Cancún on mayahistoriaa
ja hulppeita hotelleja

Mayojen vanhojen kaupunkien raunioille järjestetään Cancúnista päivän kestäviä bussiretkiä.
Mayojen vanhojen kaupunkien raunioille järjestetään Cancúnista päivän kestäviä bussiretkiä.

Meksikolaiset ovat 1970-luvulta lähtien rakentaneet Cancúnin varta vasten turistikeitaaksi vanhan kalastajakaupungin kupeeseen Jukatanin niemimaan kulmaukseen, jossa Meksikonlahti ja Karibianmeri kohtaavat. Kun koko hotellikaupunki on noussut viimeisten vuosikymmenien aikana, palvelut ovat ajanmukaisia ja tasokkaita. Cancún löi nopeasti suosiossa Acapulcon kaltaiset Meksikon perinteiset rantakohteet Tyynenmeren puolella.

Hotellit hiekkarannalla

Cancúnin hotellikaupunki on rakennettu hiekkasärkälle, joka on tosiasiassa pitkänmuotoinen parisenkymmentä kilometriä pitkä saari mantereen välittömässä läheisyydessä. Prameudessa toistensa kanssa kilpailevat hotellit reunustavat rantabulevardia, ja avomeren puoleinen ranta on yhtämittaista hienoa hiekkarantaa. Juuri meri tekee Cancúnista suositun, ja meri on läsnä kaikkialla. Melko tasainen ilmastokin (25–30 astetta) suosii matkailua, joskaan syksyiset hurrikaanit eivät välttämättä osaa Cancúnia väistää.

Nykyisin hotellialue on jo lähes täyteen rakennettu, joskin uutta nousee yhä harvoille tyhjänä oleville tonteille. Hotelleissa on tasoeroja, mutta varsinkaan Suomesta saakka Karibian rannoille matkustavan ei kannata tinkiä laadusta, sillä keskivertoturistilla on varaa parhaimpiinkin. On syytä suositella all inclusive -hotellien asiakasta hemmottelevia kokonaisvaltaisia paketteja, joihin kuuluvat kaikki lukuisten ravintoloitten ja baarien ruuat ja juomat.

Matkailuelinkeinon ansiosta nopeasti kasvanut varsinainen vanha Cancúnin kaupunki on mantereen puolella hotellialueen läheisyydessä, ja sinne on hotelleilta hyvät bussiyhteydet. Kaupungissa voi aistia ripauksen oikeaa meksikolaisuutta, mutta itse asiassa se on suuresta asukasluvustaan huolimatta melko vaatimaton asutuskeskus.

Mayojen kaupungit

Jukatanin niemimaan muinaismuistojen kaltaisia historiallisten kaupunkien jäänteitä on harvassa. Niissä on vaivattominta käydä päivän kestävällä opastetulla bussimatkalla.

Tienvarren maisemat ovat lähes pelkkää Jukatanin viidakkoa, johon vaihtelua tuovat vain harvat kylät ja paikallisen perinnejuoman tequilan valmistusta varten viljeltävät agavepellot.

Jukatanin tärkein muinaismuistokohde on noin 1500 vuotta vanha mayaintiaanien Chichén Itzá noin parinsadan kilometrin päässä Cancunista lounaaseen. Pyramideineen, pylväikköineen ja uhripaikkoineen tämä viime vuosisadalla esille kaivettu muinainen kaupunki kertoo paljon mayojen ja heihin sulautuneiden tolteekki-intiaanien elämäntavasta, joka raakoine ihmisuhreineen avautuu nykyihmiselle toisaalta julman barbaarisena, toisaalta varsinkin rakennustaidollisesti yllättävänä.

Chichén Itzán lisäksi Jukatanilla on lukuisia mayojen loistokauden temppelien ja muiden kulttirakennusten jäänteitä. Lähinnä Cancúnia on Karibianmeren rannalla sijaitseva Tulum. Se on mayakaupungeista sikäli poikkeuksellinen, että se ainoana merkittävänä esikolumbiaanisena asuinpaikkana sijaitsee meren rannalla. Rauniokaupunkien ohella Cancúnista voi lähteä etsimään myös ”oikeaa” nykypäivän Meksikoa. Sen löytää esimerkiksi perimeksikolaisesta Meridan kaupungista Meksikonlahden rannalta.

Monille suomalaisille on Cancúnin ohella tullut tutuksi Jukatanin itärannikon lomakohde Playa del Carmen, joka on myös rakennettu alun perin autiolle hiekkarannalle vajaat 100 kilometriä Cancúnista etelään. Lähisaarista Playa del Carmenin edustan Cozumel ja Cancúnin edustan Isla Mujeres on täysin valjastettu matkailuteollisuuden palvelukseen.

MIKKO UOLA

Chichén Itzá edustaa mayojen rakennustekniikkaa parhaimmillaan.
Chichén Itzá edustaa mayojen rakennustekniikkaa parhaimmillaan.
Cancúnin rannat on rakennettu täyteen toinen toistaan ylellisempiä hotelleja.
Cancúnin rannat on rakennettu täyteen toinen toistaan ylellisempiä hotelleja.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.