Liikunta

Asento,juokse!

Anna Hillgren juoksee ympäri vuoden, mutta uutta lentoa harrastus saa aina keväällä. TS/Timo Jakonen.
Anna Hillgren juoksee ympäri vuoden, mutta uutta lentoa harrastus saa aina keväällä. TS/Timo Jakonen.

Mahtavaa, kun jäät ja lumi lähtevät kaduilta, kiteyttää Anna Hillgren monen lenkkeilijän ajatukset.

Vaikka juoksu olisi talvella jäänyt vähemmälle, kevät saa monet innostumaan taas juoksuharrastuksesta. Uuden juoksukauden – tai kokonaan uuden harrastuksen – alkaessa kannattaa antaa muutama ajatus oikealle juoksuasennolla. Ei nimittäin ole aivan yhdentekevää, millaisella tekniikalla lenkkinsä hoitelee.

Oikea tekniikka esimerkiksi estää rasitusvammojen syntymistä. Oikea juoksuasento myös helpottaa ilon löytämistä lenkkeilystä.

– Mitä paremmin jonkun asian osaa, sitä enemmän siitä nauttii, kiteyttää Suomen urheiluliiton SUL:n juoksukoulupäällikkö, maskulainen Kari Ahonen.

– Kun lähdet liikkeelle, mieti hetki oikeaa asentoa. Heti kun alkaa tuntua, ettei asento pysy, pysähdy, kerää itsesi ja ajatuksesi ja lähde uudelleen, opastaa Ahonen.

Sama kannattaa tehdä joka kerta, kun huomaa asennon muuttuneen. Kärsivällisyyttä voidaan tarvita, sillä aivan aloittelijalle voi pysähdyksiä tulla lyhyelläkin lenkillä monia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jopa sata metriä oikeassa asennossa voi olla pitkä matka aluksi. Mutta mitä enemmän aluksi tekniikkaa ajattelee, sitä luontevammaksi se tulee, Ahonen kannustaa.

Jos usko omiin kykyihin on heikko, nykyisin apua saa helposti juoksukouluista. Niitä on monia, niin yksityisiä kuin urheiluseurojen omia. Yksinomaan valtakunnallisen lajiliiton SUL:n alaisuudessa on juoksukouluja koko maassa yli 60 seurassa, joista kymmenkunta on Turun seudulta.

Huhti-toukokuussa alkavilla SUL:n juoksukoulujen uusilla kursseilla saa neljän kerran perehdytyksen juoksemiseen.

– Teesi on opettaa kuukaudessa juoksemaan oikein, Ahonen sanoo.

Juoksukoulut ja niiden tarkat ajankohdat löytää internetistä www.juoksukoulu.fi. Tietoa löytyy myös maratonkouluista, joissa astetta kokeneemmat juoksijat saavat harjoitusapua ja -kavereita.

Juoksu- ja maratonkoulutoiminta on Suomessa suhteellisen uutta. SUL:n kouluja on ollut vasta viitisen vuotta. Suosio kasvaa koko ajan.

– Se saattaa liittyä tähän nyky-yhteiskuntaan, jossa halutaan olla tehokkaita ja halutaan käytetystä ajasta teho irti. Juoksemisestakin saadaan enemmän, kun tehdään asiat oikein. On eri asia olla juoksevinaan kuin juosta, Ahonen toteaa.

Aikuisille tarkoitetuissa juoksukouluissa ei ole ikärajoja. Juoksu on harrastus, jonka voi aloittaa missä iässä tahansa, jopa vasta eläkepäivien iloksi.

– Juoksemaan voi oppia oikein iästä ja sukupuolesta huolimatta, Ahonen korostaa.