Itävallan upein barokkiaarre

Hiukan yli tunnin junamatka Wienistä Melkiin, tuo matkailijan Itävallan yhden upeimman barokkiluomuksen luo, Melkin benediktiiniläisluostariin.
Hiukan yli tunnin junamatka Wienistä Melkiin, tuo matkailijan Itävallan yhden upeimman barokkiluomuksen luo, Melkin benediktiiniläisluostariin.

Itävallassa kaikki tiet tuntuvat johtavan pieneen 6 000 asukkaan kylään Tonavan rannalla, Wienin ja Salzburgin välissä.

Tonavan yläpuolella, ulkonevalla kallionkielekkeellä kohoaa rakennus, joka vartioi kuvankaunista maisemaa. Vuosittain puolimiljoonaa matkailijaa maailman eri kolkilta saapuu tänne. Kaukaisimmat heistä tulevat Etelä-Koreasta, Australiasta ja Brasiliasta. Paikka on Melkin benediktiiniläisluostari.

Kun luostaria ihailee Tonavan rannalta katsottuna, muistuttaa se paljolti linnoitusta. Sen strateginen sijainti Tonavan mutkan takana teki siitä jo roomalaisajalla oivan puolustustukikohdan.

Luostarin alue on mahtipontinen. Leopold I Babenbergiläinen rakennutti linnan Melkiin asuinpaikakseen vuonna 980. 109 vuotta myöhemmin Leopold II luovutti linnan benediktiinimunkeille. Sittemmin munkit ovat eläneet ja työskennelleet täällä.

Alkuperäinen rakennus tuhoutui tulipalossa 1297, ja niinpä se rakennettiin uudelleen. Nykyisen barokkityylin luostari sai vuosien 1702–1736 välisenä aikana.

Varaa vierailulle aikaa

Luostarin sisäpihalla benediktiiniläismunkki kiirehtii päivän askareisiinsa. Vaikka luostarissa ei enää asu yhtä runsaasti benediktiiniläismunkkeja, kuten historia tietää kertoa, on se yhä 30 munkin koti. Heidän lisäkseen yli 900 lasta iältään 10–18 vuotta käy täällä koulua.

Turistiryhmät odottavat opastaan pihalla. Tänään Melkissä on viisi jokiristeilijää, joten linja-autoja saapuu paikalle yhtenä jonona. Melk on suosittu jokiristeilijöiden pysähdyspaikka. Taatakseen pääsyliput yhteen Itävallan tärkeimpään matkailukohteeseen, varustamot varaavat liput jopa vuotta aikaisemmin.

Luostarivierailu alkaa museosta. Kaikki eivät pidä paikan historiasta tehdystä modernista toteutuksesta, heidän mielestään se ei sovi barokkia hehkuvaan luostariin. Niin sanotussa Marmorisalissa kannattaa katse kiinnittää upeisiin kattofreskoihin. Niistä voi helposti erottaa Herkuleksen tappamassa manalan koirahirviötä kerberosia.

12 huonetta kattava kirjasto saa kirjallisuudesta ja historiasta kiinnostuneen kävijän sanattomaksi. Sitä pidetään yhtenä maailman hienoimmista. Kirjaston sanotaan inspiroineen Umberto Ecoa kirjoittamaan keskiajalle sijoittuvan Ruusun nimi-kirjansa. Sen hyllyillä lepää yli 100 000 teosta, joista esimerkiksi 750 on inkunaabelia eli teoksia, jotka on painettu ennen vuotta 1501.

Vierailu päättyy luostarin kirkkoon. Se on rikkaasti koristeltu marmorilla ja freskoilla. Mikäli mahdollista kannattaa käynti kirkossa ajoittaa urkukonsertin aikaan. Se huipentaa luostarivierailun.

Melkistä kannattaa lähteä tutustumaan Wachaun alueeseen. Tonava mutkittelee halki romanttisen viininviljelysalueen, jolle ovat tunnusomaista lukuisat linnanrauniot ja pienet kylät. Jyrkillä rinteillä kasvavat terasseittain viiniköynnökset ja hiukan tasaisimmilla alueilla aprikoosipuutarhat, joilta tulee alueen tunnettu aprikoosilikööri.

