"Joskus tarvitaan vieraita silmiä
näkemään uusia mahdollisuuksia"

TS/Mauri Ratilainen<br />Jack Light on Tom Dixonin suunnittelema istuttava, kasattava ja valaiseva geometrinen rakennelma.
TS/Mauri Ratilainen
Jack Light on Tom Dixonin suunnittelema istuttava, kasattava ja valaiseva geometrinen rakennelma.

Artek on viiden viime vuoden aikana vahvistanut asemiaan maailmanmarkkinoilla Alvar Aallon muotoiluperinteisiin pohjaten. Laajentaakseen design-tarjontaansa Artek aloitti yhteistyön menestyneen englantilaisen tuote- ja sisustussuunnittelija Tom Dixonin kanssa viime kesänä.

Artekin taiteelliseksi johtajaksi nimitetty Tom Dixon on niittänyt mainetta käsin tehdyistä esineistä, jotka soveltuvat myös tehdasmaiseen tuotantoon. Uudenlaiset materiaalit ja lähestymistavat käyttöesineisiin ovat hänelle luonteenomaisia.

Uusin hänen suunnittelemansa käyttöesine on muovista ja bambusta valmistettu, biologisesti hajoava kahvikuppi. Varsinaisia läpimurtoja ovat olleet S-tuoli, Bird-lepotuoli sekä Jack Light -valaisin.

Tom Dixon yhdistää englantilaista modernismia Alvar Aallon ja Artekin suomalaiseen modernismiin. Alvar Aallon perintö oli merkittävä tekijä, kun Dixon pohti taiteelliseksi johtajaksi ryhtymistä.

- Ajattelin, että yhteistyöstä muodostuu jännittävä kumppanuus loistavan modernismin historian kanssa. Joskus tarvitaan vieraita silmiä näkemään uusia mahdollisuuksia.

- Mielestäni on hämmästyttävää, että esineet, jotka ovat yli 70 vuotta vanhoja, ovat edelleen jokapäiväisessä käytössä ja joita edelleen pidetään nykyaikaisina.

Tom Dixonin mielestä on kuitenkin harmillista, että Alvar Aallon koivuinen estetiikka on saanut jäljitelmiä. Dixon painottaa, että suomalaiset suhtautuvat moderniin suunnitteluun osana kansallisomaisuutta.

- Englantilaiset ovat vasta äskettäin heränneet modernin suunnittelun mahdollisuuksiin, vaikka Englanti olikin suurin vientimaa Artekille vuosina 1935-1938.

Työskentely perinteikkään Artekin ja Alvar Aallon jalanjäljillä on Tom Dixonin mielestä suurenmoista.

- Historia antaa vankan ja lujan perustan kasvaa nykyisestä tilasta, mistä olisin ehkä enemmän huolissani, jos olisin suomalainen.

Tällä hetkellä Tom Dixon valmistautuu kuukauden kuluttua pidettäville Milanon messuille. Milanossa Artek esittelee uusia värejä, tekstiilejä ja esineitä, jotka on otettu uudelleen esille Alvar Aallon kokoelmista.

- Yritän saada tuotteet valmiiksi huonekalualan suurimpaan tapahtumaan, paniikissa.

Tom Dixon haluaa tuoda Artekille takaisin alkuperäisen vallankumouksellisen hengen. Hän toivoo pystyvänsä luoda kansainvälisesti tunnustetun ja maailmanlaajuisen brandin.

- Yritän kehittää sitä elämää sykkiväksi ja jännittäväksi paikaksi, jossa uudet ajatukset voivat vierailla.

Muotoilijana Tom Dixon on itseoppinut. Muovi, lasi, metalli ja puu taipuvat rakennelmiksi modernin ja postmodernin tyyliin.

- Olin taidekoulussa muutaman kuukauden. Vihasin koulunkäyntiä. Kun mursin jalkani moottoripyöräonnettomuudessa, en mennyt enää takaisin.

- Vietin muutaman vuoden discobändissä, ennen kuin aloin valmistaa esineitä harrastuksena.

Ensimmäiset tuotteensa hän valmisti 25-vuotiaana. Sen jälkeen hänestä tuli yksi puhutuimmista suunnittelun edelläkävijöistä.

Vuonna 1991 hän perusti oman studion ja valmisti ensimmäisen sarjan monikäyttöisiä huonekaluja, jotka perustuivat luovaan kiertoon, sykliin.

