Aikuisenakin oppii soittamaan, jos on tarpeeksi motivoitunut

HANNA VILO

Turussa soitonopetusta antavat muun muassa Musiikkiopisto, kaupalliset musiikkikoulut ja yksityisopettajat. Puolen tunnin soittotunnin hinnat vaihtelevat 10 ja 20 euron välillä. Pelkkään hintaan ei kuitenkaan kannata tuijottaa opettajaa valitessa.

    Viulu, piano, akustinen kitara ja bändisoittimet kuuluvat vuodesta toiseen Turun seudun musiikkiopiston suosituimpiin soittimiin rehtori Sakari Kivisen mukaan. Myös laulutuntien suosio on suuri.

- Nykyään on oivallettu, että bändisoittoakin voi opiskella opistossa. Aikaisemmin bändit harjoittelivat enemmänkin autotalleissa ja taidot opittiin kavereilta.

Musiikkiopiston varsinaiset oppilaat ovat lapsia ja nuoria, mutta opistolla on myös avoin osasto, jossa kuka tahansa voi ottaa soitto- tai laulutunteja. Lukukausimaksu avoimessa opistossa on 370 euroa, mikä vastaa pitkälti yksityisten musiikkikoulujen hintoja.

- Avoimella osastolla on tällä hetkellä 50 oppilasta, joiden iät vaihtelevat 10:stä 60:een. Avoimen osaston etuna on, että opetus voidaan räätälöidä oppilaan tarpeiden mukaan. Pakollisia tutkintoja ei tarvitse suorittaa, mutta silti voi osallistua teoria-aineiden tunneille ja yhteissoittoihin, Kivinen kertoo.

Aikuiset yleensä hyvin motivoituneita

Kivinen toivoo, että aikuisilla olisi paremmat mahdollisuudet aloittaa soittoharrastus.

- Kansalaisopistoissa järjestetään jonkin verran soitonopetusta, samoin yksityisissä musiikkikouluissa. Kauheasti mahdollisuuksia aikuisilla ei kuitenkaan ole.

Aikuinen hahmottaa monet asiat eri tavalla kuin lapsi.

- Motoriset asiat oppii lapsena helpommin. Lapsilla ei kuitenkaan ole vielä tarkkaa kuvaa siitä, mitä he haluavat oppia. Heidän kanssaan pyritään enemmän laaja-

alaisuuteen, josta voi sitten myöhemmin muotoutua kuva siitä, mitä haluaa tehdä.

- Aikuisilla soittamisen halu lähtee itsestä. He ovat yleensä erittäin motivoituneita ja edistyvät nopeasti. Aikuisilla on usein myös selkeä kuva siitä, mitä he haluavat oppia.

Kivinen tyrmää ajatuksen, että soittoharrastus täytyy aloittaa niin nuorena kuin mahdollista.

- Aikaisemmin ajateltiin, että esimerkiksi viulunsoitto pitäisi aloittaa mahdollisimman aikaisin, mielellään alle kouluikäisenä. Nykyään nämä käsitykset ovat muuttumassa. Harrastuksen voi aloittaa myöhemminkin, jos on motivoitunut. Hyvällä motivaatiolla voi korvata monta muuta asiaa.

Kivisen mukaan kuka tahansa voi ryhtyä yksityiseksi soitonopettajaksi, sillä tunteja ei valvota mitenkään.

- Käytännössä heikoimmat opettajat karsiutuvat pois, sillä huono maine leviää nopeasti. Yleensä yksityinen soitonopettaja löydetään niin, että joku tuttava suosittelee.

Oppia voi myös netistä ja kirjoista

Turussa toimivan Pop-Rock-Jazz-oppilaitoksen rehtori Tapani Rauha toteaa, että soittamisen täytyy olla ennen kaikkea hauskaa.

- Muihin musiikkikouluihin verrattuna meillä on paljon aikuisopiskelijoita, sillä noin 60 prosenttia opiskelijoistamme on aikuisia. Pelkästään vanhempien halusta soittotunnille tulleita vastahakoisia nuoria meillä ei ole ollenkaan. Ensimmäisellä soittotunnilla kysymme aina, että mistä unelmoit ja mitä haluat tehdä. Sen jälkeen oikea reitti löytyy helposti.

Kevyeeseen musiikkiin erikoistunut Pop-Rock-Jazz-oppilaitos on kovassa maineessa oppilaidensa saamien levy-yhtiösopimusten vuoksi. Rauha vakuuttaa kuitenkin, että soittotunnille voi tulla vasta-alkajakin, joka haluaa soittaa vain omaksi ilokseen.

- Alkeisvaiheen ei välttämättä tarvitse kestää kauhean kauan, jos on motivoitunut. On valtavan paljon asioita, joita voi oppia muutenkin kuin tunneilla käymällä. Netin kautta ja kirjallisuudesta löytyy paljon tietoa. Hyvien soittotuntien on tuotava soittamiseen sellainen lisä, jota ei voi muualta oppia. Se vaatii myös laajaa yleissivistystä opettajalta.

Aloittelija tarvitsee hyvän soittimen

Toimitusjohtaja Jukka Kulmala turkulaisesta F-Musiikista tuumii, että aloittelijan ei kannata hankkia huonoa soitinta.

- Jos on epävarmaa, jatkuuko harrastus, kannattaa ostaa mahdollisimman hyvä soitin. Tutkimusten mukaan mitä huonommilla vehkeillä aloittaa, sitä todennäköisemmin innostus hiipuu. Lahjakaskin ihminen voi luopua harrastuksesta, jos välineet eivät ole kunnolliset.

Kulmala muistuttaa myös, että laadukkaan soittimen jälleenmyyntiarvo säilyy.

- Huonosta soittimesta eroon pääseminen on vaikeaa. Maailma on täynnä huonosti soivia rumpuja, joita kukaan ei halua ostaa. Laatusoittimesta taas saa kohtuuhinnan käytettynäkin.

Myöskään liian laadukasta soitinta Kulmala ei aloittelijalle suosittele.

- Musiikin opettajat ovat taiteilijoita, jotka omassa työssään edellyttävät parasta mahdollista laatua. Joskus käy niin, että oppilaalle suositellaan liian kallista soitinta hänen tasoonsa nähden. Soitinten myyminen on välillä aikamoista tasapainoilua.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.