Matkailu

Ainutlaatuinen luonto on Borneon valtti

Jokien rannoille  rakennetut talot  ovat korkealla maasta.  Tällä tekniikalla suojaudutaan jokien tulvia ja matelijoita vastaan.
Jokien rannoille rakennetut talot ovat korkealla maasta. Tällä tekniikalla suojaudutaan jokien tulvia ja matelijoita vastaan.

Malesian valtio muodostuu Malesian niemimaan eteläisestä kärjestä ja Borneon viidakkosaaren luoteisosasta. Borneota on kutsuttu ”maaksi tuulten alapuolella”, sillä vuosittain Filippiinien yli kulkevat pyörremyrskyt jättävät saaren rauhaan.

Borneota hallitsevat Malesian lisäksi kaksi muuta valtiota: Indonesia ja Brunei. Indonesian puoleista osaa saaresta kutsutaan Kalimantaniksi.

Borneon saaren pohjoisosassa sijaitsee Malesian suurin osavaltio Sarawak, jonka pääkaupunkia Kuchingia on kuvattu Aasian viehättävimmäksi kaupungiksi.

Runsaan puolen miljoonan asukkaan kaupunki on saanut vaikutteita sekä brittien siirtomaa-ajalta että kiinalaisesta kulttuurista. Brittiläinen vaikutus näkyy ennenkaikkea arkkitehtuurista. Hyvä esimerkki on Sarawak Museum, joka on yksi Aasian parhaimmista. Se sisältää kiehtovan kokoelman Borneon etnologisia ja argeologisia esineitä.

Sarawakin historia on kuin suoraan seikkailuromaanista. Siitä ei puutu romansseja, sankareita, merirosvoja eikä kapinallsia. Osavaltio tuli ”valkoisen rajahin” hallintaan, kun Brunein sultaani nimitti englantilaisen seikkailijan James Brooken Sarawakin hallitsijaksi vuonna l842 palkioksi avusta erään kapinan kukistamisessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Toisessa maailmansodassa Malesia joutui Japanin miehittämäksi. Sodan jälkeen Sarawakia hallinnut Brooken suku luopui vallasta ja Sarawak palautui brittien hallintaan, kunnes siitä tehtiin Malesian autonominen osavaltio vuonna l963.

Uhanalaisten
orankien saari

Sarawakissa voi sanoa olevansa niin pitkällä kuin kuin pippuri kasvaa. Mausteiden viljely onkin mainittava taloudellinen tekijä Sarawakissa, joka on tunnettu korkealaatuisesta mustasta ja valkoisesta pippuristaan.

Trooppisessa ilmastossa kaikki kasvaa suorastaan silmissä. Vettäkin sataa – ei usein, mutta sitäkin runsaammin. Eikä ripsimällä niinkuin Suomessa, vaan todella kaatamalla.

Trooppiseen kuumaan ja kosteaan ilmastoon astuu kuin kuumaan vaahtokylpyyn. Sen pehmeys yllättää. Päiväntasaajalla lämpötila on öin päivin
+ 30 asteen tuntumassa, ja lämpöä voi paeta vain hotellien ilmastoituihin tiloihin. Rannalla ja viidakossa kuumuus on ja pysyy.

Sarawakin loman kohokohta on mennä viidakkosafarille. Kuchingin ulkopuolelta löytyvä upeat vuoristoalueet ja mahtavat sademetsät, jotka kätkevät uumeniinsa uskomattoman eläin- ja kasvimaailman.

Borneon sademetsät ovat eläin- ja kasvilajistoltaan yksi maailman monimuotoisimmista alueista. Kymmenen viime vuoden aikana saaren sademetsistä on löytynyt yli 360 uutta lajia.

Borneon sademetsien suurimpia uhkia ovat laittomat hakkuut, öljypalmuviljelmät, kaivostoiminta sekä metsäpalot. Sademetsissä elää monia uhanalaisia lajeja, kuten maailman suurin puussa elävä eläin, oranki, joita on enää jäljellä vain Borneolla ja Sumatran luoteisosassa. Mikäli sademetsien hakkuita ei saada kuriin, YK:n arvion mukaan 98 prosenttia orankien elinympäristöistä tuhoutuu vuoteen 2022 mennessä.

Malesialaisen kansantarinan mukaan oranki pystyi aiemmin kulkemaan Borneon saaren päästä päähän laskeutumatta kertaakaan maahan. Sademetsien tuhoutumisen myötä tämä on tullut mahdottomaksi.

