Puoli miljoonaa turistia käy vuosittain
Claude Monet´n taiteilijakodissa

Monet´n koti Giverny´ssä on tunnelmallinen mutta vaatimaton. Talon jatkeena ikään kuin terassina ovat taiteilijan rakastamat ja suunnittelemat puutarhat.
Monet´n koti Giverny´ssä on tunnelmallinen mutta vaatimaton. Talon jatkeena ikään kuin terassina ovat taiteilijan rakastamat ja suunnittelemat puutarhat.

Giverny on kyläpahanen Normandian porteilla noin 80 km Pariisista. Siellä käy vuosittain 500 000 turistia. Matkailijaa vetää impressionistimestari Claude Monet´n koti ja sitä ympäröivä puutarha lummelampineen.

Claude Monet rakasti luontoa. Jo nuoruudessaan hän maalasi Normandian rannikolla merimaisemia ja Fontainebleau´n metsää. Iän karttuessa kukkien ja kasvien maalaamisesta tuli mestarille miltei pakkomielle.

Monet muutti maalle saadakseen työrauhan. Giverny´ssä hän asui miltei 43 vuotta. Tuona aikana hän teki pitkäänkin kestäneitä matkoja. 1900-luvun taitteessa hän viihtyi Lontoossa. Siellä taiteilija maalasi satakunta teosta, etenkin sumuisia maisemia Thames-joesta ja parlamenttitalosta

Maalaisidylliä
Giverny´ssä

Monet´n koti on vaatimaton, kaksikerroksinen kartano. Alakerran suuri sali oli vuoteen 1899 saakka mestarin ateljee. Sittemmin se muokattiin salongiksi.

Seinillä on valokuvia taiteilijan elämästä. Monet rakennutti uuden ateljeen talonsa kylkiäiseksi. Se toimii nykyisin matkamuistomyymälänä. Osa kodin huonekaluista on taiteilijan aikakaudelta. Monet´n keräämiä japanilaisia piirroksia on kaikissa huoneissa. Keltaisen ruokasalin sisustus muistuttaa yksinkertaisuudessaan suomalaista talonpoikaistyyliä. Sinisävyinen suuri keittiö on säilyttänyt 1900-luvun alun ilmeensä kaakeleineen ja upeine helloineen.

Monet´n makuuhuone myötäilee kodin maanläheistä sisustusta. Hiukan herraskaisempia ovat vain sylinterimäinen työpöytä ja 1700-luvun lipasto. Huoneesta avautuu herkkä näköala puutarhaan. Pesutilan kautta kuljetaan Monet´n vaimon Alicen naiselliseen makuuhuoneeseen. Sen vieressä on pieni käsityönurkkaus.

Taiteilija oli innokas puutarhuri. Hän muokkasi pikkuhiljaa Giverny´n pihan lähes ympärivuotiseksi väriloistoksi. Talon edustan puutarha muuttaa ilmettään lähes päivittäin. Toukokuu on tulppaanien ja narsissien aikaa. Kirsikka kukoistaa vaahtomerenä. Heinä-elokuussa valloillaan ovat heleän ja syvän väriset daaliat. Maata laahustavat krassit ovat ehtineet monen metrin mittaisiksi. Vielä syyskuussakin puutarha on uskomattoman näyttävä ja ruusut jaksavat puskea upeita kukkia.

Monet
ja lumpeet

”Rakastan vettä mutta myös kukkia ja ajattelin, että lampeen on saatava kasveja. Katselin puutarhakatalogia ja valitsin sattumalta lumpeita”, kertoi Monet aikoinaan. Vasta useampi vuosi istutuksen jälkeen mestari aloitti niiden maalaamisen.

Lummepuutarhaan mennään pienen alikulkusillan kautta. Puutarha on saanut voimakkaita vaikutteita kaukomailta ja on villin sademetsämäisen kukka- ja kasvipeitteen vallassa. Kuitenkin kaikki on harkittua eikä eksoottinen bambumetsikkö taistele pionien elintilasta. Japanilaismallisilta kaarisilloilta avautuvat upeat näköalat.

Toukokuussa lummepuutarha ottaa vauhtia. Suuret sinisadetertut riehaantuvat. Punaiset ja valkoiset lumpeet aloittavat kukintansa kesäkuussa ja sitä jatkuu syksyyn saakka. Lisätunnelmaa tuovat veteen kuvastuvat itkupajut.

