Olomouc
tunnetaan
upeasta barokki-
arkkitehtuuristaan

TS/Juha Ojanen<br />Olomoucin kaupungintalo Horní náme-stílla on 1400-luvulta.
TS/Juha Ojanen
Olomoucin kaupungintalo Horní náme-stílla on 1400-luvulta.

JUHA OJANEN

Olomouc on aina tunnettu Tshekissä kulttuurin ja tieteen kaupunkina. Kauniisti entisöidyssä Olomoucissa historia henkii voimakkaana.

Olomouc sijaitsee Määrin maakunnassa Tshekin tasavallan itäosissa. Sieltä on sekä Prahaan että Wieniin vain parinsadan kilometrin matka. Tieteen ja taiteen virtaukset ovatkin aina kulkeneet tämän kaupungin kautta.

Tshekit liittävät Olomoucin ja hengen saavutukset edelleen läheisesti yhteen. Kaupunkiin perustettiin jesuiittakollegio vuonna 1573 ja se muutettiin myöhemmin yliopistoksi. Ennen vuonna 1640 tapahtunutta Turun akatemian perustamista siellä opiskeli myös useita suomalaisnuorukaisia.

Olomouciin liittyy toinenkin suomalaisittain kiinnostava asia - vähemmän kunniakas tosin. Ruotsi-Suomen armeija soti 1600-luvulla kolmikymmenvuotisessa sodassa keski-Euroopassa ja valloitti myös Olomoucin. Ruotsalaiset viihtyivät kaupungissa kahdeksan vuotta, eikä heidän lähdettyään siitä jäänyt paljon jäljelle.

Arkkitehtuuri häikäisee

Olomoucin asukkaat ovat aina olleet ylpeitä ja arvonsa tuntevia. Kolmikymmenvuotisen sodankaan tuhoista ei lannistuttu, vaan kaupunki rakennettiin nopeasti entistä upeammaksi. Keskusta on täynnä prameaa barokkiarkkitehtuuria, jota piirsivät aikansa italialaiset huippuarkkitehdit. Piispa Karl Liechtenstein ei pohtinut kustannuksia rakennuttaessaan palatseja.

Kaupungin päänähtävyys on Horní námestín keskustori. Aukiota hallitsee kaupungintalo, joka on nykyisin suosittu vihkipaikka. Rakennuksen pohjoissivustalla on astronominen kello, joka edustaa tyylipuhdasta sosialistista realismia. Samettivallankumouksen (1989) jälkeen kellosta tuli erityisesti turistien ja luokkaretkeläisten must-kohde.

Aukion toinen nähtävyys kuuluu eurooppalaisen barokkitaiteen helmiin. Kivinen pyhän kolminaisuuden patsas pystytettiin kaupungissa raivonneen ruttoepidemian jälkeen 1700-luvun alkupuolella. 35 metriä korkea veistos on suojeltu kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintölistalla. Patsasta katsoessa ei voi kuin ihailla entisajan kuvanveistäjämestarien taitoa.

Kuninkaanmurha katedraalissa

Olomoucilla on vanhastaan ollut tärkeä asema Tsekin katolisille. Kaupunki tunnetaan kirkoistaan, joista tunnetuin ja vaikuttavin on pyhän Václavin katedraali 1100-luvulta. Herran huoneeseen liittyy myös synkkää menneisyyttä. Siellä murhattiin vuonna 1306 nuori kuningas Václav III.

Vuonna 1767 W.A.Mozart pakeni kaupunkiin vanhempiensa sekä sisarensa kanssa Wienissä puhjennutta isorokkoepidemiaa. Nuorukainen ei jäänyt murehtimaan kohtaloaan, vaan loi evakkoaikana Václavin kirkossa - vain 11-vuotiaana - kuudennen sinfoniansa.

Kahvilakulttuuri kukoistaa

Olomoucin ravintolat ovat kokemisen arvoisia. Kaupungissa on kymmenittäin pubeja, joista saa perinteistä tukevaa tsekkiruokaa. Eräs tunnetuimmista on U cerveného volka (punainen härkä), jossa annokset ovat edullisia ja maukkaita. Ruokajuomina parhaita ovat tsekkiläinen olut tai läheisen Mikulovin alueen valkoviinit. Rohkeimmat maistavat myös paikallista olomoucké syrecky -juustoa, jonka tuoksu on melko hirveä, mutta maku herkullinen.

Erityisesti nuorison suosiossa oleva Mahlerin kahvila ei tuota pettymystä makeannälän yllättäessä. Nimensä kahvila on saanut säveltäjä Gustav Mahlerilta , joka 1800-luvulla toimi kaupungissa kapellimestarina.

Kaupungin ooppera ja filharmoninen orkesteri ovat korkeatasoisia. Puutarhurien ja kukkien ystävien kannattaa ajoittaa kaupunkiin tutustuminen vuosittain järjestettävän suuren Flóra-kukkanäyttelyn aikaan. Tänä keväänä Flora Olomouc -näyttely pidetään 19.-22.4.