Liikunnan muutos vuosien varrella

Risto Ivanoff.
Risto Ivanoff.

Vuosien mittaan urheilun ja liikunnan kentässä ei ole muuttunut vain kaupallistunut kilpaurheilu. Kaupallistuminen näkyy myös kuntourheilussa, kun trendikkäämmät uudet lajit ovat syrjäyttämässä perinteisempiä kuntoilumuotoja, kuten lenkkeilyä ja hiihtoa.

Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:ssä harrasteliikunnan toimialaa hoitavan Risto Ivanoffin mukaan koko liikunnan käsite on muuttunut. Aikaisemmin liikunnaksi katsottiin sellainen kuntourheilu, jota tehtiin 2-5 kertaa viikossa.

Nykyään liikuntaan sisällytetään ns. arkiaktiivinen liikunta. Tällä Ivanoff tarkoittaa esimerkiksi kauppaan kävelemistä tai kodin taloustöitä, joiden kestoksi tulee puolisen tuntia päivässä. Pienemmälläkin liikunnalla olet siis jo liikkuja.

Arkiaktiivisesti Ivanoff itsekin liikkuu kävellessään noin sata porrasta työpaikalleen viidenteen kerrokseen joka päivä.

Nykypäivän ihmisten liikunnan - tai lähinnä liikkumattomuuden - ongelmat eivät ratkea vain liikunta-käsitettä laajentamalla. Ihmisten liikkumista pyritään lisäämään. Samalla täytyisi saada kasvanut täysin liikkumattomien ihmisten joukko liikkeelle. Heitä Risto Ivanoff sanoo Suomessa olevan 1,6 miljoonaa.

Motivoinnin annin täytyy siis olla laaja. Jotkut haluavat liikkua yksin, toiset taas ryhmässä. Tietynlaista vapaaehtoisuutta liikkumisessa on hänen mukaansa yhä kuitenkin olemassa, koska ihmiset ovat luonnostaan sosiaalisia ja kaipaavat ryhmää.

Harrastus ja ammatti

   Liikunta on ollut Risto Ivanoffille harrastus koko iän ja ammatti jo 32 vuotta. Hänellä on siis pitkä perspektiivi liikunnan muutokseen. Kilpaurheilijana Ivanoff oli huippuseiväshyppääjä 1960- ja 1970-luvuilla.

Nuoruusvuosien lajivalinnasta Risto Ivanoff kertoo, että ME-mies Pentti Nikula lisäsi huomattavasti seiväshypyn yleistä kiinnostusta. Lisäksi yleisurheilu eli vielä Paavo Nurmen kaltaisten vanhojen mestarien menestyksen huumalla.

Toisaalta takavuosina myös yleisurheilu oli Suomessa suositumpaa kuin nykyään. Pienemmissäkin kansallisissa kisoissa oli yleisöä ja hyvä tunnelma. Maaotteluitakin käytiin yhden Ruotsi-ottelun sijaan 3-4 kesässä Euroopan huippumaita vastaan. Näin ollen lajin pariin hakeutui enemmän nuoria kuin nykyään.

Harrastuksen alkuaikojen kotitekoisten seipäiden jälkeen Ivanoffkin hyppäsi bambuseipäällä. Tämän jälkeen siirryttiin terässeipäitten kautta lasikuituisiin seipäisiin. Olosuhteet eivät luonnollisestikaan vastanneet nykyisiä: vaahtomuovipatjojen tilalla oli purukasat ja rimakin oli rautaa. Olosuhteista huolimatta hän ei kuitenkaan koskaan loukkaantunut, vaikka seiväs katkesikin parikymmentä kertaa.

Noin 20 vuotta kestäneelle menestyksekkäälle uralle mahtui 20 maaotteluedustusta, kolmet EM-kisat sekä 12 perättäistä vuotta Kalevan kisoja. Näistä saaliiksi tuli yhdeksän SM-mitalia. Suomen ennätystä Risto Ivanoff piti hallussaan kolmasti vuonna 1967. Euroopan ennätystä hän yritti muutaman kerran.

Aktiiviuran päätyttyä huippu-seiväshyppääjä jatkoi lajin parissa valmentajana. Viimeisimmän valmennettavan eli Birgitta-tyttären valmennus on jäänyt vasta tänä vuonna. Nyt suuremmat haasteet löytyvät kotoa.

Mitä liikunta antaa?

   Klassinen vastaus on tietenkin, että liikunnasta saa paljon hyviä ystäviä ja muistoja. Laajemmin ajateltuna ennen kaikkea kuitenkin sisältöä ja laatua elämään.

- Liikunnan kipinä oli nuoresta alkaen, ja jatkuu vieläkin, Risto Ivanoff tiivistää.

Nykyään hän lenkkeilee koiran kanssa 10 kilometriä päivässä. Aktiivinen penkkiurheilija seuraa myös liikunnan yhteiskunnallista kehitystä tarkasti.

Risto Ivanoffin mukaan liikunta on tärkeää ihmisten terveyden, fysiikan, psyyken ja sosiaalisten kontaktien kannalta. Erityisesti terveydellisten arvojen mukaantulo onkin syrjäyttämässä kilpaurheilulliset kriteerit. Enää ei mitata niinkään fyysistä suorituskykyä, kuten hapenottokykyä. Etusijalle ovat tulleet terveydelliset arvot kuten kolesteroli ja painon tarkkailu.

Terveydellisten arvojen esiintulo on Ivanoffin mukaan myös urheiluseurojen suuri tulevaisuuden kysymys. Tulevaisuudessa pitäisi keskittyä terveys- ja harrasteliikuntaan, koska liikuntaa on tarjottava yhä useammalle.
Sami Salonen

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.