Luonto on vuosi vuodelta enemmän
läsnä Raision vanhalla asuntomessualueella

TS/Natalia Kopkina<br />Teuvo ja Hele-Anneli Vähäkylän Mummola-talossa luonto on aivan terassin juurella.
TS/Natalia Kopkina
Teuvo ja Hele-Anneli Vähäkylän Mummola-talossa luonto on aivan terassin juurella.

Aurinko, männyt, kalliot ja mättäät kauniiden rakennusten ympärillä leimaavat yhdeksän vuotta sitten rakennettua Raision asuntomessualuetta. Metsäinen maisema on säilynyt samanlaisena messuista tähän päivään, vain männyt ovat kasvaneet korkeammiksi. Myös asukkaat ovat liki kaikki alkuperäisiä, vaihtuvuus on vähäistä.

Hele-Anneli ja Teuvo Vähäkylän koti suunniteltiin aikoinaan maisemaan sopivaksi ja asukkaiden tarpeita silmällä pitäen. Pariskunta muutti Mummolaansa Kanta-Hämeestä viettämään eläkepäiviään lähellä tyttäriensä perheitä.

- Asuinpaikka on rauhallinen, mutta Naantalintien liikenne on jatkuvasti kasvanut, Teuvo Vähäkylä toteaa.

Elinkaariasuminen on otettu huomioon niin tilojen muunneltavuudessa kuin keittiövarustelussakin. Talo on rakennettu yhteen tasoon ja kynnyksettömäksi. Luonnonvalo tulvii keittiöön matalien keittiökaappien yläpuolelta.

- Keittiö on suunniteltu mittojeni mukaan, Hele-Anneli Vähäkylä kertoo.

Kokeilutalot toimineet hyvin

Raision messujen erikoisuus oli savitalo, joka rakennettiin saven ja oljen sekoituksesta tehdyistä kevytsaviharkoista. Savitalon asukkaat Nanne Pallasmaa ja Kari Laamanen viihtyvät savitalossaan, joka on rakennettu ekologisesti kestäväksi. Kolmilapsinen perhe muutti Lahdesta Raisioon.

- Täältä löytyi kaikki se, mitä etsimme eli lapsiperheelle sopiva talo, päiväkoti ja koulu. Kymmenen kilometrin säteellä on kolme kaupunkia, joihin julkiset liikenneyhteydet tosin saisivat olla paremmat, Kari Laamanen sanoo.

Pallasmaan mukaan savitalo on toiminut hyvin. Hengittävä rakenne ja painovoimainen ilmanvaihto pitävät kesähelteellä sisäilman viileänä.

- Rakenteet ovat kuivia, vuotoja ja painumia ei ole ollut, hän luettelee.

Asuntomessualueella oli ennestään kolme omakotitaloa, muutama tie sekä Kaanaan päiväkoti ja koulu, jota korjattiin ja ehostettiin messuprojektin yhteydessä. Lähtökohtana oli asuinympäristön suojeleminen ja kauniin metsäisen kalliomaaston säilyttäminen luonnonmukaisessa asussaan.

- Tonteilla lähes kiellettiin nurmikoiden rakentaminen metsäalueille laajassa mittakaavassa, koska haluttiin säästää metsäinen kasvillisuus. Kaupunki siirsi mättäitä niihin kohtiin, joissa maastoa jouduttiin käsittelemään, kertoo Raision kaupungin tekninen johtaja Olavi Tuomi , joka toimi asuntomessujen projektipäällikkönä.

Myös puiden kaataminen tonteilta oli tiukassa valvonnassa, niitä ei saanut kaataa turhaan.

- Kadut olivat kapeita ja ne sijoitettiin mahdollisuuksien mukaan vanhojen kyläteiden paikalle, jotta metsään ei tullut niin paljon uusia aukkoja, Tuomi jatkaa.

Vain vierailijaryhmät muistuttavat messuista

Uutuuksia olivat betonirunkoiset puukerrostalot, joissa vain julkisivu oli rakennettu puusta. Näiden lisäksi oli kolme niin sanottua kolmannen sukupolven puukerrostaloa, joiden rungot, välipohjat ja kantavat rakenteet julkisivuja myöten olivat puusta.

- Ne liittyivät myös luonnonmukaisuuden teemaan. Materiaalivalinnoista ei ole kantautunut negatiivista palautetta, Tuomi toteaa.

Lähes kaikki pientalot menivät kaupaksi ennen messuja. Nyt asukkaita on kaikissa kerrostaloasunnoissakin. Muutama tyhjäksi jäänyt tonttikin on jo rakennettu.

- Aluetta on myöhemmin laajennettu ja sinne on kaavoitettu uusia omakotitontteja, lisääkin on suunnitteilla. Se on muuttunut vähitellen asuntoalueeksi muiden joukossa. Vain alueella vierailevat ryhmät muistuttavat messuista, Tuomi sanoo.

Asuntoalueen liikenneturvallisuuden parantamiseksi asuntokadut on rakennettu pihakaduiksi, jotka on erotettu porteilla kokoojakaduista. Koulu, kirjasto ja päivähoitopaikat sekä urheilukenttä sijaitsevat keskellä kylää, mikä parantaa liikenneturvallisuuden rinnalla myös asukkaiden yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sosiaalista turvallisuutta.

Teemaan liittyi sekin, että Katteluksen Asukasyhdistys ry perustettiin alkuvaiheessa luomaan asumisturvallisuutta yhteisöön. Yhdistys järjestää muun muassa pihatalkoita, teemapäiviä ja erilaisia tilaisuuksia.

- Naapurit ovat mukavia. Metsäinen miljöö on säilynyt, lapsilla on lyhyt koulumatka, tämä on rauhallinen asuinpaikka. Luonnonmukaisuudesta ja kylämäisyydestä tulee tunne, että elämme maaseudulla, vaikka olemmekin ihan kaupungin tuntumassa, puheenjohtaja Heikki Väyrynen kuvailee.

JAANA KUJANEN

Vuoden 2006 asuntomessut käynnistyvät Espoon Kauklahdessa 14.7.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.