Matkailu

Katetut jalkakäytävät hurmaavat Bolognassa

TS/Tia Yliskylä<br />Bolognassa on katettuja jalkakäytäviä yli 30 kilometriä. Holvikaarirakennelmat muodostavat kauniin pylväikön.
TS/Tia Yliskylä
Bolognassa on katettuja jalkakäytäviä yli 30 kilometriä. Holvikaarirakennelmat muodostavat kauniin pylväikön.

TIA YLISKYLÄ

Bolognan omaleimaisin piirre on katetut jalkakäytävät, joita on yli 30 kilometrin verran. Pienessä tihkusateessakin kelpaa tepastella, kun on kattoa pään päällä. Tosin suojateiden kohdalla ollaan taivasalla, mutta kiireinen bolognalainen ei ole sokerista.

Yliopisto on kaupungin ylpeys

Kaupungin varsinainen ylpeys on tuhat vuotta vanha yliopisto, Euroopan vanhin. Universitè degli studi on levittäytynyt kymmeniin vanhoihin rakennuksiin, joista osa on jopa 500 vuotta vanhoja. Varsinaista keskuskampusta ei ole, ja nykyään yliopisto käsittää oikeastaan kokonaisen kaupunginosan. Via Zambonin varrelta löytyvät yliopiston museot.

Bolognan merkittävimpänä kirkkona pidetään 1300-luvulla rakennettua San Petronion basilikaa. Bologanan suojeluspyhimyksen Petronion kunniaksi rakennettu basilika on italian komeimpia goottilaisia kirkkoja. Sen parisenkymmentä sivukappelia, veistokset, lasimaalaukset ja freskot ovat tutkimisen arvoisia. Tarinan mukaan kappelit ovat varakkaiden bolognalaisten sukujen vuosisatojen kuluessa rakentamia.

Ulkokuoreltaan vaatimattoman oloinen mutta sisältä lumoavan kaunis kirkko on alun perin 1200-luvulla rakennettu San Domenicon basilika. Sinne on haudattu dominikaaniveljestön perustaja. Marmorinen hauta on yhtä aikaa merkittävä taideteos ja historiallinen dokumentti. Haudan koristeluun ovat osallistuneet sellaiset nimekkäät taiteilijat kuten Nicola Pisano , Nicolo dell`Arca ja Michelangelo .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Katettua käytävää San Lucian luo

Pohkeita pakottava ja jalkoja hapottava kokemus on kiipeäminen Santuario di San Luciaan, mutta näkymä alas kaupunkiin on hengästymisen arvoinen. Colle della Guardia on yksi ensimmäisistä Apenniinien reunuskukkuloista. Sieltä Santuario di San Lucia on yli 800 vuotta katsellut Bolognaa suojelijana. Paikka on ollut sen verran tärkeä bolognalaisille, että 3,6 kilometrin matkalle rakennettiin maailman pisin katettu pylväskäytävä. Näin San Lucian luokse pääsee kastumatta sateessa ja palamatta auringossa. Katetun jalkakäytävän holveja ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1674 ja niitä tehtiin yhteen menoon 65 vuotta.

Bolognan kuvatuimpia kohteita on Neptunuksen suihkulähde Piazza Maggiorella. 1500-luvulla tehty jättimäinen pronssipatsas roomalaisesta merenjumalasta on ilkialasti. Se nolotti aikoinaan niin, että skandaalinkäryissä patsas peitettiin pronssihousuilla.

Kaupungintalon, Palazzo Comunalen, länsiseinällä on kolme muhkeaa mustavalkoista valokuvakokoelmaa. Tarina satojen kasvojen takana on koskettava. Toisen maailmansodan aikaan italialaisen vastarintaliikkeen sydän oli Bolognassa ja sen ympäristössä. Bolognalaisten kerrotaan vihanneen Mussolinia ja tämän kannattajia ja toimineen ahkerasti maan alla.

Natsien kosto oli raivoisa: heidän mottonaan oli, että jokaista vastarintaliikkeen tappamaan saksalaista sotilasta kohti tapettiin 10 italialaista. Niin he tappoivat yli 50:ssä joukkosurmassa Bolognassa ja sen lähistöllä tuhansia nuoria italialaisia taistelijoita. Näiden nimet ja kasvot on ikuistettu seinälle.

Lähes kaikki tornitalot hävitetty

Bolognan tunnusmerkki on kuitenkin kaksi omituisesti kallellaan olevaa keskiaikaista tornia. Näitä kapeita tornitaloja oli aikoinaan yli 200, jotka hävitettiin kahta lukuun ottamatta 1800-luvulla. Tyhjentävää selitystä keskiaikaiselle villitykselle asua ohuissa, korkeissa torneissa ei ole. Yksi selitys saattaa olla paikalliset riidat ja heimosodat: tornit olivat oivia puolustus- ja tähystyspaikkoja. Tähän päivään säästyneet tornit, Asinelli ja Garisenda, seistä jöpöttävät lähekkäin Piazza di Porto Ravegnalla.

Lumoavasta historiastaan huolimatta Bologna on muutakin kuin menneisyyden pölyä. Keittiötaidoistaan kuuluisan kaupunki on hieman taipunut pikaruokakulttuurille: paikalliset ahmivat panininsa nopeasti kadunkulman pikkubaarissa seisten. Liikenne on italialaiseen tapaan sekavaa ja tempoilevaa, mutta suhteellisen sujuvaa. Kaiken kaikkiaan turistin on syytä katsella kaupunkia valikoivin silmin: sen kauneus ja epäsiisteys lomittuvat kaiken aikaa. Graffititöhryt pilaavat maisemaa heti vanhan keskustankin sivukujilla ja roskat päätyvät kadulle. Lisäksi kaupunkia ei voi kehua tyylitajusta historiallisten rakennusten säilyttämisessä. Esimerkiksi sähköjohtoja on vedetty surutta miten sattuu.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Tia Yliskylä<br />Alastonta Neptunusta hävettiin 1500-luvulla niin, että sille puettiin pronssihousut.
TS/Tia Yliskylä
Alastonta Neptunusta hävettiin 1500-luvulla niin, että sille puettiin pronssihousut.
TS/Tia Yliskylä<br />Bolognan tunnusmerkki on kaksi omituisesti kallellaan olevaa keskiaikaista tornia. Näitä kapeita tornitaloja oli aikoinaan yli 200. Ne hävitettiin kahta lukuun ottamatta 1800-luvulla.
TS/Tia Yliskylä
Bolognan tunnusmerkki on kaksi omituisesti kallellaan olevaa keskiaikaista tornia. Näitä kapeita tornitaloja oli aikoinaan yli 200. Ne hävitettiin kahta lukuun ottamatta 1800-luvulla.