Dürnsteinin pikkukylän yläpuolella sijaitsevassa, nykyisin raunioina olevassa, linnassa Leopold V piti kolmannelta ristiretkeltä palaamassa ollutta Englannin kuningasta Rikhard Leijonamieltä vankina 1192–1193.

TIMO KAUPPINEN

Matkailu

Hyttysten levittämät taudit tappavat yli miljoona alle viisivuotiasta lasta vuodessa, yli 90 prosenttia heistä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Turisteja kuolee näihin tauteihin harvoin. Kuvassa senegalilaisnaiset käsittelevät hyttysverkkoa lääkäriasemalla Kanelissa Matamin alueella. Myös hotelleissa hyttysverkot käsitellään torjunta-aineilla.
Matkailu

Lotta Anda sairastui malariaan, vaikka riskin piti olla pieni – Lääkitys tehosi kuumeiluun, ja nyt yhtä malarialääkettä halutaan kokeilla myös koronavirukseen

Näissä varusteissa Lauri Salovaara taittoi jalkaisin vuonna 2018 Italiassa 330 kilometriä. Vaelluskenkiään ja kävelysauvojaan hän kutsuu parhaiksi kavereikseen.
Matkailu

Huoltomies auttoi krampeissa ja lihakauppiaan luota löytyi yösija – pyhiinvaellus tarjosi Lauri Salovaaralle ikimuistoisia hetkiä

Ennen saunavieraiden saapumista Doris-koira kävi tervehtimässä tuvassa Saara Heikkistä.
Matkailu

Saunaidylli syntyi lähes kaupungin keskustaan – "Saara piti tästä saunasta niin paljon, että hän halusi jakaa kokemuksen muiden kanssa"

Esittelemme kaksi tapaa matkustaa Lontooseen.
Matkailu

Edullisen ja laadukkaan Lontoo-viikonlopun hintaero yli tuhat euroa – katso tyyliguru Sami Sykön ja suurlähetystön työntekijän vinkit

Timi Rokka (keskellä pipo päässä) jännitti Huuhkajien Liechtenstein-ottelua muiden fanien kanssa.
Matkailu

Vielä löytyy matkailun laji, joka sitoo kaikenlaisia ihmisiä yhteen – "Ei ole väliä, onko siivooja vai johtaja"

Rovaniemeltä perheensä kanssa Tampereelle saapuneen Kerttu Uuksulaisen lempihahmo muumeista on Niiskuneiti. Hän asettui Lempäälässä asuvan tätinsä Eija Junttilan kuvattavaksi muumilaakson kartan eteen Muumimuseossa.
Matkailu

Tampereella pääsee kurkistamaan muumitaloon ja ottamaan selfien Leninin kanssa – tällaisia museokohteita ei maailmalta löydy

Kiinalainen turistiryhmä vieraili Kemin lumilinnassa ja sen yhteyteen avatussa ympärivuotisessa elämystilassa tammikuun lopussa, jolloin korona-virus ei vielä ollut vaikuttanut turistilentoihin.
Matkailu

Lumipula ajoi lumilinnan tekijät historiansa kovimpaan paikkaan: "Oli vain tehtävä raskaita päätöksiä"

Yksinkertaisimmillaan japanilainen olutravintola eli taproom voi olla niukasti sisustettu huone, jossa on yhtä monta oluthanaa kuin asiakaspaikkojakin. Oluthuone Before9 tarjoaa olutkokemuksia Kioton ydinkeskusten lipeillä.
Matkailu

Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista

Oksana Othman ja Valentina Kivimäki juhlistivat Oksanan syntymäpäivää Flamingon kylpylässä Vantaalla.
Matkailu

Nyt vetävät viihdekylpylät, mutta perinteiset kuntoutuskylpylät ovat ahtaalla: Porealtaassa istuminen ei enää riitä

Anna Kortelainen on ideoinut ja kuratoinut näyttelyn Helsingin sota-ajan ilmapiiristä, ilmeestä ja evakuoinneista. Kaupungista evakuoitiin lasten lisäksi paljon tieteen ja taiteen aarteita. Muun muassa patsaita pakattiin laatikoihin, suojattiin meriheinällä ja oljilla sekä kuljetettiin turvaan eri puolille Suomea.
Matkailu

Salainen operaatio tarkkaili suomalaisten mielialoja – Suomen sodanjohto oli kiinnostunut erityisesti kolmesta ryhmästä