Villejä borneonorankeja arvioidaan olevan nykyisin noin 41 000. Vaikka oranki on rauhoitettu Borneolla, sitä metsästetään yhä jonkin verran. Salametsästäjät toimivat ulkomaisten toimeksiantajien varoilla tuottaakseen eläviä orankeja yksityisiin eläintarhoihin tai ihmisten lemmikeiksi eri puolille maailmaa. Orangin pääkallo on usein ollut myös perinne- ja huvimetsästäjien viidakkoretkien päämäärä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vierailu pääkallon-
metsästäjien luona

Borneo on myös monien etnisten luonnonkansojen asuinsija. Paikalliset alkuperäisheimot elävät syvällä sademetsissä ja saavat kaiken tarvitsemansa niistä.

He viljelevät pieniä peltoja sekä keräilevät metsistä ruokaa, lääkkeitä ja tarveaineita, kuten rottinkia.

Toinen Borneon loman kohokohta on mennä mennä safarille saaren mahtaville joille, kuten Srang, Lemanak ja Batang. Turisti voi myös kokeilla elämää longhousessa, joissa asuvat iban-heimon entiset pääkallonmetsästäjät.

Longhouse eli ”alkuasukkaitten yhteistalo” on rakennettu korkealle maasta. Alunperin näin suojauduttiin vihollisten yllätyshyökkäyksiltä, nyttemmin tällä rakennustekniikalla suojaudutaan lähinnä maan kosteutta ja matelijoita vastaan.

Hirsistä rakennetut talot saattavat olla jopa 100 metrin pituisia ja kuin pieniä hotelleja. Jokaisella perheellä on oma yksityinen tilansa, ja yhteistiloissa tehdään työt sekä juhlitaan.

Turisteille järjestetyt suojatut viidakkoretket ja entisten pääkallonmetsästäjien tapaamiset ovat vaikutukseltaan kuin salapoliisiromaanit: ne luovat vaaran tunteen ilman varaa.

Hurjasti tatuoidut, sulkapäiset ibanit kuuluvat muutaman muun vähenevän heimon kanssa Borneon saaren syntyperäisiin heimoihin.

Iban-heimo oli aikoinaan verenhimoista kansaa. Vielä kuutisenkymmentä vuotta sitten jokaisen ibanisotilaan oli todistettava rohkeutensa ennen naimisiin menoa keräämällä vähintään viisi vihollisen pääkalloa. Ei väliä, olivatko ne miesten, naisten vai lasten. Päät leikattiin irti elävältä uhrillta, koska silloin ne sisälsivät kokonaisen hengen. Sen jälkeen niitä savustettiin tulen päällä useita päiviä. Lopulta mustuneet kallot ripustettiin katossa roikkuvaan verkkoon tai ovipieleen tuottamaan onnea.

Borneo soveltuu ennenkaikkea seikkailunhaluiselle matkailijalle. Se on loistava kohde liikunnan, luonnon ja eläinten ystäville.

