Matkailu

Väinö ite muovasi betonista mopon ja hepon

TS/Erja Hyytiäinen<br />Väinö Ylenin sadat patsaat hämmentävät kävijän.
TS/Erja Hyytiäinen
Väinö Ylenin sadat patsaat hämmentävät kävijän.

Erja Hyytiäinen

Jokainen voi olla taiteilija. Niin uskotaan Kodisjoella, ja voima siihen ammennetaan oman kylän ite-taiteilijasta. Jo edesmennyt Väinö Ylen työsti kiertokoulupohjalta satoja betonisia veistoksia, jotka ovat jääneet elämään hänen jälkeensä.

Väinö Ylenin kotitalo on museoitu. Jo pihamaalla tulija törmää epäuskoon: Voiko tällaista todella olla olemassa? Naivistiset patsaat putkahtavat esiin mitä erikoisemmissa muodostelmissa. Keskellä pihaa on suuri veistos, jonka päällä pyörii poliisi, pöytämäisellä tasolla mopoja, autoja, hevosia, kävelijöitä.

- Sisempi kehä kiertää hitaammin, siellä kulkevat vanhan ajan menopelit. Ulkokehä liikkuu vikkelämmin, siellä kulkevat nykyajan autot ja muut, Sinikka Suominen sanoo ja antaa menijöille kyytiä. Ne ovat säilyttäneet muotonsa ja värinsä tuulessa ja tuiskussa. Kun Ylen jotain teki, se myös kestää.

Yhtään teosta ei myyty

Kodisjoella on Väinö Ylenistä osattu olla ylpeitä, soraäänistäkin huolimatta. Muurari, puuseppä ja maanviljelijä oli tunnettu käsiensä taidosta jo työuran aikana, ja kun eläkepäivät koittivat, heitti tuttava ilmaan kauskantoisen ajatuksen: Mitä jos menisit taiteilijaseuran kurssille?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mies meni, opetteli työstämään kipsiä, mutta tuskastui siihen. Vanhan muurarin käsissä muodot löysivät suhteensa parhaiten betonista. 20 vuoden aikana ite-taiteilija teki satoja teoksia, useimmista kaksi kappaletta, joista toinen päätyi omiin kokoelmiin, toinen lahjaksi. Myymään ei Ylen teoksiaan suostunut.

Kuolemansa jälkeen Ylen testamenttasi niin veistoksensa kuin talonsakin Kodisjoen saarnahuonekunnalle saatesanoin, ettei talossa saa mitään muuttaa. Vieras pääseekin sujahtamaan Väinö ja Hilma Ylenin arkeen. Vieraille on avattu myös Väinö Ylenin aikanaan tiukasti säpissä pitämä työhuoneen ovi.

Kekkonen vankkureissa

Ylenin veistokset ovat kuin historian oppitunteja. Yksi sarja kuvaa pellavan työstämistä, toinen kertoo suomalaisista urheilijoista, kolmannessa on ETYKin napamiehet istutettu samaan vankkuriin. Kuivakkuutta ei historian oppitunnissa ole, siitä pitää huolen Ylenin omintakeinen kuvaustapa.

Eloon patsaat heräävät viimeistään silloin, kun opas sujauttaa cd:lle tallennetut Väinö Ylenin kertomukset soimaan.

Väinö ja Hilma Ylenin kansanperinnetaidenäyttely Kodisjoella, Laitilantie 111, avoinna 1.7.-6.8. la-su klo 12-16, 24.-28.7. päivittäin, muina aikoina sopimuksen mukaan, puh. 040 549 8749 ja 040 511 3203.

TS/Erja Hyytiäinen<br />Kehityksen kiertokulku paljastuu jo Ylenin pihamaalla. Sinikka Suominen lupaa, että ite-taiteilijan luomuksiin pääsee sopimuksesta tutustumaan milloin vain. - Ovet avataan vaikka yhdelle tulijalle, jo edesmenneen naapurin miehen taiteeseen ihastunut Suominen lupaa.
TS/Erja Hyytiäinen
Kehityksen kiertokulku paljastuu jo Ylenin pihamaalla. Sinikka Suominen lupaa, että ite-taiteilijan luomuksiin pääsee sopimuksesta tutustumaan milloin vain. - Ovet avataan vaikka yhdelle tulijalle, jo edesmenneen naapurin miehen taiteeseen ihastunut Suominen lupaa.