Oma lampi on
Saaristen pihan kaunistus

TS/Marika Tamminen<br />Yksivuotias Veikka Saarinen oli niin kiinnostunut lammesta, että häntä varten rakennettiin tukeva aita vesiaiheen ympärille.
TS/Marika Tamminen
Yksivuotias Veikka Saarinen oli niin kiinnostunut lammesta, että häntä varten rakennettiin tukeva aita vesiaiheen ympärille.

Paimiolaisperheen omakotitalon takapihalla komeilee suihkulähteen koristama pihalampi. Se valmistui viime kesänä muutaman asiaan kuuluneen "yrityksen ja erehdyksen" jälkeen.

Pääosin omalla työllä toteutettu suihkulähdeallas tuli kaikkinensa maksamaan alle kolmesataa euroa. Samannäköiseen lampeen olisi helposti saanut kulumaan moninkertaisen summan.

- Lampiprojektimme alkoi jo edellisenä kesänä, jolloin kaivinkone kaivoi kuopan keskelle pihaa muiden maansiirtotöiden yhteydessä. Varsinaisiin hommiin pääsin sitten viime kesänä, kertoo lammen perheelleen suunnitellut ja toteuttanut Teijo Saarinen.

Ensi töikseen hän tasoitti lammen reunat kaivinkoneen jäljiltä ja muotoili kuopan mieluisan malliseksi.

- Sen jälkeen vuorasin pohjan viiden sentin sepelikerroksella, jotta sain lammen muodon vieläkin paremmin esiin. Sepelin päälle asensin suodatinkankaan, jonka päälle tuli sitten muutaman sentin kivituhkakerros. Sen tarkoituksena oli pehmittää pohja allasmuoville sopivaksi.

Allasmuovin korkea hinta sai perheeltä hieman ihmetystä osakseen. Sen vuoksi isäntä päätyikin hivenen alle millin paksuiseen versioon, joka oli riittävä pikkulammelle.

- Asensin allasmuovin siten, että reunoille jäi reilun metrin verran ylimääräistä. Se osoittautui hyväksi jutuksi, sillä kun altaaseen myöhemmässä vaiheessa lisättiin vettä, painui muovi vielä lisää. Ylijääneet reunat kannattaakin leikata ja taitella vasta sitten, kun allas on jo täytetty ja kokonaan valmis, Saarinen neuvoo.

Epämiellyttävä yllätys

Ensimmäisen epämiellyttävän yllätyksen perhe koki eräänä aamuna, kun allasmuovi ei ollutkaan enää pohjassa vaan kellui pinnalla. Pohjavesi oli nostanut muovin ylös.

- En ollut ymmärtänyt salaojittaa jo ennestään kosteaa paikkaa. Muutama värikäs ilmaisu siinä sitten taisikin päästä, manailee Saarinen vielä vuotta myöhemminkin.

Niinpä isäntä joutui pumppaamaan kaiken veden altaasta pois. Kun allas oli tyhjä, hän asetti muovin päälle painoksi muutamia koripallon kokoisia kivenmurikoita.

- Muutama päivä myöhemmin huomasin, että kivenmurikat keinuivat allasmuovin päällä aika kepeän näköisesti. Pohjaveden voima oli liian suuri.

Ratkaisun ongelmaan toi silloin 10-vuotias tytär Jenna Saarinen . Hän ehdotti, että allasmuoviin pisteltäisiin reikiä, jotta veden aiheuttama paine poistuisi.

- Olimme täysin valmiit kokeilemaan Jennan ehdotusta, ja pistelimme tikoilla parisenkymmentä reikää allasmuovin pohjalle. Tämä kikka todella auttoi, emmekä ole sen jälkeen joutuneet asian kanssa vastatuksin.

Hintavertailu kannattaa

Valmiin altaan musta pohjamuovi näytti Saaristen mielestä niin luonnottomalta, että he päättivät vuorata sen kivillä. Teijo Saarinen kasasi altaan pohjalle yhteensä 20 kottikärryllistä kauniita, pyöreitä kiviä. Tässä vaiheessa myös perheen emäntä innostui lammen rakentamisesta.

- Olin ollut sitä mieltä, että tällaisen tekolammen rakentaminen keskelle nurmikkoa näyttää aivan liian keinotekoiselta. Punaisten kivien myötä sain altaan mielessäni kytkettyä läheiseen kallioalueeseen. Jatkossa tuomme vielä lisää punasävyistä hiekkaa altaan ja kallion kupeeseen, Tiina Saarinen kertoo.

Kun allas oli kiviään myöten valmis, oli edessä suihkulähdepumpun osto. Kallis versio, joka samalla valaisi vettä, osoittautui huonoksi hankinnaksi.

- Luotin paketin kyljessä olevaan tekstiin, jonka mukaan veden tuli suihkuta tiettyyn korkeuteen saakka. Tosiasiassa vesisuihku jäi paljon matalammaksi. Palautin kalliin pumpun ja ostin halpakaupasta todellisen tehopumpun. Se on jaksanut toimia juuri kuten haluammekin, kehuu Teijo Saarinen.

Vesialtaan hintaan vaikuttivat monet muutkin seikat kuin pumppu. Peräkärryllä soraliikkeestä itse haetut kivet ovat paljon halvempia kuin pussirahtitavara. Samoin kuin pumput, allasmuovit ovat eri hintaisia.

Saaristen projektin hintaan vaikutti sekin, että tarvittavat sähköistyksetkin oli aikoinaan tehty jo maarakennustyön yhteydessä.

JONNA LANKINEN

TS/Marika Tamminen<br />Pieni sähkötolppa tarjoaa sähköä sekä suihkulähteen pumpulle että tulevalle valaistukselle. Ylijäämäputki johtaa liian veden suoraan sadevesijärjestelmään.
TS/Marika Tamminen
Pieni sähkötolppa tarjoaa sähköä sekä suihkulähteen pumpulle että tulevalle valaistukselle. Ylijäämäputki johtaa liian veden suoraan sadevesijärjestelmään.