Lisätietoja:
www.sarawaktourism.com

Borneon sademetsien hakkuut pientävät monien lajien,  kuten orankien,  elinalueita.
Borneon sademetsien hakkuut pientävät monien lajien, kuten orankien, elinalueita.
Paikallisten etnisten heimojen hienot käsityöt kuten helmikirjonta ovat suosittuja  matkamuistoja.
Paikallisten etnisten heimojen hienot käsityöt kuten helmikirjonta ovat suosittuja matkamuistoja.
Malesian valtio muodostuu Malesian niemimaan eteläisestä kärjestä ja Borneon viidakkosaaren luoteisosasta. Borneota on kutsuttu ”maaksi tuulten alapuolella”, sillä vuosittain Filippiinien yli kulkevat pyörremyrskyt jättävät saaren rauhaan. Borneota hallitsevat Malesian lisäksi kaksi muuta valtiota: Indonesia ja Brunei. Indonesian puoleista osaa saaresta kutsutaan Kalimantaniksi. Borneon saaren pohjoisosassa sijaitsee Malesian suurin osavaltio Sarawak, jonka pääkaupunkia Kuchingia on kuvattu Aasian viehättävimmäksi kaupungiksi. Runsaan puolen miljoonan asukkaan kaupunki on saanut vaikutteita sekä brittien siirtomaa-ajalta että kiinalaisesta kulttuurista. Brittiläinen vaikutus näkyy ennenkaikkea arkkitehtuurista. Hyvä esimerkki on Sarawak Museum, joka on yksi Aasian parhaimmista. Se sisältää kiehtovan kokoelman Borneon etnologisia ja argeologisia esineitä. Sarawakin historia on kuin suoraan seikkailuromaanista. Siitä ei puutu romansseja, sankareita, merirosvoja eikä kapinallsia. Osavaltio tuli ”valkoisen rajahin” hallintaan, kun Brunein sultaani nimitti englantilaisen seikkailijan James Brooken Sarawakin hallitsijaksi vuonna l842 palkioksi avusta erään kapinan kukistamisessa. Toisessa maailmansodassa  Malesia joutui Japanin miehittämäksi. Sodan jälkeen Sarawakia hallinnut Brooken suku luopui vallasta ja Sarawak palautui brittien hallintaan, kunnes siitä tehtiin Malesian autonominen osavaltio vuonna l963. Uhanalaisten orankien saari Sarawakissa voi sanoa olevansa niin pitkällä kuin kuin pippuri kasvaa. Mausteiden viljely onkin mainittava taloudellinen tekijä Sarawakissa, joka on tunnettu korkealaatuisesta mustasta ja valkoisesta pippuristaan. Trooppisessa ilmastossa kaikki kasvaa suorastaan silmissä. Vettäkin sataa – ei usein, mutta sitäkin runsaammin.  Eikä ripsimällä niinkuin Suomessa, vaan todella kaatamalla. Trooppiseen kuumaan ja kosteaan ilmastoon astuu kuin kuumaan vaahtokylpyyn. Sen pehmeys yllättää. Päiväntasaajalla lämpötila on
Malesian valtio muodostuu Malesian niemimaan eteläisestä kärjestä ja Borneon viidakkosaaren luoteisosasta. Borneota on kutsuttu ”maaksi tuulten alapuolella”, sillä vuosittain Filippiinien yli kulkevat pyörremyrskyt jättävät saaren rauhaan. Borneota hallitsevat Malesian lisäksi kaksi muuta valtiota: Indonesia ja Brunei. Indonesian puoleista osaa saaresta kutsutaan Kalimantaniksi. Borneon saaren pohjoisosassa sijaitsee Malesian suurin osavaltio Sarawak, jonka pääkaupunkia Kuchingia on kuvattu Aasian viehättävimmäksi kaupungiksi. Runsaan puolen miljoonan asukkaan kaupunki on saanut vaikutteita sekä brittien siirtomaa-ajalta että kiinalaisesta kulttuurista. Brittiläinen vaikutus näkyy ennenkaikkea arkkitehtuurista. Hyvä esimerkki on Sarawak Museum, joka on yksi Aasian parhaimmista. Se sisältää kiehtovan kokoelman Borneon etnologisia ja argeologisia esineitä. Sarawakin historia on kuin suoraan seikkailuromaanista. Siitä ei puutu romansseja, sankareita, merirosvoja eikä kapinallsia. Osavaltio tuli ”valkoisen rajahin” hallintaan, kun Brunein sultaani nimitti englantilaisen seikkailijan James Brooken Sarawakin hallitsijaksi vuonna l842 palkioksi avusta erään kapinan kukistamisessa. Toisessa maailmansodassa Malesia joutui Japanin miehittämäksi. Sodan jälkeen Sarawakia hallinnut Brooken suku luopui vallasta ja Sarawak palautui brittien hallintaan, kunnes siitä tehtiin Malesian autonominen osavaltio vuonna l963. Uhanalaisten orankien saari Sarawakissa voi sanoa olevansa niin pitkällä kuin kuin pippuri kasvaa. Mausteiden viljely onkin mainittava taloudellinen tekijä Sarawakissa, joka on tunnettu korkealaatuisesta mustasta ja valkoisesta pippuristaan. Trooppisessa ilmastossa kaikki kasvaa suorastaan silmissä. Vettäkin sataa – ei usein, mutta sitäkin runsaammin. Eikä ripsimällä niinkuin Suomessa, vaan todella kaatamalla. Trooppiseen kuumaan ja kosteaan ilmastoon astuu kuin kuumaan vaahtokylpyyn. Sen pehmeys yllättää. Päiväntasaajalla lämpötila on