Matkailu

Virossa on mistä valita

Juhli sitten joulupukkia tai pakkasukkoa, vuoden vaihtuessa paukkuvat raketit.
Juhli sitten joulupukkia tai pakkasukkoa, vuoden vaihtuessa paukkuvat raketit.

Juhliako joulua vai uuttavuotta? Molempi parempi – ainakin Tallinnassa asuvassa Mäkelän perheessä vierailee tilaisuuden tullen sekä suomalainen joulupukki että venäläisperäinen pakkasukko.

Anssi ja Svetlana Mäkelän perheessä valmistaudutaan kahteen juhlaan. Laivalla työskentelevä Anssi on joulun vapaalla, joten tänä vuonna sukuloidaan Turun naapurissa Kaarinassa. Sen jälkeen juhlitaan vuorostaan pakkasukkoa kotona Tallinnan Piritassa.

Perheen pienimmille kyläily Suomen mummolassa on jo sinänsä suuri tapaus. Etenkin nelivuotias Anton, perheen pojista vanhempi, saattaa muistaa vielä edellisen joulun Kaarinassa – siellä kun kävi pukki, joka muistutti lahjoineen ja laulatuksineen kovasti pakkasukkoa, kotoa tuttua uudenvuoden tuojaa.

Kaksi vuotta pian täyttävä Aleksi menee sujuvasti minne isovelikin, joten kumpikin käy hänelle. 14-vuotias Aljona ei taida perustaa enää isommin kummastakaan kalenterijuhlasta mutta viihtyy yhtä kaikki tunnelmassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pöydät notkuen

Pakkasukko on tullut tutuksi kymmenisen vuotta Tallinnassa asuneelle Anssi Mäkelälle. Hänen mukaansa se rinnastuu täysin suomalaisten pukkiin. Samoin uuttavuotta vietetään Mäkelöillä hyvin joulunomaisesti.

Uudenvuoden aaton juhlimisen traditio elää Virossa kuitenkin vahvempana kuin sinne myöhemmin kotiutunut joulu – etenkin vironvenäläisten keskuudessa.

– Kyllä se on täällä selvästi isompi juhla. Jos joku viettääkin joulua, uuttavuotta ei voi jättää väliin – joutuu siis hankkimaan periaatteessa kahdet lahjat, Mäkelä toteaa.

Vanhempiensa luona Kaarinassa Mäkelä nauttii perinteisistä jouluruoista, etenkin kinkusta ja laatikoista. Kinkkua vastaavaa juhlapöydän keskipistettä ei pakkasukon juhlinnassa sen sijaan ole.

– Tarjolle katetaan kaikenlaisia ruokaisia salaatteja, leikkeleitä ja lisukkeita, joita nautitaan mehun ja snapsien kera. Myöhemmin tuodaan tarjolle lämpimiä ruokia, vaikkapa kanaa tai ankkaa, joka ei ole kuitenkaan mikään pääasia.

Pakkasukon juhlinnassa ruoka on itsessään ohjelmanumero.

– Pöydän ympärillä vietetään koko ilta seurustellen ja talon antimista nauttien. Lopuksi tarjotaan kakkua ja kahvia jälkiruoaksi. Kun on ilotulituksen aika, avataan kuohuviinit.

Kaikki koolla

Lisäohjelmaa tarjoaa televisio, jonka venäjänkielinen kanava lähettää koko illan mittaisen makasiinin revyineen, sketseineen ja musiikkiesityksineen.

Sitä seurataan samassa hengessä kuin itsenäisyyspäivän linnanjuhlia Suomessa.

Aikaa vietetään isolla joukolla ja lapset juhlivat aikuisten kanssa. Mäkelöiden lisäksi yhteen kokoontuvat vironvenäläisen Svetlanan vanhemmat sekä hänen sisarensa puolisoineen ja lapsineen.

Pakkasukko vierailee ruokailun jälkeen myöhemmin illalla ja palkitsee lasten pitkän odotuksen.

– Pakkasukko kyselee kuulumisia ja jakaa lahjat. Vastavuoroisesti hänelle lauletaan tai esitetään jotain muuta, vaikka tanssitaan. Varsinkin Anton on pakkasukosta ihan täpinöissään.