Marinadi rasittaa vaakaa ja kukkaroa

TS/Jori Liimatainen
TS/Jori Liimatainen

RAMI NIEMINEN

Lihan marinointi käy kuluttajan kukkarolle, mikäli se sisältyy valmiina ostetun tuotteen hintaan. Kuluttajasivu tarkasteli, millaista ilmaa lihan hintaan syntyy, kun se maustetaan valmiiksi kaupan takahuoneessa tai jo tehtaalla sen sijaan, että saman muutaman minuutin työn tekisi kuluttaja itse.

Marinoitujen tuotteiden lihapitoisuuksissa on yllättävän suuria eroja. Teollisuuspakatuissa tuotteissa lihapitoisuudet ilmoitetaan etiketissä, mutta kaupassa pakatun lihan kohdalla arviota lihan osuudesta ei aina ilmoiteta.

Kaupassa marinoitu lihatuote sisältääkin selvästi enemmän kastiketta ja vähemmän lihaa kuin teollisuuspakatut tuotteet keskimäärin. Kuitenkin myös teollisuuspakattujen lihojen kesken marinadin määrä vaihteli jopa kymmenen prosentin verran. Reiluimmin marinoidussa teollisuustuotteessa oli lihaa yhtä vähän kuin vertailun hännille jääneessä kaupan pakkauksessa, eli noin 65 prosenttia. Lihaisimmissa tuotteissa varsinaisen kauppatavaran osuus ylsi sentään 75 prosenttiin.

Marinadin hinta yli tuplaantuu paketissa

Monelle kuluttajalle tulee yllätyksenä, että lihatuotteen painosta jopa yli kolmasosa voikin olla maustekastiketta. Kukkarostaan kiinni pitävän ostajan onkin syytä olla tarkkana, sillä pakettiin puristetusta mausteliemestä joutuu tietysti maksamaan pahimmassa tapauksessa reilusti ylimääräistä, kun se kytkykaupataan lihan kilohinnalla. Erikseen ostettuna marinointikastike on nimittäin usein selvästi lihaa edullisempaa.

Kaupassa annostellussa esimerkkipaketissa naudan sisäpaistisuikaletta oli marinadia yhteensä 119 grammaa, kun koko annos painoi 338 grammaa. Sen hinta oli 5,07 euroa.

Jos saman lihamäärän olisi ostanut ilman marinadia, hinta olisi ollut 3,28 euroa, sillä naturelin ja marinoidun tuotteen kilohinta oli sama, 14,99 euroa.

Esimerkiksi erikseen myytävä Saarioisten marinointikastike maksaa 6,30 euroa kilo, joten reilun parinsadan gramman maustamisesta omat kätensä sotkeva selviää alle eurolla. Tarkalleen ottaen 338 gramman annos itse marinoitua lihaa rokottaisi kukkaroa 4,03 eurolla. Säästöä kertyisi siis reilun euron verran.

Kilohinnassa säästöä koituisi itse marinoimalla noin kolmen euron verran. Kaikkein halvimmalla pääsisi tietenkin tekemällä koko jalostusketjun itse, sillä palana ostettuna sisäpaistin kilohinta oli ostopäivänä vain 11,99 euroa. Itse paloitellusta lihasta tehdyn marinoidun liha-annoksen hinta olisi 3,38 euroa. Näin ollen lihan leikkaaminenkin kerryttäisi lähes saman verran säästöä kuin marinoiminen.

Marinoitu voi olla halvempaakin

Joissain elintarvikefirmojen marinoiduissa tuotteissa marinadin osuutta on kompensoitu vastaavasti hieman halvemmalla kilohinnalla verrattuna marinoimattomana myytävään vastaavaan tuotteeseen. Esimerkiksi Poutun porsaansuikaleen kilohinta marinoituna on 4,78 euroa ja ilman kastiketta 5,98 euroa. Samansuuntainen ero on myös Atrian Ohut leike -porsaanfileissä.

Näin ei kuitenkaan ole jokaisen tuotteen kohdalla. HK:n porsaan kinkkusuikale ja Maistuvat porsaan lihasuikale maksavat saman verran niin marinoituna kuin puhtaanakin, ainakin niissä myymälöissä, joista hinnat tarkistettiin. Edellisessä marinadia on 30 ja jälkimmäisessä 35 prosenttia.

Mutta, koska mainitut porsaansuikaleet ovat vertailun halvimmasta päästä, niiden kohdalla itse asiassa marinoitua ostava kuluttaja voi päästä jopa voitolle. HK:n tuotteen kilohinta on nimittäin sama ja Maistuvat-tuotesarjan suikaleiden kilohinta jopa halvempi kuin aiemmin esimerkiksi otetun, kuluttajille myytävän marinointikastikkeen kilohinta.

Tarkkana kannattaa siis olla.