Kuluttaja

Lahjapaperit poltettaviksi

Joululahjapaperit ja -nauhat kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.
Joululahjapaperit ja -nauhat kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

Pikkujoulu- ja joulukausi tuo tullessaan paljon lahjapaperiroskaa. Kannattaa muistaa, että lahjapapereita ei saa laittaa kiinteistöjen paperinkeräysastioihin lehtien ja mainosten sekaan eikä keräyskartonkiastioihin. Lahjapaperit ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja, mikä vaikeuttaa niiden hyödyntämistä raaka-aineena.

Lahjapaperit kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen eli siis siihen jäteasiaan, johon kerätään päivittäin syntyvää jätettä.

Paperinkeräys Oy muistuttaa, että hyväkuntoiset joulupaperit kannattaa säilyttää ja käyttää uudelleen. Persoonallisen ja keräyskelpoisen lahjapaperin saa tavallisesta sanoma- tai aikakauslehtipaperistakin.

l

On tärkeää, että kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset käsitellään joulun aikaan oikein. Tilan säästämiseksi käytetyt lahjapakkaukset tulee aina litistää, pakata tiiviisti sisäkkäin ja laittaa keräyskartonkiastiaan.

Keräyskartonkiastiaan kelpaavat lahjapakkausten lisäksi muun muassa maito- ja mehutölkit muovikorkkeineen, leivoslaatikot, puhdistetut paperipohjaiset kerta-astiat, muro- ja keksipaketit, paperipussit ja -kassit, talouspaperihylsyt, munakennot, aaltopahvit ja juomien kartonkiset monipakkaukset.

Keräyskartongista valmistetaan uutta kartonkia. Käytetyn pakkauksen mahdollisesti sisältämä muovi hyödynnetään energiana, jota käytetään kartongin valmistuksessa. Myös aseptisten nestepakkausten tuotetta suojaava alumiinikerros pystytään erottamaan ja se toimitetaan edelleen hyötykäyttöön.

Jos omassa asuintalossa ei vielä ole paperin tai kartongin keräysastiaa, lähimmän alueellisen keräyspisteen voi mennä tarkistamaan osoitteesta http://www.kierratys.info/