Tänään

Kevät koputtelee jo ovella

Laulujoutsenia. Kuva: TS/ Kalle Ipatti
Laulujoutsenia. Kuva: TS/ Kalle Ipatti

Jo toisena vuotena peräkkäin kevät antaa merkkejä tulostaan poikkeuksellisen aikaisin. Lauha eteläinen ilmavirtaus näyttää jatkuvan, ja se taas tuo mukanaan tämän vuoden ensimmäisiä muuttolintuja.

Etujoukoissa saapuvat kylmää kestävät vesilinnut, kuten koskelot, tavit, allit ja telkät, sekä kahlaajista töyhtöhyypät.

–  Havaintoja satapäisistä lintuparvista on tullut paljon saaristosta sekä rannikolta, joten todellisista muuttajista on kyse, selvittää Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori ja Turun Sanomien luontoasiantuntija Ari Karhilahti.

Hän viittaa tällä siihen, että osa muuttolinnuista on niin sanottuja tiedustelijoita, yksittäisiä uskalikkoja, jotka pakkasjakson yllättäessä kääntyvät takaisin. Linnut palaavat esimerkiksi Viroon tai Ruotsin eteläosiin odottamaan suotuisampia ilmoja.

Kevään havaintoja vaikeuttavat myös tänne talvehtimaan jääneet muuttolinnut, joiden lähtöhalukkuutta syksyllä hillitsivät poikkeuksellisen runsas pihlajanmarjasato sekä leuto alkutalvi.

– Rastaita ja kottaraisia talvehti Turunkin seudulla useita parvia. Havaintoja on myös muutamista sepel- ja uuttukyyhkyistä, jotka ovat sinnitelleet täällä ympäri vuoden, Karhilahti kertoo.

TS–ANN-MARI RANNIKKO

LUE KOKO JUTTU LAUANTAIN TURUN SANOMISTA TAI DIGILEHDESTÄ