Matkailu

Pieni pala Amerikkaa Etelä-Pohjanmaalla

TS/Kalle Kirstilä<br />Koskenkorvan puodissa on Amerikan tilpehööriä tarjolla laidasta laitaan.
TS/Kalle Kirstilä
Koskenkorvan puodissa on Amerikan tilpehööriä tarjolla laidasta laitaan.

KALLE KIRSTILÄ

Koskenkorvan Amerikan Yhdysvalloiksi voisi kutsua Kolmostien varrella pian Kurikan jälkeen sijaitsevaa Jari Mäen omaa valtakuntaa, joka kantaa virallisesti nimeä Koskenkorva West. Amerikanhulluksi tunnustautuva Jari Mäki on vaimonsa kanssa kasvattanut vuonna 1989 perustetun autojen maahantuontiyrityksensä ympärille suositun pysähdyspaikan ja matkailukohteen, joka taitaa tulla paikkakunnan ylpeydenaiheena heti toiseksi - se ensimmäinen on tietenkin Koskenkorvan viina eli kotoisesti Kossu.

Altian Koskenkorvan tehdas piippuineen siintääkin selvästi Kyröjoen toisella puolella Jari Mäen kaupan pihassa jököttävän Vapaudenpatsaan takaa. Vapaudenpatsaan ohella Amerikan tunnelmaa Koskenkorva Westin pihapiiriin tuovat "ranchia" rajaava valkoinen karja-aita sekä muu jenkkirekvisiitta aitoteksasilaisesta öljypumpusta lehtilaatikkoon ja vesipostiin.

Kaikki television syytä

Autojen ja varaosien maahantuonnilla aloittanut yritys tarjoaa nykyään myyntitoiminnan lisäksi erikoisautojen vuokrausta täyspitkästä limusiinista aitoon sheriffin autoon. Koskenkorvan Amerikka tarjoaa myös muita kuin autohulluja kiinnostavan pysäkin - varsinainen tilpehöörin ystävän taivas on Jari Mäen myymälä, jossa on tarjolla meillä vaikeasti saatavilla olevaa "Ameriikan herkkua" stetsoneista kantripaitoihin, vyönsolkiin, tuumakokoisiin kiintoavaimiin, leluihin, vaahterasiirappiin, BBQ-kastikkeisiin ja amerikkalaisiin limonadeihin asti. Sitä mitä ei ole saatavilla luvataan tarvittaessa tilata vaikka yksittäinen kappale.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Koko innostuksesta voi syyttää kyllä televisiota, Mäki kertoo riemastuttavan leveällä Pohjanmaan murteella.

- 1960-luvulla meidän perheeseen ostettiin tv ja sieltä tuli paljon amerikkalaisia sarjoja, kuten nykyäänkin. Niiden maailma tuntui todella hienolta ja eksoottiselta ja ajattelin että vielä kerran tuonne menen minäkin.

Vapaus kiehtoo

Mäen ensimmäiseen Amerikan visiittiin meni melkein 20 vuotta, mutta pettymys se ei ollut, eikä vierailu suinkaan jäänyt viimeiseksi. Nyt takana on 39 reissua.

Pidän Amerikasta joka kerran jälkeen oikeastaan vain enemmän ja enemmän. Toin muuten ensimmäiseltä vierailultani stetsonin ja ajattelin, että jos vielä joskus pääsen sinne, tuon toisen. Nyt niitä on kertynyt jokaiselta reissulta eli kaikkiaan 39.

Mäen mukaan oikea Amerikka löytyy pikkukaupungeista ja turistikohteiden ulkopuolelta. Maassa häntä kiehtoo ennen kaikkea elämänmuoto.

- Siellä on sellainen vapaus ja rentous. Ihmisten kanssa on helppo tulla toimeen.

Mäki tuo liikkeeseensä tällä hetkellä tavaraa 15 osavaltiosta. Myynnissä olevista pikkutavaroista kestosuosikkeja ovat kesäisin amerikkalaiset grillikastikkeet ja limonadit, mutta kuluvan kesän ykkönen on hieman yllättävämpi: Kool-Aid -niminen jauhe, josta tehdään limonadia.

- Mutta arvaapa mitä: meiltä sitä ostavat ennenkaikea käsityöläiset, jotka värjäävät sillä lankoja!

Mäeltä on usein kysytty, miksi mies ei muuta Amerikkaan, kun maa on niin rakas. Pelkästään oman yrityksen liikeidea kuitenkin pitää jalat Pohjanmaalla.

- Olen aina sanonut, että niillä on siellä Amerikka joka päivä. Minun ideani on tuoda sitä tänne, jossa se on eksoottista, Mäki sanoo, mutta toivoo tulevaisuudessa voivansa viettää vaimonsa kanssa maassa pidempiäkin aikoja yhtämittaisesti.

TS/Kalle Kirstilä
TS/Kalle Kirstilä