Lissabonin jättiakvaario
vie merten syvyyksiin

Oceanário vetää vuosittain noin miljoona vierailijaa.  Paikka on Portugalin turistikohteista vetovoimaisin.
Oceanário vetää vuosittain noin miljoona vierailijaa. Paikka on Portugalin turistikohteista vetovoimaisin.

Merenelävistä kiinnostuneiden on syytä suunnata Lissaboniin, jossa toimii komeissa puitteissa Euroopan suurin akvaario. Oceanário-akvaario avattiin Lissabonin vuoden 1998 maailmannäyttelyä varten. Siellä käy nykyään miljoona kävijää vuodessa. Määrä on Portugalin turistikohteista suurin.

Ei ihme, jos paikka vetää kiinnostuneita. Tuhannen neliömetrin ja 5 000 kuutiometrin akvaariotankissa on esillä
16 000 yksilöä 450 eri meren elävän lajista.

Suuren akvaarion sineen hämärästä katsovalla on edessään melkoinen näytelmä. Pelkästään päätankissa on esillä sata eri lajia eri puolilta maailmaa. Mitä erikoisempien lajikkeiden seassa, vain muutamien metrien päässä, saattaa yhtäkkiä nähdä uivan hain jos toisenkin. Harvinaisuuksiakin löytyy. Lissabonin Oceanário on yksi harvoista paikoista, joissa on esillä aurinkokala.

Sivussa voi ahmia mielenkiintoista tietoutta merestä ja sen lajeista. Kuten sen, että aurinkokala on maailman suurin ruotokala – sen pituus on parhaimmillaan yli kolme metriä ja paino yli kaksi tonnia. Tai että maailman pingviinikanta syö vuosittain 20–25 miljoonaa tonnia ruokaa.

Näyttelyssä annetaan myös vinkkejä siitä, millä pingviinikanta voidaan pitää elossa omilla päivittäisillä valinnoillamme. Oceanárion kokonaistarkoituksena on aktivoittaa kävijöitä huomioimaan luonto jokapäiväisessä päätöksenteossa. Tietoa jaetaan laajalti Oceanáriossa käyville koululais- ja lapsiryhmille.

Oceanáriossa on tietoa eri puolilta maailmaa. Näyttelyt ovat keskittyneet neljään eri osaan maailmasta: Pohjois-Atlantin kivisille rannikoille, Antarktiksen rannikkoalueille, Tyynenmeren vedenalaisiin levämetsiin ja Trooppisen Intian koralliriuttoihin. Lisäksi Oceanáriossa on 25 muuta teema-akvaariota.

MARKUS AHONEN

Euroopan suurimmasta akvaariosta löytyy mielenkiintoista tietoutta merestä ja sen lajeista. Tietojen mukaan maailman pingviinikanta syö vuosittain 20-25 miljoonaa tonnia ruokaa.
Euroopan suurimmasta akvaariosta löytyy mielenkiintoista tietoutta merestä ja sen lajeista. Tietojen mukaan maailman pingviinikanta syö vuosittain 20-25 miljoonaa tonnia ruokaa.