Matkailu

Asturia – vuoristoinen siiderivaltakunta

Rannikon kalastajakylissä voi lomailla törmäämättä massaturismiin.
Rannikon kalastajakylissä voi lomailla törmäämättä massaturismiin.

Vaikeakulkuisen vuoriston keskellä Asturian ikivanha kelttiläinen kulttuuri ei kadonnut roomalaisvallan aikana, eivätkä sitä kyenneet kukistamaan 700-luvulla Iberian niemimaan vallanneet mauritkaan. Viimein visigoottipäällikkö Asturian Pelagius perusti uuden kristityn kuningaskunnan Asturian ja aloitti reconquistan, eli kristittyjen uudelleenvaltauksen islamilaisten maurien valtakuntaa vastaan.

Historiallisen merkityksen vuoksi Espanjan kruununperijä nimetään edelleen Asturian ruhtinaaksi ja ruhtinaskunnassa voi nykyäänkin aistia varhaiskeskiajan arkaaista tunnelmaa.

Siideriä ja
lähiruokaa

Sateisen rannikon kosteat vuorenrinteet ja nummimaiset viljelysmaat tarjoavat täydellisen kasvualustan viljalle, hedelmille, sienille, marjoille sekä karjan laidunmaille. Asturian maitotuotteita arvostetaan kaikkialla Espanjassa ja erityinen herkku ovat juustot, joita löytyykin peräti yli neljäkymmentä lajia. Cabrales – voimakas ja omaperäinen sinihomejuusto lienee niistä tunnetuin. Asturian tunnusomaisin hedelmä on omena, jonka lajikkeita kasvaa alueella kymmeniä. Kansallisjuoma omenasiideri päihittää maussaan ranskalaiset ja brittiläiset kilpakumppaninsa. Maalaiskylät ovat elinvoimaisia asukaskeskittymiä paikallisen siideri- ja maitotaloustuotannon vuoksi. Jos matkallaan ei ehdi kiertää joka siderikylää, voi keskittyä yhteen, Espanjan omenapääkaupungiksi nimettyyn Villaviciosaan. Noin kymmenentuhannen asukkaan kaupunki on eloisa maalaisyhteisö, jonka taajamaa reunustavat useat paikalliset siideritehtaat kuten El Gaitero, joka valmistaa herkullista kuplajuomaa maailman lähes kaikkiin kolkkiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Asturian pieni, pääkaupungista etäällä oleva maakunta tuottaa valtavan määrän maataloustuotteita ja lähiruoka ei ole uusi trendi-ilmiö vaan vuosituhantinen itsestäänselvyys. Kylät ja kaupungit pursuavat paikalliseen ruokaan ja juomaan keskittyneitä kahviloita, konditorioita, sidrerioita, cervecerioita, ravintoloita ja herkkukauppoja. Ruoan hinta on erittäin halpa ja kahvila- sekä ravintolalasku, kuin myös ruokakaupan ostokset jäävät kolmasosaan Suomen hinnoista. Ja mikä parasta – ruoan laatu on korkea.

Rantaelämää ja
lumisia vuoria

Asturian kahden suurimman kaupungin välimatka on vain puolisen tuntia, joten lyhyeenkin lomamatkaan saa yhdistettyä hienostuneen shoppailukaupunki Oviedon sekä rantaelämään keskittyneen Gijónin. Oviedon vanhakaupunki on suuri ja tunnelmallinen ja ravintoloita on runsaasti. Päivällispaikka kannattaa valita siideriravintoloiden eli sidrerioiden keskittymästä Calle de Casconalta, joka tunnetaan myös Siideribulevardina.

Siideribulevardilla Asturian ruokaherkkuja tarjoaa tyylikäs Tierra Astur –ravintola, jonka yhteydessä on myös herkkuja myyvä putiikki. Ravintolassa kannattaa maistella Asturian kuuluisinta perinneruokaa Fabada Asturianaa – valkoisista pavuista, verimakkarasta, porsaanlavasta sekä mausteisesta kastikkeesta valmistettua muhennosta.

Rantakaupunki Gijónin sydän on pitkä bulevardi, jonka varrella istuskellaan kahvilla, lenkkeillään tai nautitaan leppoisasta säästä ja merimaisemasta ympäri vuoden. Vanhakaupunki sijaitsee kahden uimarannan välissä ja siellä on runsaasti baareja ja kahviloita. Gijón on yksi Espanjan suurimmista satamakaupungeista ja siten tunnelma kaupungissa on vilkas ja boheemi.

Asturia on pinta-alaltaan Uudenmaan läänin kokoinen, joten etäisyydet ovat lyhyitä. Parhaiten alueeseen tutustuu autolla tai bussilla ja kaupungeista käsin on helppo tehdä päiväretkiä vuorille tai upeille rannoille. Bussiyhteydet ovat toimivia ja edullisia.

Oviedossa voi ihastella taitavia tarjoilijoita, jotka lorottavat juoman vinossa pidettävään lasiin näyttävän korkealta. Kaataessa siideri ilmaantuu poistaen liian kitkeryyden. Osan juomasta tulee äikkyä maahan kelttiläisille jumalille.
Oviedossa voi ihastella taitavia tarjoilijoita, jotka lorottavat juoman vinossa pidettävään lasiin näyttävän korkealta. Kaataessa siideri ilmaantuu poistaen liian kitkeryyden. Osan juomasta tulee äikkyä maahan kelttiläisille jumalille.
Asturian rantaviivaa rytmittävät jylhät kalliot ja kuvaukselliset hiekkarannat.
Asturian rantaviivaa rytmittävät jylhät kalliot ja kuvaukselliset hiekkarannat.