Hän on suunnitellut esineitä ja interiöörejä Terence Conranille, Jean Paul Gaultierille, Romeo Gigglille, Ralph Laurenille ja Vivienne Westwoodille.

Hänen teoksiaan on muun muassa Victoria and Albert Museumissa Lontoossa Bostonin Taidemuseossa, Lontoon Design Museumissa, Pompidou-keskuksessa Pariisissa, Museum of Modern Artissa ja Brooklyn-museossa New Yorkissa ja Modernin taiteen museossa Tokiossa.

British Council on vienyt hänen näyttelyjään ympäri maailmaa, ja hän on suunnitellut kansainvälisiä näyttelyjä muun muassa Paul Smithille, Barbicaniin ja Design Museumiin.

Hän on työskennellyt myös useiden kansainvälisten muotoilutoimistojen kuten Capellinin ja Moroson kanssa.

Tom Dixon ei suostu paljastamaan tulevaisuuden näkemyksiään suunnittelustaan tai huonekaluistaan.

- Huippusalaista.

Kun Tom Dixonilta kysyy, millainen hän on ihmisenä ja suunnittelijana, hän kuvailee itseään aloittelijaksi.

- Joka paikan höylä käsitöissä, mutta mestari en missään.

Mieluiten Dixon suunnittelee aina jotain uutta.

- Sellaista, mitä en ole koskaan tehnyt aikaisemmin. Suunnittelussa tärkeintä on pitää silmät avoinna, olla kiinnostunut materiaaleista, tuotantotavoista, esineiden merkityksestä ja käytöstä, mutta myös sen muodosta.

Tom Dixon jatkaa muotoiluyhteistyötä myös kaluste- ja sisustusketju Habitatin kanssa, jossa hän on toiminut taiteellisena johtajana viimeiset kolme vuotta.

Tom Dixon yhdistelee mielellään eri materiaaleja. Uransa alkuvaiheessa hän suunnitteli rakennelmia ja esineitä kierrätetyistä materiaaleista ja teräksisistä teollisuusjätteistä. Rautatien vanhat kiskot, autonromun putket ja keittovälineet kuten kasarit saivat uuden ilmeen ja käyttötarkoituksen.

Tom Dixonin tuotantoa kuvataan joskus elitistiseksi, vaikka se ei ole koskaan ollut miehen tarkoitus. Päinvastoin, hän on luonut metallisia esineitä, jotka tehdasmaiseen tuotantoon soveltuvina voisivat olla jokaisen saavutettavissa.

Suomalaiseen suunnitteluun hän haluaakin tuoda uudelleen innovatiivista ajattelua runsaista ja käyttövarmoista materiaalisovellutuksista lähtien.

JAANA KUJANEN

TS/Mauri Ratilainen<br />Muovista ja bambusta muotoiltu Ecoware -kulho hajoaa biologisesti. Kulho edustaa englantilaisen tuote- ja sisustussuunnittelijan Tom Dixonin uusinta designea.
TS/Mauri Ratilainen
Muovista ja bambusta muotoiltu Ecoware -kulho hajoaa biologisesti. Kulho edustaa englantilaisen tuote- ja sisustussuunnittelijan Tom Dixonin uusinta designea.
TS/Mauri Ratilainen<br />Peili Pallo -lamput heijastavat pinnoiltaan ympäristöä.
TS/Mauri Ratilainen
Peili Pallo -lamput heijastavat pinnoiltaan ympäristöä.
TS/Mauri Ratilainen<br />Alvar Aallon maljakot yhdistettynä Tom Dixonin Ecoware-kulhoon.
TS/Mauri Ratilainen
Alvar Aallon maljakot yhdistettynä Tom Dixonin Ecoware-kulhoon.
TS/Mauri Ratilainen<br />Alvar Aallon suunnittelemat jakkarat kuuluvat edelleen tämän päivän koteihin. Artekin taiteellinen johtaja Tom Dixon on suomalaisen modernismin alkujuurilla.
TS/Mauri Ratilainen
Alvar Aallon suunnittelemat jakkarat kuuluvat edelleen tämän päivän koteihin. Artekin taiteellinen johtaja Tom Dixon on suomalaisen modernismin alkujuurilla.
TS/Mauri Ratilainen<br />Jack Light on Tom Dixonin suunnittelema istuttava, kasattava ja valaiseva geometrinen rakennelma.
TS/Mauri Ratilainen
Jack Light on Tom Dixonin suunnittelema istuttava, kasattava ja valaiseva geometrinen rakennelma.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.