Hyvä joulupukki satsaa suunnitteluun

TS/
TS/

KATJA IHATSU

Joulupukin voi hankkia aatoksi kotiin ottamalla yhteyttä yksityisiin ilmoittajiin tai partiolippukuntiin ja urheiluseuroihin. Soittokierros joulupukeille paljasti, että vierailu maksaa Turun seudulla 30-40 euroa. Hinta sisältää noin vartin mittaisen visiitin, johon kuuluu lasten kanssa jutustelua ja muutaman joululahjan jakaminen.

Kalleimmat joulupukit myös laulattavat tai leikittävät lapsia tai koko perhettä. Ohjelmanumeroista kannattaa tiedustella etukäteen. Jos lapset haluavat laulaa pukin kanssa, pettymys voi olla suuri, kun pukki ei olekaan laulutaitoinen.

Turkulainen Hannu Savinen pisti muutama viikko sitten joulupukki-ilmoituksensa lehteen. Varauksia on poikinut yhdeksän.

- Iltaan mahtuu korkeintaan kaksikymmentä keikkaa, hän sanoo.

Savinen on sonnustautunut joulupukiksi jo monena vuotena. Hän hioi aluksi taitojaan sukulaisissa.

- Kysyn tilaajalta puhelimessa lasten nimet ja iät, ja sovimme sopivan ajankohdan vierailulle. Lisäksi kyselen erityiset toiveet eli mistä lasten kanssa juttelen.

Savisen joulupukkihahmo pukeutuu perinteisesti punaisiin vaatteisiin, partaan ja lakkiin. Kädessä on suuret nahkarukkaset, joita pukki ei riisu.

- Lapset voisivat tunnistaa käsistä, etten ole ihan satavuotias. Saappaat ovat muuten väärässä jalassa, sillä pukki on niin hajamielinen, hän heittää.

Joulupukin painajainen on juopunut perheenisä, jollaiseen Savinenkin on joskus törmännyt.

- Siksi en sovi keikkoja myöhäisiin kellonaikoihin. Parasta hommassa on, että saa toimittaa joulumieltä ihmisille ja nauttia siitä itsekin, hän summaa.

Joulupukki ei ole ammattinäyttelijä

Jos joulupukki ei sopimuksesta huolimatta ilmestykään, pettymys on suuri eikä mitään ole tehtävissä. Keikkaa heittävää joulupukkia ei katsota elinkeinonharjoittajaksi, joten pukin tilaaja ei voi vedota kuluttajansuojalakiin.

Hyvistä pukeista kannattaakin kysellä suosituksia tutuilta. Partiolaisten joulupukit ovat varma valinta, sillä he ovat tunnettuja luotettavuudestaan. Partiolaisten pukit ovat saaneet myös koulutuksen aattoillan urakkaan.

- Koulutus kestää päivän. Siellä käydään läpi perusjuttujen lisäksi hankalia tilanteita, joihin pukki voi joutua. Parhaiten touhun oppii kuitenkin tekemällä, neljättä vuottaan joulupukkina kiertävä Pekka Heinonen Turun Metsänkävijöistä kertoo.

Metsänkävijöiden pukki käy korkeintaan 19 kodissa. Heinonen liikkuu tutuksi tulleessa Hirvensalossa.

- Liikun autolla, mutta jätän sen kauemmaksi. Säästä riippuen voin vaikka sanoa, että porot jäivät kun lumi loppui, ja jatkoin matkaa helikopterilla.

Metsänkävijöiden pukit ovat 17-30-vuotiaita. Heinosen mukaan 17-vuotiaskin voi olla uskottava joulupukki, kunhan on motivoitunut.

- Meiltä ei kuitenkaan kannata odottaa ihmeitä, sillä emme ole ammattinäyttelijöitä. Yksin joulupukki ei tuo joulun tunnelmaa vaan tuo siihen oman lisänsä, Heinonen muistuttaa.

Hän on joutunut joulupukkina harvoin hankaliin tilanteisiin.

- Jos perheessä on joku juopunut, hänet jätetään huomiotta. Joskus perheen murrosikäiset, kriittisesti pukkiin suhtautuvat lapset ovat olleet kiusallisia, mutta niistäkin kodeista on selvitty kunnialla, hän hymyilee.

