Matkailu

Pohjois-Jyllannin luonnonkauniit rannat rentouttavat

TS/Istvan Z. Kovacs<br />Løkkenin ranta Pohjois-Jyllannissa on nuorten suosiossa.
TS/Istvan Z. Kovacs
Løkkenin ranta Pohjois-Jyllannissa on nuorten suosiossa.

MINNA KATAJA

Koska Tanska koostuu yli 500 saaresta, tanskalainen on tottunut meri-ilmastoon, veneisiin, lempeään tuulenvireeseen ja sekä pieniin että massiivisiin siltoihin. Leutojen talvien ja viileiden kesien ansiosta Tanskassa on oikeastaan vain kaksi vuodenaikaa, vaikka monet väittävät vuodenaikoja olevan neljä. Tanskan kesä kuitenkin venyy Suomen kesää pidemmäksi, eikä kesäisessä Tanskassa puhalla suomalaisen kylmä viima.

Kesäinen auto- tai pyöräilymatka Pohjois-Jyllannissa on kokemisen arvoinen. Pohjois-Tanskan rannikoilla on useita erilaisia rantoja, jonne on mukava leiriytyä aurinkoiseksi päiväksi. Jyllannin länsirannikolla on useita kilometrejä avointa hiekkarantaa, joita reunustavat hiekkadyynit.

Jos Skandinavia on riisivanukas, Tanska on sen voisilmä, kullanvärinen sulanut voinappi, sanovat tanskalaiset. Tanskalaiset käyttävät usein sanoja "hygge" (luoda viihtyisyyttä) ja "hyggeligt" (kodikas, viihtyisä). Tämä viihtyisyys ei ilmene ainoastaan muodissa ja taiteessa vaan tanskalaisten elämänasenteessa ja tavoissa suhtautua toisiinsa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bilerantoja ja uimarantoja

Kaikkiaan Pohjois-Tanskassa (Randersin kaupungista Tanskan pohjoisimpaan kärkeen Skageniin) on kymmeniä rantoja virkistysalueina. Rannat ovat yleensä turvallisia uida ja perheet tulevat niille usein piknikille. Jyllannin itäpuolella on matalia lapsiperheiden suosimia autottomia laajoja rantoja, joissa hiekkalinnan rakentaminen on tuttua jokapäiväistä puuhaa. Joillakin rannoilla kelluu maneetteja, mutta ne eivät yleensä ole vaarallisia.

Skagerrakin rannoilla on puolestaan helppoa järjestää barbecue. Suosituimmat rannat, esimerkiksi Blokhus ja Løkken, ovat esimerkiksi juhannuksena ja kauniina kesäiltoina täynnä nuoria autoilijoita pitämässä grillibileitä. Kymmenen kilometriä pitkä Løkkenin ranta on jaettu autottomaan ja autoilijoiden puoliin.

Skagerrakin helmi on kreikkalaisenkaunis Bulbjerg, jonka hiljaisella rannalla voi lueskella ja keskittyä, sekä pulahtaa syvään viileään veteen. Bulbjergin erikoisuutena on 47 metriä korkea kivinen jyrkänne, joka saa rannan näyttämään epätanskalaiselta. Kalkkikivisen kallion laelta on hienoa katsella auringonlaskua. Kallio on myös lokkien pesimäpaikka.

Toisen maailmansodan aikana Bulbjergin kallio oli saksalaisten tukikohta.Vaikka Tanska on monta kertaa sotinut Ruotsin ja Saksan kanssa, välttyi se taisteluilta maailmansodissa. Saksalaisbunkkerit ovat jäänteitä toisen maailmansodan ajalta, jolloin Saksa miehitti Tanskan. Bulbjergin bunkkereihin on rakennettu näyttely luonnosta.

Persoonallista jyllantilaista

Rantojen ympäristö, Jyllannin rauhallinen maaseutu, on myös nähtävyys sinänsä ainakin niille jotka nauttivat pienistä kotoisista asioista. Pohjois-Tanskan rannikolla näkee usein taloja, joiden katto on tehty meriruohosta ja levästä. Nämä katot ovat usein yli metrin paksuisia. Ruohokattoisia taloja voi ihastella myös kauniilla saarella nimeltä Læsø, jonka ympäri on hauska pyöräillä.

