Harvinaisuudet humisevat Piikkiön puulajipuistossa
Sisustamisen ohella myös puutarhanhoidosta on muutaman vuoden sisällä tullut suosittu kiinnostuksen kohde. Lähes jokainen, jolla on mahdollisuus muokata pientäkin maaplänttiä, on ryhtynyt multasormeksi tai viherpeukaloksi.
Piikkiössä sijaitseva, pinta-alaltaan yli 15 hehtaarin suuruinen puulajipuisto Arboretum Yltöinen on sopiva kesäinen retkikohde kasvikunnan moninaisista ihmeistä kiinnostuneille. Saattaapa sieltä saada asiantuntijoiden opastamana muutaman hyödyllisen vinkin omaankin puutarhaan.
Arboretum Yltöinen on osa Maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) puutarhatuotannon tutkimusta. Ensimmäiset istutukset alueelle on tehty 1920-luvun lopulla, mutta puistosta löytyy runsaasti myös alkuperäisiä, luonnonvaraisia kasveja ja puita.
– Rannalla on esimerkiksi yli 300 vuotta vanhoja kilpikaarnaisia mäntyjä, jotka ovat melko harvinaisia. Yhteensä puistosta löytyy yli 130 erilaista puulajiketta, muun muassa pihtoja eli jalokuusia, lehtikuusia, mäntyjä ja lehtipuita, 18 vuotta alueella lajikkeiden kasvua ja kehittymistä seuraillut tutkimusmestari Eija Jaakkola luettelee.
Kaikkiaan puu- ja pensaslajeja on noin 200. Vaikka niistä suurin osa on tuotu eri puolilta maailmaa, ne ovat yleensä lähteneet kasvamaan hyvin. Kasvien nimet, alkuperä ja istutusvuosi on merkitty maahan upotettuihin kyltteihin.
Omat eväät mukaan
Paimionlahden selkään rajoittuva puulajipuisto on jaettu yhdeksään eri alueeseen. Nuorimmat istutukset on tehty 1990-luvun lopulla, jolloin alueelle istutettiin Pohjois-Amerikan siemenkeruureissulta tuotuja puulajikkeita.
Houkuttelevia ovat myös alppiruusupensaat, joita on alueella noin 2 000. Suurimmat pensaat muodostavat noin neljän metrin korkuisia kasvustoja. Valitettavasti niiden kukinta-aika on tältä kesältä jo ohi.
– Alppiruusut istutettiin vuosina 1975–1979 ja ne ovat osa Helsingin yliopiston alppiruusun jalostusohjelman aineistosta, Jaakkola kertoo.
Arboretum Yltöinen tarjoaa kävijöilleen wc-tilat, mutta kahvilaa ei ole. Rannalla on penkkejä, joilla voi istuskella ja nauttia omia eväitä.
Puulajipuistoon istutettujen kasvien menestymistä seurataan jatkuvasti. Alueelta saadaan tietoa esimerkiksi sellaisista puista ja pensaista, jotka voisivat menestyä myös koristepuina pihoilla ja julkisessa viherrakentamisessa.
Arboretum Yltöinen (Toivonlinnantie 518, Piikkiö) on avoinna 15.9. asti arkisin klo 8–15. Pääsymaksu 5 e. Opastetut kierrokset ryhmille voi varata numerosta 02 477 2200.