Lapset päättivät odottaa joulupukkia

Paimiolaisessa Töyrylän perheessä on vieraillut jo monena vuonna joko partiolaisilta tai urheiluseuralta tilattu joulupukki. Toista luokkaa käyvän Joonaksen ja ekaluokkalaisen Heidin usko joulupukkiin on toistaiseksi järkkymätön.

Lapset istuvat aattona nenä kiinni ikkunassa pukkia odottaen. Viime jouluna he näkivät, kun joulupukki meni naapuriin, ja luulivat, että pukki tulisi seuraavaksi heille. Toisin kuitenkin kävi.

- Viime vuonna emme olleet hankkineet joulupukkia. Kävimme illalla hautausmaalla ja kotiin palatessa juksasimme, että joulupukki oli käynyt sillä aikaa. Lahjatkin löytyivät kuusen alta, Tuula Töyrylä kertoo.

Joonaksen ja Heidin pettymys oli vanhemmista raastavaa katsottavaa.

- Tänä vuonna pukki on yksinkertaisesti hankittava. Lapset ovat sitä paitsi jo ilmoittaneet, etteivät lähde aattona käymään missään, ennen kuin joulupukki on vieraillut meillä, Töyrylä nauraa.

Tuula Töyrylä on valmis maksamaan pukin vierailusta 30 euroa. Vaikka vierailu ei kestä pitkään, hän toivoo, ettei pukki vaikuttaisi kiireiseltä.

- Edellinen joulupukkimme oli ajastanut kännykkänsä piippaamaan vierailuajan ummettua. Se oli mielestäni fiksu tapa, sillä kelloaan vilkuileva pukki ei tuntuisi uskottavalta.

Töyrylällä on muistakin joulupukeista mukavia muistoja. Kaikki ovat tulleet luvattuna ajankohtana.

- Jouluaaton kulku on helppo junailla, kun joulupukkiin voi luottaa. Lisäksi toivon, että pukki muistaa jutella lasten kanssa kiltteysasiat läpi, kun niillä on koko joulunalusaika uhkailtu, hän nauraa.

Nuori isä pukkeilee ensimmäistä kertaa

Maksullinen joulupukki ei tietenkään ole edellytys jouluaaton kohokohdan onnistumiselle. Monessa perheessä joulupukin toimia hoitelee perheenisä, sukulainen tai tuttu lähipiiristä.

Esimerkiksi naapureiden kesken on tavallista, että pukkina toimiva vierailee muutamassa kodissa ja luovuttaa puuhan seuraavana vuonna naapuritalon perheenpäälle.

Turkulainen Jussi Alinen valmistautuu joulupukin rooliin ensimmäistä kertaa. Hän viettää joulua vaimonsa Nina Alisen ja appivanhempiensa kanssa saaristossa mökkeillen. Alisten poika Roope täytti syksyllä kaksi vuotta.

- Viime vuonna meillä ei käynyt joulupukkia, sillä ei Roope silloin vielä ymmärtänyt jouluperinteiden päälle. Tänä vuonna joulupukki on ajankohtainen, sillä Roopelle on jo kerrottu joulupukista ja tontuista, Jussi Alinen sanoo.

Alinen kertoo pukkiroolin langenneen hänelle ilmoitusluontoisena asiana. Anoppi ompelee parasta-aikaa pukinvetimiä vävypojalleen.

- Hän on taitava käsistään, joten jotakin hienoa sieltä on tulossa. Valmiit vaatteet taitavat tarkoittaa sitä, ettei tämä joulu jää viimeiseksi kerraksi, kun pääsen esittämään pukkia, Alinen kertoo.

Ensikertalainen on jo miettinyt illan kulun valmiiksi. Hän aikoo liueta ulos vaihtamaan vaatteita tutun tekosyyn voimin.

- Pitää varmaan mennä katsomaan, löytääkö pukki perille. Aion leikittää ja laulattaa koko porukkaa. Kun minut on tähän hommaan valittu, kohderyhmä ei pääse helpolla, hän lupaa.

TS/
TS/