Tervettä järkeä ja tilannetajua vuoteen puhtaanapitoon

– Peitot on helppo tuulettaa ulko-oven rappusilta samalla kun vaihdan lakanoita, sanoo turkulainen Elina Partanen. Kolmen lapsen äiti kertoo, että perheessä vuodevaatteita vaihdetaan oman äidin oppien mukaan parin viikon välein.
– Peitot on helppo tuulettaa ulko-oven rappusilta samalla kun vaihdan lakanoita, sanoo turkulainen Elina Partanen. Kolmen lapsen äiti kertoo, että perheessä vuodevaatteita vaihdetaan oman äidin oppien mukaan parin viikon välein.

Vuodevaatteita olisi hyvä säännöllisesti tuulettaa, niin säästyy peittojen ja tyynyjen turhalta pesulta. – Terveellä järjellä pärjää pitkälle. Tuulettamassa ei tarvitse olla joka viikko, sanoo Varsinais-Suomen Marttojen erikoisneuvoja Pia Niemonen.

– Jo kaupassa kannattaa tarkistaa tyynyjen ja peittojen pesu-ohjeet, neuvoo Niemonen ja kertoo, että Martat saavat usein soittoja kuluttajilta, jotka ihmettelevät pesussa muhkuraisiksi myttääntyneitä tyynyjä.

Vuodevaatteet pitäisi pystyä pesemään 60 asteessa, jotta ne puhdistuvat kunnolla. Lisäksi on hyvä jo ostohetkellä selvittää, mahtuuko uusi peitto ylipäätään kodin pesukoneeseen. Neljän kilon koneeseen ei paksua talvipeittoa saa tungettua.

Siinä tapauksessa voi olla helpompaa ostaa suosiolla uusi, kun vanhasta aika jättää. Noin kolmen vuoden vaihtoväli riittää peitoille ja tyynyille.

Lakanat olisi hyvä pestä suunnilleen joka toinen viikko.

– Nykyään lakanat tosin pysyvät siistimpinä, koska ihmiset ovat puhtaampia kuin ennen vanhaan, jolloin ihmisten työ oli fyysisempää eikä kokopesulla käyty päivittäin, sanoo Niemonen.

Jos nukkuja on kova hikoilemaan, voi tyynyliinan pestä kerran viikossa. Lasten pehmolelut ja lemmikit tuovat vuoteisiin pölyä ja likaa, jolloin lakanoita voi joutua vaihtamaan useammin.

Mitä puhtaammat lakanat, sitä pidempi on peittojen ja tyynyjenkin pesu- ja uusimisväli.

Nykyään kaupoissa on tarjolla toinen toistaan herkullisemman värisiä pussilakanoita. Voisiko päiväpeiton tunkea vaatehuoneen perukoille?

Niemonen ei päiväpeiton hylkäämistä suosittelisi.

– Se suojaa tehokkaasti vuodevaatteita huonepölyltä ja osaltaan vähentää niiden puhdistamistarvetta. Ja lastensänkyjen lakanat pysyvät puhtaampina pidempään, kun niissä ei hypitä farkut jalassa.

Päiväpeittoa ei kuitenkaan kannata heti sängystä noustua levittää vaan vuoteen kannattaa antaa tuulettua aamutoimien ajan.

Internetin keskustelupalstoilla huolestuneet kyselevät, minkälaisissa pakkasasteissa pölypunkit kuolevat. Niitä saattaa suotuisissa olosuhteissa edelleen kodeista löytyä, mutta esimerkiksi hyönteistutkija Juhani Itämiehen parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan pölypunkit ovat kuolleet lähes sukupuuttoon.

Niemosen mukaan pölypunkkihysteria on turhaa.

– Pään voi painaa rauhallisin mielin tyynyyn, vaikkei lakanoita olisikaan pariin viikkoon vaihdettu. Toki jos huoneistoa tai vuodetta ei muuten ole tapana tuuletella tai imuroida usein, niin kyllä pölypunkit muutaman viikon kuluttua jo ilmaantuvat nautiskelemaan elämästään.

Hysteriaa toppuuttelee myös Anne Vuorenmaa, allergianeuvoja ja koulutusvastaava Allergia- ja Astmaliitosta. Allergioita puutteellinen vuodehygienia ei Vuorenmaan mukaan missään tapauksessa aiheuta, eikä hyvällä vuodehygienialla voi myöskään ennaltaehkäistä niitä.

Allergioiden syntyyn ei löydy yksiselitteistä syytä, vaan ne ovat monien tekijöiden summa.

– Pölypunkkeja varmasti löytyy kodeista jossain määrin, mutta on harvinaista, että niille tulee allergiseksi. Siinä tapauksessa vuoteen puhtaudesta täytyy tietenkin huolehtia todella hyvin, sanoo Vuorenmaa, mutta muistuttaa, että pölypunkit ovat suurempi ongelma etelän kostean ilmaston maissa. Ötökkä kun vaatii menestyäkseen yli 50 prosentin ilmankosteuden.

Hämähäkkieläimiin kuuluva pölypunkki on niin pieni, ettei sitä voi silmin havaita. Se käyttää ravinnokseen muun muassa ihmishilsettä. Korkean ilmankosteuden lisäksi se tarvitsee menestyäkseen yli +25 asteen lämmön.

Erityisiä pölypunkkisuojattuja vuodetekstiilejä löytyy kaupasta, mutta käsittely on turha, mikäli tekstiili kestää 60 asteen pesun. Eläin ei muutenkaan viihdy keinokuituisissa vuodevaatteissa.

KIRSI SAIVOSALMI