Kapeat kujat, talojen nimet ja vanhat pubit kertovat kauhutarinoita

Romanttinen Rye vie salakuljettajien aikaan

Ryen kaupungissa on useita tudor-tyylisiä rakennuksia.
Ryen kaupungissa on useita tudor-tyylisiä rakennuksia.

Ryen kuuluisin rakennus on perienglantilainen Mermaid-pubi, joka on vain parin sadan metrin päässä entisen rannan kunnostetuista makasiineista ja turisti-infosta. Mermaid oli 1700- ja 1800-luvuilla toimineen, etenkin salakuljetuksestaan tunnetun Hawkhurstin rikollisjoukon tukikohta Ryessa.

Mermaidin nykyiset vieraat ovat kunniallisempia, jopa kuuluisia. Siellä käyneet muun muassa näyttelijät Judi Dench ja Joanna Lumley sekä Britannian parlamentin entinen puheenjohtaja Betty Boothroyd.

Itse pubirakennus on peräisin vuodelta 1420, jolloin se rakennettiin uudelleen. Paikalla on toiminut majatalo 1100-luvulta alkaen. Useimmat muutkin Ryen rakennukset ovat useita satoja vuosia vanhoja.

Hawkhurstin joukkio oli kotoisin vajaan 20 kilometrin päästä sisämaasta ja nimensä se sai kotikylänsä mukaan. Voimakkaimmillaan ryhmä pystyi kasaamaan nopeasti 500 miestä eivätkä alueen lainvalvojat tai veronkantajat uskaltaneet vastustaa heitä, kirkonmiehistä puhumattakaan. Ryen kirkkoa vastapäätä on vieläkin kapea kuja, jota pitkin yön hämyssä pääsi vikkelästi rantaan. Nyt kuja kuitenkin johtaa yksityisille pihoille.

Munkki muurattiin
pikkukujalle

Ryen kirkon viereisellä kadulla talojen ullakot olivat aikanaan yhteydessä toisiinsa. Niitä pitkin salakuljettaja sai jälkensä häivytettyä, jos joku liian intomielinen lainvartija uskaltautui seuraamaan hämärämiesten puuhia.

Vähän matkan päässä historia muuttuu karmaisevaksi:

– Tällä Turkey Cock Lanella selibaatistaan joustanut munkki ja hänen rakastajattarensa muurattiin neljän seinän sisään kuolemaan nälkään ja janoon. Sanotaan, että he kummittelevat kujalla yhä, kertoo paikallishistorian tuntija Geoff Hutchinson.

Munkin vankilaa ei kylläkään enää ole eikä kuja näytä päivänvalossa mitenkään pelottavalta.

Paikkakunnan historia on muutenkin hyvin verinen. Salakuljettajatkin päätyivät lopulta hirteen ja lintujen syötäviksi. Myös pormestarin murhaa yrittäneelle teurastajalle kävi huonosti.

– Hän kävi vahingossa pormestarin siskon miehen kimppuun ja huusi ”teurastajat tappavat lampaita”. Kun hän jäi kiinni, oikeuden tuomarina istunut Lamb-niminen pormestari langetti luonnollisesti kuolemantuomion, Hutchinson kertoo.

Merestä
tuli joki

Rye on pikkukaupunki pienellä korkealla mäellä. Sen ympäristössä on tasamaata, jolla laiduntaa tuhansia lampaita.

Merta ei maan tasalla kulkeva enää näe. Nykyisin Ryen satama on pieni laajentuma jokivarressa. Kalastajat pääsevät lähtemään ja tulemaan ainoastaan vuoroveden avustamina.

Kaupungin kirkontorniin kiivennyt kulkija oivaltaa vikkelästi, että vaikka meri on nyt kahden kilometrin päässä, se on aikanaan loiskunut aivan kaupungin rinteiden tuntumassa. Maan nousu on karkottanut sen kauemmaksi.

Kaupunkia ympäröivä entinen merenpohja, Romney Marsh, elää edelleen lampaankasvatuksesta. Salakuljetus alkoi aikanaan villan vientitullien välttelystä.

Villaa vietiin yön pimeydessä Ranskaan, jossa salakuljettajien alukset täytettiin alkoholilla ja muilla ylellisyystavaroilla.

Kuuluisa kirjailija Rudyard Kipling kuvailee salakuljettajien yhteyksiä runossaan A Smuggler´s Song (Salakuljettajan laulu). Hän kehottaa ihmisiä olemaan tarkkailematta ympäristöään:

Brandy for the Parson

Baccy for the Clerk,

Laces for a lady, letters for a spy,

And watch the wall my darling while the gentlemen go by

(Konjakkia papille, tupakkaa apulaiselle, pitsiä rouvalle, kirjeitä vakoilijalle – ja katso seinää päin, kun herrasmiehet menevät ohi)

Kiplingin kotitalo Bateman’s sijaitsee alle 30 kilometrin päässä Ryesta, Burwashin kylässä. Se on avoinna yleisölle.

Seudun kuuluisin nykyinen asukas on ex-beatle Paul McCartney, jolla on asunto sekä Ryessa että läheisellä maaseudulla.

Seikkailuun Hastingsissa

Suomalaisille kielikursseistaan tuttu Hastingsin kaupunki on myös osa salakuljettajien rannikkoa.

Vanhan kaupungin hautausmaalta voi vieläkin löytää hautoja, joiden kiviin on hakattu pääkallon ja ristissä olevien luiden symbolit. Merirosvokuviot koristavat täällä salakuljetuksesta tuomittujen hautoja.

Todennäköisesti salakuljettajat käyttivät St Clementsin luolia varastoinaan. Nyt niissä toimiva Smuggler´s Adventure kertoo salakuljettajien tarinaa matkailijoille.

Salakuljetus ei kuitenkaan ollut pelkästään erikoistuneiden rikollisjengien puuhaa. Kalastusmuseossa esitellään veneitä, joissa on piilopohjat päivänvalosa kestämättömille vienti- ja tuontitavaroille.

ANNA MÅRD

Ryen satama ilta-auringon kajossa.
Ryen satama ilta-auringon kajossa.
Ryen kaupungin vanha portti.
Ryen kaupungin vanha portti.
Mermaid-pubi on viihdyttänyt niin salakuljettajia kuin kuuluisuuksiakin.
Mermaid-pubi on viihdyttänyt niin salakuljettajia kuin kuuluisuuksiakin.