Matkailu

Lelujen lumossa Prahassa

Häkellyttävän suuri määrä eri kokoisia posliinivartaloisia nukkeja 1800-luvulta asustaa lelumuseon vitriinien suojassa.
Häkellyttävän suuri määrä eri kokoisia posliinivartaloisia nukkeja 1800-luvulta asustaa lelumuseon vitriinien suojassa.

Kun on kierrellyt kylläkseen Prahan toinen toistaan mahtipontisimpia historiallisia kohteita, voi välillä suunnata kulkunsa ja katseensa johonkin vähän pienempään.

Prahan linnan itäpäässä laskeutuvalla Jirská-kadulla sijaitsee Muzeum Hracek eli leikkikalumuseo, joka on yksityisessä omistuksessa ja vuokralla entisen linnankreivin residenssin tiloissa.

Museoon noustaan raskaita puisia kierreportaita sen toiseen kerrokseen. Jo kiivetessä saa ennakkokäsityksen tulevasta, sillä välitasanteilta löytyy leluja täynnä olevia vitriinejä. Ylös kavuttuaan kävijän vastaanottavat aikuisenkokoiset barbienukke sekä Star Warsin Jar Jar Binks. Vitriinejä täynnä olevia huoneita riittää tutkittavaksi, sillä kokoelmaan kuuluu kaikkiaan 6 000 lelua. Lelut ovat lähinnä 1700-luvulta 1900-luvulle, mutta joukkoon mahtuu muutama jopa ennen ajanlaskua tehty ja kokoelma kuuluukin Euroopan laajimpiin.

Esillä on niin taidokkaita nukkekotikokonaisuuksia 1800-luvulta kuin 1900-luvun alun Märklinin pienoisjuna-asemia junineen ja talleineen. Posliinivartaloisten nukkien määrä saa huokaisemaan ihastuksesta, ja erilaiset mekaaniset sekä peltilelut, laivat, höyry- ja sotalelut – kuten ensimmäisen maailmansodan tinasotilaat haavoittuneineen ja paareineen – saavat monen keräilijänkin mietteliääksi. Lelujen maailmassa näkyy historian kulku, joka välittyi lasten leikkeihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mekaaninen ranskalainen uiva nukke vuodelta 1878 on yksi erikoisuuksista. Nukke jaksoi yhdellä avainvedolla uida Pariisin Luxemburgin altaan poikki heiluttamalla käsiään ja jalkojaan. Moni muukin lelu saa kävijän mykistymään, sillä niin niiden määrä kuin taidokkuuskin ovat vertaansa vailla.

Ja juuri kun on luullut nähneensä kaiken, kiivetään vielä ylempään kerrokseen. Siellä kävijää vastaanottaa Lillie-nukke, Barbie-nuken edeltäjä. Tänä vuonna 50-vuotta täyttäneen Barbie-nuken koko elämänkaari löytyy yläkerroksen vitriineistä, joissa on yhteensä 1 000 erilaista Barbieta ja 100 Ken-nukkea. Joukossa ovat niin Liisa Ihmemaassa, avaruusbarbie, kissanainen kuin satoja ja taas satoja muita versioita tuosta tyttöjen suosikkinukesta ja hänen ystävistään.

Pienien poikienkin kannattaa kavuta yläkertaan, sillä sieltä löytyy myös vitriini, jossa seikkailevat avaruusaluksineen Star Warsin sekä Star Trekin nukkehahmot sulassa sovussa muiden avaruuslelujen kanssa.

Lelumuseo sopii hyvin koko perheen käyntikohteeksi. Kahden aikuisen ja lapsen (alle 15-vuotiaan) yhteislippu maksaa 120 korunaa eli vajaa viisi euroa.

Museum Hracek, Jirská 4, Praha

Aikuisen kokoinen Barbie- nukke yhdessä Star  Warsin Jar  Jar Binksin  kanssa.
Aikuisen kokoinen Barbie- nukke yhdessä Star Warsin Jar Jar Binksin kanssa.
Kävijää odottaa museossa täydet vitriinit peltiautoja. Akukin on päässyt Märklin-auton rattiin.
Kävijää odottaa museossa täydet vitriinit peltiautoja. Akukin on päässyt Märklin-auton rattiin.