Tuhoisan perunaruton
perimän salat selvitettiin

Perunarutto aiheuttaa tuhoa sekä perunan mukulassa että perunan maanpäällisissä osissa.
Perunarutto aiheuttaa tuhoa sekä perunan mukulassa että perunan maanpäällisissä osissa.

Liki 100-jäseninen kansainvälinen tutkijaryhmä on onnistunut selvittämään perunaruton (Phytophthtora infestans) perimän. Tutkimus paljastaa, että perunarutolla, joka muistuttaa ulkoisesti sientä, mutta joka kuitenkin kuuluu ruskeiden levien kanssa samaan eliökunnan kaareen, on poikkeuksellisen iso ja muuntautumiskykyinen perimä. Tuoreessa Nature-lehdessä ja Britannian tämänvuotisella tiedeviikolla Guildfordissa julkistetussa raportissa osoitetaan, että loisten lailla käyttäytyvän, munasieniin luettavan perunaruton perimän eri osat kykenevät kehittymään eri tavoin ja eri nopeuksilla.

Vaikka perunaruton perimä on poikkeuksellisen kookas, itse geenejä ei kuitenkaan ole ratkaisevasti enemmän kuin muilla munasienillä. Toistuvia, geeniköyhiä DNA:n osia on kuitenkin sitäkin runsaammin, jopa 75 prosenttia koko perimästä. Ne perimän alueet (25%), joissa geenejä on runsaasti, ovat miljoonien vuosien evoluution tulosta. Muut perimän osat (75% ) muuttuvat nopeasti. Vaikka näissä DNA:n osissa on vähän geenejä, nämä geenit näyttelevät ratkaisevaa osaa kasvien tartunnoissa. Kyseiset toimijageenit häiritsevät perunan, tomaatin ja muun muassa avokadon fysiologiaa siten, että tartuntataudilla on mahdollisuus saada nopeasti jalansija kasvissa.

Perunarutto, joka 160 vuotta sitten aiheutti tuhoisan nälänhädän Irlannissa, uhkaa saaren perunasatoa myös tänä vuonna. Amerikassa tauti taas uhkaa myös sikäläistä tomaattisatoa. Taudin aiheuttamat taloudelliset tappiot ovat maailmassa vuositasolla noin seitsemän miljardia euroa.

JARMO WALLENIUS, Guildford