Liikenne

Vanha turvaistuin
voi olla turha riski
lapsimatkustajalle

TS/
TS/

Ennen kiersivät kastemekot. Nyt suvuissa siirtyvät lapselta toiselle lasten turvakaukalot ja -istuimet. Täysin uuden turvalaitteen saattaa löytää kaupasta samalla hinnalla mitä käytetyistä pyydetään.

- Tuossa seinän takana kodinkoneliikkeessä tehdään silmää räpäyttämättä kauppoja 1 600 euron taulutelevisiosta. Sama perhe voi alkaa meillä miettiä, että onpa tuo 350 euron turvaistuin kallis, lastentarvikeyrittäjä Kata Korhonen vertaa.

Hän sanoo myyvänsä uuden turvalaitteen vaikka pienelläkin katteella tai lähes tappiokseen, jos vaihtoehtona on turvaistuimen ostaminen perheeseen kirpputorilta tai netin myyntipalstoilta.

- Moni vanhempi ei tiedä, että turvaistuinten kehitys on mennyt muutamassa vuodessa aivan huikeasti eteenpäin, Kata Korhonen sanoo.

Käyttöikää 5-8 vuotta

Turvaistuinten tuotekehitystä ovat vauhdittaneet puolueettomat kuluttajatestit, esimerkiksi 2003 käynnistynyt EuroTest. Istuinalalla se vastaa uusien automallien Euro NCAP-törmäystestausta. Puolueeton istuintestaaja on myös Saksan ADAC.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Istuinten kiinnitys ja sivutörmäyssuoja ovat parantuneet huikeasti 2000-luvulla. Istuimen reunoja on vahvistettu ja pehmustettu, mikä estää tehokkaasti lapsen raskaan pään sivuttaisliikettä kylkikolareissa.

Uusimmissa automalleissa on yleensä vakiona turvaistuimen Isofix-kiinnikkeet.

Muovirunkoisten istuinten laskettu turvallinen käyttöaika on 5-8 vuotta. Yhdysvalloissa suositellaan korkeintaan 5 vuoden käyttöä. Valmistusvuoden pitäisi löytyä käyttöohjeista tai istuimen rungosta.

- Talvi on istuinten pahin kuluttaja. Istuin on yön pakkaskylmässä autossa, sitten heitetään lämmöt täysille. Muovi väsyy, ja istuimiin voi tulla hiushalkeamia, Korhosen yhtiökumppani Sonja Luoto varoittaa.

Vanhojen turvalaitteiden mahdollisia riskejä ei Suomessa selvitetä kolaritutkinnassa. Yleisesti ottaen käytettykin istuin on parempi vaihtoehto kuin lapsi irrallaan autossa.

Älä osta tuntematonta

Lähes jokaiselle lapselle löytyy alan erikoisliikkeistä pätevä turvakaukalo tai -istuin alle satasen ja 350 euron haarukasta. Jotkut ottavat käytetyn istuimen vaihdossa. Yksityiset myyjät pyytävät käytetyistä istuimista jopa toistasataa euroa, vaikka niiden taso ei enää vastaisi hintaa.

Runkomateriaalin väsymisen lisäksi istuimen vyöt ovat voineet kulua ja heikentyä. Mitään istuinta ei pitäisikään ostaa, jos sen käyttöhistoria ei ole tiedossa eivätkä kiinnitys- ja käyttöohjeet ole tallella.

Turvaistuimia tilataan paljon myös erilaisista nettikaupoista ulkomailta. Esimerkiksi Saksasta on vaikea edes löytää selkä menosuuntaan asennettavia istuimia, joita Pohjoismaissa suositellaan alle 3-vuotiaille lapsille.

KARI PITKÄNEN

TS/
TS/