Teemat

Suomi voi saada naalin takaisin naapuriavulla

Suomen luonto odottaa naalitäydennystä naapurimaista.
Suomen luonto odottaa naalitäydennystä naapurimaista.

Naali eli napakettu on lähes hävinnyt Suomen luonnosta. Viimeisin tunnettu maassa onnistunut pesintä tapahtui vuonna 1996. Mutta napakettu voi vielä palata, jos Ruotsin ja Norjan naalikannat kehittyvät toiveiden mukaisesti, kirjoittaa Antti Halkka uusimmassa Suomen Luonto -lehdessä.

Lopuillaan oleva vuosikymmen on kokonaisuutena ollut Pohjolan naaleille lupaava, vaikka eri vuosien poikasmäärät vaihtelevatkin suuresti. Parhaina 2000-luvun vuosina naapurimaissamme on ollut yhteensä yli 40 poikuetta, ja uusien naalien määrä on noussut yli 200 yksilöön. Tosin suuret perhekoot eivät takaa hyvää tulevaisuutta, sillä poikaskuolleisuus nousee pahimmillaan lähes 90 prosenttiin. Aikuisten naalien määrä Pohjoismaissa on alle 150 yksilöä.

Naalin suuri uhka on lähisukulainen ja kilpailuominaisuuksiltaan voimakkaampi kettu, jonka kannat ovat vahvistuneet pohjoisessa ilmaston lämpenemisen myötä. Kettuja metsästetäänkin naalin elinalueilla, ja lisäksi naaleille tarjoillaan koiranruokaa harvalukuisia populaatioita vahvistamaan. Suomeen naali voi kyllä tulla takaisin, sillä hyvin lähellä maamme rajaa Norjassa on useita lisääntyviä naaliperheitä.