Matkailu

Bora Bora
on sukeltajan
paratiisi

TS/Liisa Simola<br />Paratiisisaarten lapsilla on hymy herkässä.
TS/Liisa Simola
Paratiisisaarten lapsilla on hymy herkässä.

LIISA SIMOLA

Ranskan Polynesiaan kuuluvat Tyynenmeren saaret ovat edustaneet europpalaisille mielikuvaa paratiisista 1800-luvulta lähtien. Etelämerelle purjehtineet tutkimusmatkailijat, kuten Louis Antoine de Bougainville , Samuel Wallis ja Thomas Cook , eivät olleet uskoa silmiään saapuessaan tänne oltuaan kuukausia merellä. Rantautuessaan Tahitille miehistöt eivät koskaan voineet edes kuvitella, että tälläinen Eden oli todella olemassa.

Tahitin ehkä kaikkein harvinaisin ja arvokkain anti oli eurooppalaisten valloittajien mielestä itse tahitilaiset - etenkin kauniit tummasilmäiset alkuasukasnaiset.

Monet taidemaalarit, runoilijat ja kirjailijat kuuluivat myös varhaisten vierailijoiden joukkoon. Etenkin Paul Gauguin löysi täältä inspiraationsa. Hän pakeni tänne Euroopasta kahdesti, ja lopulta hänet haudattiin vuonna l903 Marquesas-saarille.

Myös Marlon Brando viihtyi Tyynen meren saarilla, erityisesti Tahitilla. Hän vietti siellä monia vuosia ja osti itselleen jopa oman saaren, jonka hän omisti kuolemaansa saakka.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tahitin pääsaari, Tahiti Nui, on Polyneesian suurin saari, hieman yli 1 000 neliökilometriä pinta-alaltaan. Papeete, Tahitin saarien pääkaupunki, sijaitsee juuri tällä saarella ja se on vierailijan ensimmäinen kosketus Tahitin saariryhmään.

Papeete ei ole kauneinta Polyneesiaa, vaikka se onkin hyvin ranskalaisvaikutteinen pikkukaupunki. Mutta myös täällä on saastetta ja melua. Niinpä mieli tekee lähteä tutustumaan Polynesian muihin saariin, joissa elämä on täysin erilaista kuin turistien valloittamalla Tahitilla.

Maailman kaunein saari

Vajaan tunnin lentomatkan päässä Papeetessa sijaitsee laguunin ympäröimä Bora Bora, jota pidetään täydellisenä maanpäällisenä paratiisina ja maailman kauneimpana saarena. Tällä Etelämeren unelmasaarella voi asua meren päälle rakennetuissa bungaloweissa, nauttia aamiaista omalla terassilla, katsella kaloja ja tuntea olevansa yhtä ympäröivän luonnon kanssa.

Syvänmerenkalastajalle ja urheilusukeltajalle Bora Bora on todellinen paratiisi. Nähtävää ja ihmeteltävää on loputtomiin kuin Jacques Cousteaun vedenalaisissa filmeissä. Vesi on kirkasta, suolaista ja leppeätä, ja siinä kelluessa voi myös tarkastella kilometreittäin siintäviä hohtavanvalkoisia hiekkasärkiä, huojuvia palmuja tai pilvettömänä kaartuvaa taivasta.

Vielä tänäänkin tällä yltäkylläisen vihreällä saarella on kilometreittäin autioita paratiisinomaisia hiekkarantoja. On kuin tänne ei koskaan olisi eksynyt yksikään turisti. Bora Bora ei tosin massaturismille soveltuisikaan, sillä elämä tällä Tyynen valtameren saarella on huippukallista. Sensijaan monet filmitähdet ja julkkikset ovat valinneet sen vuotuiseksi auringonottopaikakseen.

Myös Tahitin naapurisaarella Moorealla on kauniita lahtia ja laguuneja, somia bambutaloja ja vesiputouksia. Korkeat vuoret ympäröivät saarta kaikkialla.

Hymy avaa Polyneesiassa tiet ja ovet. Polyneesialaiset ovat erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Pientä keskustelua on miltei mahdoton välttää. Kameran esiin ottaminen kerää hetkessä ympärille lauman nauravia lapsia, jotka kaikki haluavat samaan kuvaan. Heidän on vaikea ymmärtää, mitä syytä voi olla pelkän maiseman tai talon kuvaamisessa, kun kerran ihmisiäkin on.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alkuperäinen polyneesialaisväestö on maorilaista alkuperää. Heitä on väestöstä kolme neljäsosaa.

TS/Liisa Simola<br />Bora Boralla ei ole liikenneruuhkia. Kanootilla pääse helposti määränpäähän.
TS/Liisa Simola
Bora Boralla ei ole liikenneruuhkia. Kanootilla pääse helposti määränpäähän.