Korvien lukkiutumisen
lentokoneessa voi estää

TS/Jari Laurikko<br />Korvakäytävä avataan vetämällä korvalehdestä. Tulppa kierretään korvaan ruuvin tavoin uritettu pää edellä, Timo Mäenpää havainnollistaa.
TS/Jari Laurikko
Korvakäytävä avataan vetämällä korvalehdestä. Tulppa kierretään korvaan ruuvin tavoin uritettu pää edellä, Timo Mäenpää havainnollistaa.

Tutkimusten ja kyselyjen mukaan mukaan 46 prosenttia aikuisista lentomatkustajista kärsii korvakivuista lentomatkoilla. Lisäksi noin 20 prosenttia pitää paineenvaihteluja epämiellyttävinä. Osalla matkustajista kivut ovat niin kovat, että korvat ovat kipeät useita päiviä lentomatkan jälkeen.

Tuskaa tunnetaan lentokoneen nousun, mutta varsinkin laskun aikana. 31 prosenttia kokee tilanteen ongelmalliseksi koneen noustessa ja peräti 85 prosenttia laskuvaiheessa.

Lapset kokevat kipuja ja epämukavuutta lentokoneessa useammin kuin aikuiset, sillä heillä on ahtaat korvakäytävät. Noin 65 prosenttia kaikista alle 11-vuotiaista lapsista kärsii korvakivuista. Erityisen hankalassa asemassa ovat ihan pienet lapset, sillä he eivät ymmärrä, mistä kipu johtuu eivätkä osaa varautua siihen.

Korvien lukkiutuminen johtuu siitä, että koneen nousut ja laskut ovat nopeita ja paineenmuutokset korvakäytävässä tapahtuvat paljon nopeammin kuin mihin korvakäytävät ovat tottuneet. Sama ilmiö voi esiintyä, kun juna kulkee vuoristoisella seudulla.

Paineen tasaus avaa korvat

Perinteisiä keinoja korvien lukkiutumisen estämiseen ovat nieleskely, haukottelu ja purukumin jauhaminen. Monet imeskelevät voimakkaita mentholpastilleja, jotta väkevät höyryt pitäisivät röörit auki. Yleinen käytäntö on myös niin sanottu valsalvaus. Siinä "puhalletaan" korviin nenästä kiinni pitäen

Apteekin vastaus korvien lukkiutumiseen ovat kymmenkunta euroa maksavat nimenomaan tätä tarkoitusta varten tehdyt korvatulpat.

- Isompi koko on tarkoitettu aikuisille ja pienempi koko lasten ahtaampiin korviin. Kyseessä eivät ole tavalliset korvatulpat, jotka on tarkoitettu vain äänen vaimentamiseen. Tavalliset korvatulpat voivat helpottaa nukkumista meluisassa hotellihuoneessa, mutta niistä ei ole apua korvien lukkiutumiseen, kertoo apteekinhoitaja, proviisori Timo Mäenpää Yliopiston Apteekin Turun toimipisteestä.

Mäenpää kärsii itse vain lievästä korvien lukkiutumisesta. Yleensä lukkiutuminen menee ohi, kun hän valsalvaa jo paljon ennen koneen laskua eli heti, kun ensimmäiset lukkiutumisoireet rupeavat tuntumaan.

Tulpat pois vasta lentokorkeudessa

Pehmeät EarPlanes-korvatulpat on valmistettu silikonista. Tulppien erikoisuus on painetta säätelevä suodatin, joka on valmistettu mikrohuokoisesta keraamisesta aineesta. Kun paine korkeuseroista johtuen muuttuu, sen on mentävä mikrohuokosista koostuvista suotimesta läpi, ennen kuin se yltää korvakäytävään. Suodatin tasoittaa ja säätelee matkustamon ja korvakäytävän välistä painetta siten, että paine tasaantuu hitaasti.

Korvatulpat vaimentavat myös lentokonemoottorien ja sähkögeneraattorien aiheuttamia suurtaajuisia ääniä, jotka ovat kovimmillaan nousujen ja laskujen aikana.

Ennen tulppien asentamista paikalleen sieraimet suljetaan yhtäaikaisesti nenää puristamalla ja puhaltamalla. Korvakäytävä avataan vetämällä korvalehdestä. Tulppa kierretään korvaan ruuvin tavoin uritettu pää edellä. Tulpat asennetaan korviin ennen lähtöä ja poistetaan vasta, kun koneen ovet on avattu laskeutuminen jälkeen. Pitkillä matkoilla tulpat voi ottaa pois, kun kone on päässyt lentokorkeuteen ja panna takaisin noin tuntia ennen laskua.

Mainoksen mukaan keskustelua vierustoverin kanssa voi jatkaa korvatulpat korvissa. Timo Mäenpää myöntää, että se voi kyllä olla vaikeaa. Lentokoneen henkilökunnan tärkeät kuulutukset kuuluvat suodattimen läpikin. Tulppia käytetään enintään kahdesti, sillä pöly, siitepöly ja lika tukkivat suotimen huokoset ja heikentävät sen toimivuutta.

Korvatulppia myydään monissa apteekeissa, joissakin terveyskaupoissa ja suurilla lentokentillä, mm. Helsinki-Vantaalla. Yliopiston Apteekin Turun toimipisteessä myydään aikuisten kokoja parikymmentä ja lasten mallia kymmenkunta kappaletta kuukaudessa. Koko maailmassa tulppia on myyty jo yli kymmenen miljoonaa kappaletta.

Ihan tavallista nuhasumutetta

Toinen tuote, jota apteekinhoitaja Timo Mäenpää suosittelee, ovat tavalliset tilapäiseen nuhaan tarkoitetut nenäsumutteet. Vaikuttavana aineena on ksylometatsoliini. Sama tuote eri nimillä löytyy useiden lääketehtaiden valmistamana.

Nenäsumute parantaa nenän ja korvatorven toimintaa vähentämällä tukkoisuutta ja on siten avuksi korvien lukkiutumisen ehkäisyssä. Samalla nenäsumute vähentää välikorvaeritteen kertymistä erityisesti laskuvaiheessa. Mäenpää korostaa, että sumute ei yksin riitä, vaan sen lisäksi on syytä nieleskellä ja puhallella. Lääke sumutetaan sieraimiin puoli tuntia ennen koneen nousua ja laskua.

SAKARI HIHNALA

TS/Jari Laurikko<br />Keraamisella suodattimella varustettuja korvatulppia on kahta kokoa. Nuhasumutteita löytyy useilta eri valmistajilta.
TS/Jari Laurikko
Keraamisella suodattimella varustettuja korvatulppia on kahta kokoa. Nuhasumutteita löytyy useilta eri valmistajilta.
TS/Jari Laurikko<br />Pakkauksessa on kaksi korvatulppaa, jotka kierretään korvaan ruuvin tavoin uritettu pää edellä.
TS/Jari Laurikko
Pakkauksessa on kaksi korvatulppaa, jotka kierretään korvaan ruuvin tavoin uritettu pää edellä.