Napoli pursuaa taideaarteita

Castel Nuovo oli keskiajalla Napolin kuninkaan linnoitus.
Castel Nuovo oli keskiajalla Napolin kuninkaan linnoitus.

Kaupungin liikenne on lähes sekopäistä, siitä pitävät huolen tuhannet Vespat ja muut skootterit. Napoli tarjoaa lisäksi vankan kattauksen historiaa, kulttuuria ja hyvää ruokaa.

Napolin tarina on pitkä, sillä sen varhaisvaiheet ulottuvat 2800 vuoden taakse. Kaupungin perustivat kreikkalaiset, ja sen jälkeen isäntinä olivat muun muassa roomalaiset. Vuosina 1282-1816 Napolista hallittiin itsenäisen Napolin kuningaskuntaa.

Kaupunki sijaitsee Napolinlahden rannalla ja sen silhuettia hallitsee Vesuvius, tulivuori, joka viime vuosikymmenet on puhaltanut henkeä, mutta joka historian saatossa on liiankin usein kylvänyt kuolemaa lähialueen asukkaille. Vuonna 79 jKr. tapahtunut purkaus muistetaan parhaiten. Se tuhosi Pompejin ja useita muita kyliä.

Napolin aarteet

Napoli on kulttuurinharrastajan mekka. Vuosisadat ovat jättäneet jälkensä kaupunkikuvaan. Kaupungin museot suorastaan pursuavat renessanssin ja barokin ajan taideaarteita. Pompejin kaivauksista löytyneet tärkeimmät esineet löytyvät myös Napolin museoista.

Italian suurin oopperatalo Teatro di San Carlo tarjoaa uskomatonta akustiikkaa oopperan ystäville. Kaupungissa on myös kaikkiaan lähes neljäsataaviisikymmentä kirkkoa. Hengähdyspaikkoja tarjoavat myös viehättävät piazzat. Ehdottomasti näkemisen arvoisia linnoituksia ovat keskiaikaiset Castel Nuovo sekä pienelle saarelle rakennettu Castel dell’Ovo.

Kaupungin parhaalla paikalla sijaitsee 1600-luvulla rakennettu kuninkaanlinna. Linnan pihalta aukeaa upea maisema satama-alueelle ja merelle. Vain vajaan tunnin merimatkan päässä siintää Caprin saari.

Ei heikkohermoisille

Napoli on rakennettu ahtaasti ja ihmisiä on tilaan nähden yksinkertaisesti liikaa. Vespa onkin näppärin kulkupeli vilkkaassa liikenteessä. Niitä näkee kaikkialla – eri väreissä ja eri ikäisinä.

Ajokulttuuriin kuuluu torvien soittaminen. Liikennevaloissa vaihdetaan kuulumiset tuttujen kanssa. Liikenne on kaoottista. Auton edestä voi singahtaa skootteri, satulassa jopa neljä ihmistä – kaikki ilman kypärää tietenkin.

Liikenteelle Napoli ei voi mitään, mutta muuten se on viime vuosina yrittänyt kohentaa imagoaan jätehuollon osalta. Edelleenkään kaupunkia ei voi sanoa puhtaaksi tai hyvinhoidetuksi, vaan siellä täällä on roskakasoja, jotka makaavat paikoillaan päiväkausia.

Parhaimman käsityksen aidosta Napolista saa Espanjalaiskorttelissa (Quartieri Spagnoli). Alue tunnettiin aikoinaan myös Camorran (mafian) kotikenttänä, mutta ajat ovat rauhoittuneet.

Pizzan kotikaupunki

Espanjalaiskorttelista löytyy myös Pizzeria Brandi, joka mainostaa olevansa Pizza Margheritan keksijä. Suositun tarinan mukaan pizza syntyi juuri Napolissa. Alunperin yksinkertainen maalaisruoka on vuosisatojen aikana muuttunut Italian levinneimmäksi innovaatioksi.

Perinteinen pizza tehdään vehnäjauhoista, hiivasta, kuorituista tomaateista, merisuolasta sekä oliiviöljystä. Pizzerioita onkin moneen lähtöön, kansainvälisesti tunnettuja huippupaikkoja sekä pikaruokapaikkoja. Yhtä kaikki – pizza maistuu parhaimmalta sen syntysijoilla.

JUHA OJANEN

Napolin kapeilla kaduilla kohtaa usein skootterin.
Napolin kapeilla kaduilla kohtaa usein skootterin.
Napolin satamaa, jonka taustalla näkyy Vesuvius.
Napolin satamaa, jonka taustalla näkyy Vesuvius.