Havut hupun suojaan

On tässä talvessa jotakin hyvääkin: monet havut ovat hautautuneet piiloon lumen alle ja ovat siksi suojassa kevätauringon säteiltä. Mutta ne havut, jotka töröttävät pihoilla ja puutarhoissa ilman suojaa, tarvitsevat jo nyt peittoa ylleen. Parasta on käyttää varjostus- tai juuttikangasta – tiivis muovikalvo ja harso ovat havun surmaksi.

Auringonpaiste saa havun haihduttamaan, mutta kun maa on jäässä, kasvi ei saa imettyä vettä. Varjostuksella estetään se, ettei kasvi haihduta ja kuivu.

Kaikki havut eivät suinkaan tarvitse varjostusta. Nyrkkisääntöjä on kaksi: istutusaika ja -paikka. Mikäli edessä on havun ensimmäinen kevät, kannattaa se suojata. Ja toisaalta, vaikka havulle olisi jo kertynyt elinvuosia, mutta istutuspaikka on paahteinen, tarvitaan varjostusta.

Lisäksi jotkut havut ovat herkempiä kuin toiset, esimerkiksi marjakuusi ja kartiovalkokuusi kannattaa suojata yleensä aina.

Mikäli havulla on nyt peittonaan lumikerros, ei sitä Paimion Pihapuutarhureiden Eliisa Palmu-Torikan mukaan kannata mennä varistelemaan pakkasella pois.

– Herkkä kasvi voi silloin paleltua ja jäätyä.

KATI MUNKKI