Pohjois-Jyllannin halkaisee vesistö, Limfjorden, joka tekee koko alueen saaristomaiseksi ja jota pitkin isotkin laivat voivat kulkea Aalborgiin. Aalborg on hieman Turkua pienempi söpö ja rauhallinen jyllantilaiskaupunki, josta löytyy ravintoloita, majoitusta ja kauppoja vaativampaankin makuun. Aalborgin kuuluisin katu on nimeltään Jomfru Ane Gade, jonka varrella ei ole mitään muuta kuin diskoja ja pubeja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tanskalaiset ovat usein hyvin vieraanvaraisia, ja kattavat pöytään esimerkiksi runsaan voileipäpöydän tai tanskalaisia jälkiruokakakkuja. Mikäli Tanskassa ei ole tuttuja, voi olla kiintoisaa majoittua tanskalaiseen kotiin Bed & Breakfast -paikkaan, joita Aalborgissakin löytyy muutamia edullisia. Niissä pääsee kurkistamaan paikallisten elämää ja ihailemaan tanskalaista kotoisuutta.

Inspiroiva Skagen

Tanskan pohjoisin kärki Skagen, niin kuin Læsøn saarikin, on keväisin lintubongaajien suosiossa. Kesäisin turistit huristavat busseilla luonnonkauniseen kohtaan ja kävelevät hiekkaista ja hiukan kumpuilevaa maastoa majakan ohi Tanskan pohjoisimpaan kärkeen, jossa Skagerrak ja Kattegat halkovat toisiaan. Rantahiekalla on silloin tällöin hylkeitä, joita voi jopa silittää samalla kun kauempana merellä ohi lipuu tavaralaivoja ja risteilijöitä Norjasta ja Ruotsista matkalla Fredrikshavniin. Skageniin on myös muodostunut maan isoimmat hiekkadyynit.

Skagenin ilmasto, kalastajakylän idyllisyys, koskematon luonto ja valaistus ovat inspiroineet monia taiteilijoita useiden vuosikymmenien ajan ja luoneet omaleimaista tanskalaista taidetta. Siellä ovat asuneet mm. Laurits Tuxen , Carl Locher , Viggo Johansen , P.S. Krøyer sekä Michael ja Anna Ancher . Taiteilijat Norjasta ja Ruotsista ovat saapuneet hakemaan Skageniin inspiraatiota.

Ranta on innoittanut taiteilijoita useisiin teoksiin, esimerkiksi P.S. Krøyer maalasi rannasta ja kuuluisista skagenilaisista ihmisistä lukuisia teoksia 1800-luvun lopulla. Skagenin ranta on tänään aivan samanlainen kuin yli sata vuotta sitten. Skagen on puettu lämpimiin väreihin, lähes kaikki talot on maalattu joko keltaisiksi tai punaisiksi. Skagenissa on monia taidepajoja ja -myymälöitä, gallerioita ja kahviloita.

Skagenin juna-aseman vierestä on mahdollista vuokrata päiväksi polkupyörä, jonka avulla alue tulee tutuksi kaikkein parhaiten. Pyöräily Tanskassa ei ole haasteellista, sillä maa on litteä kuin pannukakku. Pyöräily on turvallista, sillä autot antavat pyöräilijöille tilaa ja kaupungeissa pyörätiet ja -linjat ovat selkeästi merkitty. Skageniin on helppo matkustaa myös lautalla, sillä läheiseen Fredrikshavnin kaupunkiin tulevat autolaivat Oslosta ja Göteborgista päivittäin. Fredrikshavnista voi lähteä vaikkapa ajamaan rantateitä pyörällä ja autolla kohti Skagenia, ja tulla Jyllannin länsipuolta etelään, ja tutustua rantateiden varrella oleviin rantoihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tanskalaista ironiaa

Tanskalaisittain Hvordan har De det? eli Kuinka voitte? on paras tapa aloittaa keskustelu. Tanskalaisten kanssa voi jutustella rennosti melkein mistä tahansa asioista, eivätkä paikalliset kaihda kunnon väittelyäkään. Korkeita veroja maksavat tanskalaiset ovat raha-asioissa tarkkoja - voi saada parempaa kohtelua, jos maksaa esimerkiksi majoituslaskunsa etukäteen. Lähes kaikki puhuvat englantia ja ymmärtävät ruotsia. Tosin jyllantilaisaksentilla tanskaa puhuvan vastauksesta voi olla vaikea saada selvää.

