Liikunta

Golf on elinikäinen harrastus

TS/Lennart Holmberg<br />Golfopettaja Mika Mäki opastaa Piia Oikkarista lyöntiotteen löytämisessä. - Suurin virhe on yrittää opetella lajia omin päin. Silloin voi tehdä parantumattomia tekniikkavirheitä, Mäki pohtii.
TS/Lennart Holmberg
Golfopettaja Mika Mäki opastaa Piia Oikkarista lyöntiotteen löytämisessä. - Suurin virhe on yrittää opetella lajia omin päin. Silloin voi tehdä parantumattomia tekniikkavirheitä, Mäki pohtii.

LARI VESANDER

Golf, tuo skottien keksimä kolopallopeli, on kantanut pitkään otsassaan elitististä leimaa. Yleisen oletuksen mukaan varakkaat keski-ikäiset toimitusjohtajat karkaavat kesken työpäivän vihreille väylille, pelaavat kierroksen ja istuvat loppuillan klubilla viskiä juoden ja sikareita tuprutellen.

Uskomuksista huolimatta golfharrastus ei kuitenkaan ole vain pikkutakkiporhojen yksinoikeus. Harjattula golfin pro, eli kansankielellä golfopettaja, Mika Mäki suorastaan tyrmää stereotypian golfin elitistisyydestä.

- Golf ei ole enää vain varakkaiden laji. Pelaajia on nykyään kaikista ikä- ja sosiaaliryhmistä, Mäki sanoo.

Tilanne oli tosin toinen vielä 1980-luvulla, jolloin Mäkikin alkoi harjoitella putteja ja swingejä.

- Kun aloitin pelaamisen vuonna 1988, Suomessa oli 6 000 golfin harrastajaa. Sen jälkeen laji lähti rajuun nousuun, ja nyt harrastajia on 115 000.

Golfista on tullut muodikas harrastus ja hyvä bisnes. Suomessa on 110 golfkenttää ja uusia perustetaan koko ajan lisää. Turun seudullekin rakennetaan parasta aikaa kahta uutta 18-reikäistä kenttää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ei niin kallista kuin luullaan

Golf ei ole niin kallis harrastus kuin luullaan. Mailatuntumaa voi hankkia harjoittelupaikoilla eli rangeilla jo neljällä eurolla. Green Cardia tai omia mailoja ei rangeilla tarvita, mutta mikäli golfkärpänen sattuu tiiaillessa puraisemaan, edessä on oman mailasetin eli bägin hankkiminen.

- Ihmisillä on sellainen harhaluulo, että mailat maksavat kauheasti. Oikeasti kunnollisen bägin mailoineen ja palloineen saa 300 eurolla. Vuoden pelioikeus maksaa kaksi kertaa niin paljon, golfkauppias Matti Kulo vertaa.

Mikäli bägin hinta vaikuttaa vieläkin turhan suolaiselta, voi lohduttautua sillä ajatuksella, että kunnon mailat kestävät eliniän. Lisäksi käytetyn bägin voi saada joskus hyvinkin edullisesti.

Mailojen ja pallojen lisäksi golfaajan varustukseen kuuluvat myös etiketin mukaiset vaatteet. Kentälle ei ole menemistä t-paitaan, verkkareihin ja lenkkareihin sonnustautuneena.

- Golfatessa käytetään kauluksellista pikeepaitaa tai villapaitaa. Golfkenkien hinnat lähtevät reilusta 50 eurosta, nahkaisten golfkenkien satasesta, Kulo kertoo.

Pakollisten varusteiden lisäksi Kulo kehottaa sijoittamaan kympin ylempään käteen laitettavaan golfhanskaan.

- Hanskan käyttäminen on suositeltavaa, muuten voi lähteä nahka kädestä, hän sanoo.

Green Card on golfarin ajokortti

Kun varusteet ovat kunnossa, on aika suunnata golfkentälle. Kesätuuli puhaltaa, linnut laulavat ja golfkenttä viheriöi idyllisenä silmien edessä. Ensimmäisen väylän tiiaus- eli avauslyöntipaikka odottaa innokasta aloittelijaa, jolla ei kuitenkaan ole vielä mitään asiaa kentälle. Ensin pitää nimittäin suorittaa golfkentän ajokortti, Green Card.

Green Card -kokeeseen kuuluu kolme osaa: lyöntitaitokoe, sääntö- ja etikettikoe sekä pelikoe. Pelkkä koe maksaa noin 50 euroa, mutta aloittelijan kannattaa osallistua kokeeseen valmistavalle kurssille, jolloin paketin yhteishinnaksi tulee noin 150 euroa. Kurssin jälkeen kokelaat harjoittelevat usein 2-4 viikon ajan ennen koetta.

- Green Cardin tarkoituksena on varmistaa, että kokelas hallitsee lyöntitekniikan ja säännöt sen verran hyvin, että hän pärjää väylillä, Mika Mäki selvittää.

- Ikärajaa Green Cardin suorittamiseen ei ole. Vanhin henkilö, joka on läpäissyt pitämäni Green Card -kokeen, oli 83-vuotias. Tällä viikolla vedän puolestani juniorien kurssia. Siellä nuorin osallistuja on 7-vuotias, Mäki kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tasoitus kertoo taitojen kehityksestä

Kokeen läpäisemisen jälkeen harrastaja pääsee vihdoin kentälle - ja voi tasoitusjärjestelmän ansiosta haastaa heti vaikka opettajansa. Tasoitukset lähtevät 54:stä, joka tarkoittaa kolmea tasoituslyöntiä per reikä. Taitojen kehittyessä tasoitus pienenee, mikä avaa ovia vaativimmille kentille ja suurempiin turnauksiin.

Toki golfia voi harrastaa rauhallisemminkin, mutta moni on huomannut, miten harrastus on muuttunut elämäntavaksi. Golfiin on helppo jäädä koukkuun, eikä riippuvuudesta pääse hevillä eroon - edes iän kautta.

- Tämä on elinikäinen harrastus. Monen lajin harrastaminen pitää lopettaa kolmekymppisenä, mutta golfissa kehittyy ja oppii uutta niin pitkään kuin pelaa, Mika Mäki sanoo.