Omanin hiekka-aavikko
ei jätä ketään kylmäksi

TS/Timo Kauppinen<br />Maasturilla ajaminen hiekka-aavikolla on haastava, mutta sitäkin muistorikkaampi kokemus.
TS/Timo Kauppinen
Maasturilla ajaminen hiekka-aavikolla on haastava, mutta sitäkin muistorikkaampi kokemus.

TIMO KAUPPINEN

Arabian niemimaalla sijaitsevan Omanin itäosassa matkailijaa odottaa kiehtova Wahiba Sandsin hiekka-aavikko. Tämä 180 kilometriä pohjoisesta etelään ja 80 kilometriä idästä länteen levittäytyvä alue on kokemus, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Vaikuttavat hiekkadyynit kohoavat jopa parinsadan metrin korkeuteen. Hiekan väri vaihtelee appelsiinista aina meripihkaan ja kultaan asti.

Dyynit muuttavat jatkuvasti muotoa ja suuntaa, ja siinä onkin aavikon rikkaus; maisemat eivät koskaan ole samoja.

Hiekka-aavikon tarjoamiin huikeisiin elämyksiin voi tutustua niin kamelin selässä kuin myös maasturin ratin takana.

Todellinen seikkailija yöpyy aavikkoleireillä, ja herää seuraavana aamuna monta kokemusta rikkaampana. Tunnetuin leireistä on "1000 Nights Camp", joka sijaitsee noin 47 kilometrin päässä päätieltä, hiekka-aavikon syleilyssä.

Aavikon ikivanhoilla karavaaniteillä liikutaan nyt maastureilla ja taskussa kulkee Nokian kännykkä. Uudet tuulet puhaltavat siis täälläkin.

Syvässä hiekassa ajaminen on haastavaa puuhaa. Paras tapa tutustua hiekkadyyneihin on lähteä matkaan asiantuntevan kuljettajan kanssa, joka hallitsee aavikolla ajamisen sekä tuntee eri hiekkalajit. Toki itsekin voi aavikolle mennä, mutta tällöin kannattaa muistaa muutama käytännön vinkki; joista ensimmäisenä on ilman vähentäminen auton renkaista.

Normaaleilla ilmanpaineilla varustettu rengas kun ei pureudu hiekkaan. Paineita laskemalla saadaan joustavampi rengas, joka näin saa paremman kontaktin pehmeästä pinnasta.

Wahiba Sandsin hiekka-aavikon kesytön kauneus mykistää kävijän kuin kävijän.

Hehkuvien värien auringonlasku aavikolla on maaginen kokemus, jonka matkailija muistaa vielä matkan jälkeenkin.