PATRICK LE LOUARN

Lummepuutarhan Monet muokkasi suopalstasta. Tänne taiteilija toi mielellään vieraita ja lammen rannalla hän maalasi lukemattomia tauluja.
Lummepuutarhan Monet muokkasi suopalstasta. Tänne taiteilija toi mielellään vieraita ja lammen rannalla hän maalasi lukemattomia tauluja.

Matkailu

Lasit päähän ja menoksi! Laura Olin näyttää mallia, kuinka virtuaalimatkalle lähdetään.
Matkailu

Pian virtuaalimatka korvaa todellisen matkan vaikka Mount Everestille tai Venetsiaan – tekniikka on kehittynyt huimasti ja tullut kaikkien saataville

Hyttysten levittämät taudit tappavat yli miljoona alle viisivuotiasta lasta vuodessa, yli 90 prosenttia heistä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Turisteja kuolee näihin tauteihin harvoin. Kuvassa senegalilaisnaiset käsittelevät hyttysverkkoa lääkäriasemalla Kanelissa Matamin alueella. Myös hotelleissa hyttysverkot käsitellään torjunta-aineilla.
Matkailu

Lotta Anda sairastui malariaan, vaikka riskin piti olla pieni – Lääkitys tehosi kuumeiluun, ja nyt yhtä malarialääkettä halutaan kokeilla myös koronavirukseen

Näissä varusteissa Lauri Salovaara taittoi jalkaisin vuonna 2018 Italiassa 330 kilometriä. Vaelluskenkiään ja kävelysauvojaan hän kutsuu parhaiksi kavereikseen.
Matkailu

Huoltomies auttoi krampeissa ja lihakauppiaan luota löytyi yösija – pyhiinvaellus tarjosi Lauri Salovaaralle ikimuistoisia hetkiä

Ennen saunavieraiden saapumista Doris-koira kävi tervehtimässä tuvassa Saara Heikkistä.
Matkailu

Saunaidylli syntyi lähes kaupungin keskustaan – "Saara piti tästä saunasta niin paljon, että hän halusi jakaa kokemuksen muiden kanssa"

Esittelemme kaksi tapaa matkustaa Lontooseen.
Matkailu

Edullisen ja laadukkaan Lontoo-viikonlopun hintaero yli tuhat euroa – katso tyyliguru Sami Sykön ja suurlähetystön työntekijän vinkit

Timi Rokka (keskellä pipo päässä) jännitti Huuhkajien Liechtenstein-ottelua muiden fanien kanssa.
Matkailu

Vielä löytyy matkailun laji, joka sitoo kaikenlaisia ihmisiä yhteen – "Ei ole väliä, onko siivooja vai johtaja"

Rovaniemeltä perheensä kanssa Tampereelle saapuneen Kerttu Uuksulaisen lempihahmo muumeista on Niiskuneiti. Hän asettui Lempäälässä asuvan tätinsä Eija Junttilan kuvattavaksi muumilaakson kartan eteen Muumimuseossa.
Matkailu

Tampereella pääsee kurkistamaan muumitaloon ja ottamaan selfien Leninin kanssa – tällaisia museokohteita ei maailmalta löydy

Kiinalainen turistiryhmä vieraili Kemin lumilinnassa ja sen yhteyteen avatussa ympärivuotisessa elämystilassa tammikuun lopussa, jolloin korona-virus ei vielä ollut vaikuttanut turistilentoihin.
Matkailu

Lumipula ajoi lumilinnan tekijät historiansa kovimpaan paikkaan: "Oli vain tehtävä raskaita päätöksiä"

Yksinkertaisimmillaan japanilainen olutravintola eli taproom voi olla niukasti sisustettu huone, jossa on yhtä monta oluthanaa kuin asiakaspaikkojakin. Oluthuone Before9 tarjoaa olutkokemuksia Kioton ydinkeskusten lipeillä.
Matkailu

Japani avautuu matkailijalle myös oluttuopin takaa – olutharrastaja löytää haaveilemansa hanarivistön taproomista

Oksana Othman ja Valentina Kivimäki juhlistivat Oksanan syntymäpäivää Flamingon kylpylässä Vantaalla.
Matkailu

Nyt vetävät viihdekylpylät, mutta perinteiset kuntoutuskylpylät ovat ahtaalla: Porealtaassa istuminen ei enää riitä