Pensaita kotipihaan

TS/
TS/

Taimistoviljelijöiden kustantama, pehmeäkantinen kirjanen Kotipihan pensaat tarjoaa tietoa nimensä mukaisesta aiheesta.

Kirja alkaa pienellä tietopaketilla: ensin käsitellään kasvupaikka, sitten kasvien valinta. Mukana on kartta, josta voi tarkistaa menestymisvyöhykkeet.

Istutus kerrotaan vaihe vaiheelta ja näytetään myös kuvin. Myös pensaiden hoidosta annataan yleisiä ohjeita, esimeriksi että taimia tulee kastella runsaalla vedellä, kuivina kausina kahdesti viikossa niin kauan että taimet ovat juurtuneet ja kasvavat kunnolla.

Loput kolmisenkymmentä sivua omistetaankin sitten eri pensaille. Ne on jaoteltu sen mukaan, milloin ne kukkivat tai ovat muuten vain parhaimmillaan. Tämä vuosikartta alkaa toukokuusta ja päättyy talveen. Kasveja on jaoteltu myös sen mukaan, millaista valomäärää ja maatyyppiä ne vaativat. Kukin pensas esitellään melko lyhyesti, ykistyiskohtaisia hoito-ohjeita haluavan täytyy turvautua johonkin muuhun opukseen.

Kirjanen sopii todennäköisesti parhaiten aloittelevalle puutarhurille, vähän kokeneemmalle ohjeet ovat jo tuttuja ja selviä. Lähinnä opus toimineekin katalogina, jota voi selailla ja tuumailla, mitähän omaan pihaansa istuttaisi. Kuvissa kun kaikki pensaat ovat upeimmillaan, joten valinta saattaa olla vaikea. Eikä ihme, jos kirjasen selailtuaan tekisi mieli hylätä perennat ja siirtyä täyttämään puutarhansa ja kukkapenkkinsä kokonaan pensailla!

HELI NUMMILA

Ella Räty: Kotipihan pensaat - 170 parasta koristepensasta. Taimistoviljelijät ry 2005, 35 s.