Matkailu

Nîmes – roomalaisten rakentama

Gladiaattoritaistelut ovat vaihtuneet härkätaisteluihin Nîmesin amfiteatterilla. Kaksituhatta vuotta vanhaa rakennusta vartioi kaupungin sankari, Nimeño II.
Gladiaattoritaistelut ovat vaihtuneet härkätaisteluihin Nîmesin amfiteatterilla. Kaksituhatta vuotta vanhaa rakennusta vartioi kaupungin sankari, Nimeño II.

Gallo-romaanisella ajalla Nîmes, tuolloin Colonia Augusta Nemausus, oli hulppea kaupunki viemäriverkostoineen, suihkulähteineen ja kylpylöineen. Vettä tuotiin akveduktin avulla naapurikaupunki Uzèsin vieressä olevasta lähteestä, ja nîmesiläiset saivatkin siten päivittäin käyttöönsä ylimääräiset 20 000 kuutiometriä vettä. Nîmesiin saavuttuaan vesi johdettiin castellum-jakoaltaasta putkia pitkin eri puolille kaupunkia. Harvinaiset castellumin rauniot ovat nähtävissä rue de la Lampèze -kadulla.

Akveduktin alkulähde, Source d’Eure, pulppuaa yhä, mutta itse akvedukti on lähes kokonaan tuhoutunut. Vaan ei aivan kokonaan: Gardon-joen ylittävä kolmikerroksinen silta, Pont du Gard, on uhmannut ajan hammasta jo kahdentuhannen vuoden ajan, ja miljoonat ihmiset tulevat sitä vuosittain ihastelemaan maailman eri kolkista. Unescon maailmanperintölistalle Pont du Gard kirjattiin vuonna 1985.

Gladiaattoreita ja
härkätaistelijoita

Nîmesin kaupunkikuvaa hallitsee amfiteatteri, Les Arènes. Aikoinaan sen areenalla ottivat toisistaan mittaa gladiaattorit. Keskiajalla amfiteatterista tuli linnoitus, sitten se asutettiin. Jylhien muurien sisään mahtui parhaimmillaan kaksisataa taloa, kaksi kirkkoa ja pieni linna. Historiallisten monumenttien tärkeyteen havahduttiin vasta 1800-luvulla, jolloin slummiutunut amfiteatteri tyhjennettiin ja entisöinti aloitettiin. Tyhjilleen amfiteatteri ei jäänyt nytkään, sillä seuraavaksi hiekalle marssitettiin härkätaistelijat. Perinne jatkuu yhä, ja Nîmes tunnetaankin Ranskan tärkeimpänä härkätaistelukaupunkina. Keväisin ja syksyisin järjestettävän Feria-festivaalin aikana areenalla nähdään kimalteleviin asuihin pukeutuneita toreadoreja, kun taas kesällä amfiteatterilla järjestetään rock-konsertteja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nîmesiä on eri aikoihin kiertänyt muurit. Roomalaisten aikaan muuri oli 7 kilometriä pitkä, ja siitä on säilynyt kaksi porttia: Porte d’Auguste ja Porte de France. Keskiajalla kaupunki oli pienempi ja muurin sisälle jäänyt kaupunki tiivis. Nyt keskiaikaisen kaupunginmuurin paikalla kulkee lehtipuin reunustettu bulevardi. Sitä pitkin pääsee Nîmesin kuuluisalle Maison Carrée -temppelille. Se on yksi parhaiten säilyneitä roomalaistemppeleitä, ja se oli myös esikuvana Pariisin Madeleine-kirkolle. Maison Carrée on ehtinyt historiansa aikana olla niin tallina kuin taidemuseonakin, ja tällä hetkellä se on muutettu elokuvateatteriksi. Komeissa puitteissa nähdään 3D-elokuva Heros de Nîmes, joka vie vauhdikkaalle matkalle Nîmesin historiaan.

Kaupungin keskusta on keskiaikaisen sokkeloinen, ja komeat ovet ja fasadit kertovat 1800-luvun loistokaudesta. Talot on rakennettu vaaleasta kalkkikivestä ja kadut on laatoitettu. Tämä antaa kaupungille valoisan ilmeen. Pienille kujille tarkkaan suunniteltu lakaisukone sujahtaa ohitse; koiran jätöksiin ei täällä ihan heti astu.

Kaupungin symboli, palmupuuhun sidottu krokotiili, toistuu katukiveykseen painettuina metallilaattoina ja matalien tienvarsipylväiden kohokuviointeina. Kuva on otettu vanhasta roomalaisesta rahasta, joka lyötiin Egyptin valloittamisen juhlistamiseksi, modernin version siitä on tehnyt huippumuotoilija Philippe Starck.

Maison Carrée on yksi parhaiten säilyneistä roomalaistemppeleistä maailmassa. Tallina ja taidemuseonakin toimineessa temppelissä pääsee nyt katsomaan 3D-elokuvaa.
Maison Carrée on yksi parhaiten säilyneistä roomalaistemppeleistä maailmassa. Tallina ja taidemuseonakin toimineessa temppelissä pääsee nyt katsomaan 3D-elokuvaa.