Matkailu

Puistojen Lontoo kutsuu tapahtumakesään

Lontoon keskustan suurimman puiston Hyde Parkin keskellä on Serpentine-järvi, jonka lintujen elämää voi ihailla rannan kahviloista.
Lontoon keskustan suurimman puiston Hyde Parkin keskellä on Serpentine-järvi, jonka lintujen elämää voi ihailla rannan kahviloista.

Tämän kesän lähtölaukaukset ammuttiin tuttuun tapaan Hyde Parkissa kesäkuun toisena päivänä kuningatar Elisabetin valtaanastumisen kunniaksi. Vain viikkoa myöhemmin samat tykit pääsivät töihin, kun ne juhlistivat hänen puolisonsa prinssi Philipin 88-vuotispäivää.

Kuninkaallisten juhlien lisäksi puistoissa järjestetään kesällä kaikenlaisia tapahtumia rock-konserteista lastenteattereihin ja lepakkokävelyihin. Parhaimmillaan puistot ovat kuitenkin kävelijän, nautiskelijan ja hiljentyjän keitaita.

Big Benin koristaman parlamenttitalon ja Westminster Abbeyn edustoilla on aina vähintäänkin matkailijoita, mutta usein myös mielenosoittajia, tv-kameroita ja poliiseja. Niiden pohjoispuolella olevissa kortteleissa sijaitsevat maan hallintorakennukset ja pääministerin virka-asunto Downing Street 10.

Britanniaa hallitaan muutaman korttelin alueelta Thamesin rannalta. Siitä vain parin minuutin kävelymatkan päästä alkaa täysin toisenlainen vehreä Lontoo, jonka puistot edustavat englantilaista puutarhanhoitoa parhaimmillaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lontoon keskustasta voi muutamaa kadunylitystä lukuun ottamatta kävellä yli neljä kilometriä länteen päin puistojen halki. Jos puistoissa ryhtyy kiertelemään, kuluu niissä kokonainen päivä eikä kaikkea ehdi siltikään nähdä.

Pelkästään Hyde Park on 142 hehtaarin kokoinen. Elokuun puolivälissä siellä järjestetään triathlonin maailmanmestaruuskisat, joihin odotetaan peräti 250 000 katsojaa.

Palatsilta
puhujakorokkeelle

Westminsteristä matkaan lähtenyt kulkija saapuu ensimmäiseksi St. James’s Parkiin, jossa järjestetään kesän kuluessa lukuisia ilmaiskonsertteja. Useimmat esiintyjät ovat pieniä puhallinorkestereita tai jazz-bändejä.

Puistomusiikin lisäksi St. James’s Park on usein erilaisten sotilastapahtumien näyttämönä, sillä puiston länsikulma rajoittuu Buckinghamin palatsiin, kuningattaren viralliseen asuntoon.

Jos saavut palatsille yhdentoista aikaan aamupäivällä, saat pian ihailla perienglantilaista vahdinvaihtoseremoniaa. Tilaisuus kerää kesäisin niin paljon väkeä, että vain onnekkaimmat oikeasti näkevät korkeisiin karvahattuihin pukeutuneiden vartijoiden pakollisia kuvioita.

Buckinghamin palatsilta pääsee Green Parkin halki Lontoon suurimpaan puistoon Hyde Parkiin. Matkaa on kilometrin verran.

Green Park on Lontoon puistoista hiljaisin. Nurmikon sijasta puisto on suorastaan niittymäinen ja sen puut ovat jo kasvaneet kypsään ikään, mutta nuoruudesta ei voi puistoakaan syyttää. Ensimmäiset kirjalliset tiedot Green Parkista ovat vuodelta 1554.

Kuninkaallisen St. James’s Parkin ja hiljaisen Green Parkin jälkeen on aika saapua kansan ja koko kansan prinsessan puistoon Hyde Parkiin. Viimeistään tässä vaiheessa kulkijalla on nälkä. Hyde Parkissa on lukuisia kahviloita ja kioskeja.

Serpentine-järven rannalla sijaitseva Lido-kahvila tarjoaa pientä purtavaa ja täyttä syötävää alkoholipitoisten ruokajuomien kera. Lido-sana tarkoittaa maauimalaa, ja kahvila sijaitseekin aikaisemman uimalan pukuhuonerakennuksessa. Nykyisin Lontoon puistoissa ei saa mennä uimaan.

Hyde Parkin koilliskulmalla, lähes kahden kilometrin päässä Green Parkista ja Hyde Park Cornerin metroasemasta sijaitsee Speaker’s Corner. Vuodesta 1872 alkaen kansalaiset ovat saaneet puhua sen korokkeelta mistä aiheesta tahansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Dianan
muistot elävät

Myös Hyde Parkilla on kuninkaallinen historia. Henrik VIII osti maa-alueen munkeilta metsästääkseen siellä kauriita. Sata vuotta Henrikin kauden jälkeen puisto avattiin kansalle.

Nykyisin Hyde Parkin länsiosa, Kensington Gardens, liitetään erityisesti prinsessa Dianaan. Hänen lisäkseen myös kuningattaren sisko prinsessa Margaret asui Kensingtonin palatsissa puiston laidalla. Heidän elämäänsä voi tutustua vaikkapa osallistumalla opastetulle kiertokävelylle, joka järjestetään joka tiistai.

St. James’s Parkin, Green Parkin ja Hyde Parkin muodostaman puistojonon lisäksi Lontoossa on useita muitakin puistoja. Regent’s Park tunnetaan parhaiten eläintarhastaan, mutta isoon puistoon mahtuu paljon muutakin.

Lontoon keskustan ulkopuolella muun muassa Richmond Park ja Greenwich Park tarjoavat monenlaisia kesätapahtumia. Greenwichissa on lukuisia ilmaiskonsertteja ja Richmondin luontoon voi tutustua ohjattujen kävelyiden avulla.

Kensingtonin puiston pyöreä lammikko toimii joutsenten kiitoratana. Prinsessa Dianan viimeinen koti oli viereisessä Kensingtonin palatsissa, joka on avoinna myös yleisölle.
Kensingtonin puiston pyöreä lammikko toimii joutsenten kiitoratana. Prinsessa Dianan viimeinen koti oli viereisessä Kensingtonin palatsissa, joka on avoinna myös yleisölle.