Tanskalaiset erottuvat muista Skandinavian kulttuureista hulvattomalla huumorintajullaan, johon saattaa olla vaikea aluksi tottua. Monissa Tanskan kulttuurista kertovissa kirjoissa ironisesti kerrotaan, että muut Pohjoismaat ovat Tanskalle kuin veljiä - Norjan luontoa ihaillaan, Ruotsi on tylsähkö isoveli, joka tietää aina parhaiten ja suomalaisia puolestaan kuvataan "ailahteleviksi, arvaamattomiksi ja ehkä myös autistisiksi" kirjassa The Xenophobe''s guide to Danes.

Ehkäpä suomalaistenkin kannattaisi murtaa näitä stereotyyppisiä ennakkoluuloja ja kurkistaa tanskalaiseen kansanluonteeseen tutustumalla vaikkapa Pohjois-Jyllannin omaleimaiseen kulttuuriin.

Pihviä ja Tuborgia

Jyllantilaisilla on oma vahva identiteettinsä, kööpenhaminalaiset ovat heidän mielestään snobeja, ja todelliset tanskalaiset asuvat Jyllannissa. Samanlaista kissanhännänvetoa kaupunkien ja maaseudun välillä käydään muissakin maissa.

Jyllannin iltaelämä on tanskalaisen rentoa sekin. Ravintolat täyttyvät puheensorinasta iltaseitsemän jälkeen ja ilta voi jatkua paikallisessa diskossa aamutunneille. Tanskalaiset eivät ujostele tanssilattialla ja heittävät kannat kattoon.Tuborgia tai Carlsbergia kuluu monesti tuopillisia, mutta tanskalainen on harvoin umpihumalassa. Jyllannin ravintolat ovat Suomea edullisempia, eikä diskoihin ei ole yleensä pääsymaksuja. Jyllanti on myös turvallinen paikka, järjestyshäiriöitä on vain harvoin.

Etnisyys kunniassa

Tanskassa asuu ulkomaalaisia monista eri maista, ja ruokakulttuuri on muodostunut monipuoliseksi - etnisiä ravintoloita löytyy paljon. Etnisyys on tervetullutta, sillä tanskalaisten tyylitaju ruuan suhteen ei aina ole kaikkein parasta - kuuluisa "Aalborgin erikoinen" esimerkiksi sisältää hampurilaisen ruskealla kastikkeella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tanskalaisten ravintolaketjujen helmi on Jensens Bøfhus, joka tarjoaa pihviä ja perunaa monessa muodossa ja suurina annoksina - useiden herkullisten kastikevaihtoehtojen kera. Tanskalaiset jälkiruuat ovat taivaallisia, tanskalaiset suklaakakut, kinuskileivokset ja marsipaanileivonnaiset aiheuttavat nopeasti riippuvuutta. Tuoretta leipää ja kakkuja tanskalainen yleensä ostaa korttelinsa leipomosta.

TS/Istvan Z. Kovacs<br />Skagenin luonnonkaunis ranta on innoittanut tanskalaisia taiteilijoita lukuisiin taideteoksiin.
TS/Istvan Z. Kovacs
Skagenin luonnonkaunis ranta on innoittanut tanskalaisia taiteilijoita lukuisiin taideteoksiin.
TS/Markku Hiltunen<br />Tanskalaiset talot ja maatilat ovat hyvin hoidettuja ja usein postikorttimaisen kauniita, useimmiten keltaiseksi tai punaiseksi maalattuja.
TS/Markku Hiltunen
Tanskalaiset talot ja maatilat ovat hyvin hoidettuja ja usein postikorttimaisen kauniita, useimmiten keltaiseksi tai punaiseksi maalattuja.