Liikenne

Amerikka on valmis
sähköautojen kauteen

Jopa suuriin, todellisiin bensasyöppöihin autoihin tottuneet amerikkalaiset ovat valmiita uuteen aikakauteen. Uunituoreen Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain henkilöautomarkkinoilla jopa 86 prosenttia uusista ajoneuvoista voisi olla sähköautoja. Ehtona on kuitenkin, ettei ostajan tarvitse maksaa täyttä hintaa sähköauton akuista. Taustalla on kokonaan uusi konsepti autoiluun. Better Place -niminen yritys lanseeraa mallia, jossa kuluttaja hankkii auton, mutta yritys omistaa ja vuokraa akkuja. Hinnoitteluperusteena ovat ajetut kilometrit – tai oikeammin mailit.

Malli ei ole lainkaan mahdoton. Periaate on sama kuin puhelimessa: Kuluttaja maksaa puhuttujen minuuttinen mukaan, ja autoilussa ajettujen kilometrien – tai oikeammin mailien – mukaan. Samalla yritys takaa riittävän tiheän latauspaikkojen verkoston ja huolehtii akkujen huollosta.

Uuden sukupolven autoilumallin rakentaminen on kallista, mutta pitkällä aikavälillä kannattavaa. Tarvittavan latausasemaverkoston rakentaminen maksaisi 320 miljardia dollaria, mutta samaan aikaan saavutettava terveydellinen hyöty – pakokaasupäästöjen loppuessa – nousee ainakin 210 miljardiin dollariin. Lopputuloksena sähköautoihin siirtymisessä on sekä kuluttajan että ympäristön etu: Kun järjestelmä pyörii kunnolla, ostaja saa käyttönsä auton halvemmalla kuin nykyiseen tekniikkaan perustuvan bensiinikäyttöisen ajoneuvon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vallankumouksellisen sähköautokonseptin taloudellinen kannattavuus riippuu ratkaisevasti bensiinin tulevasta hintakehityksestä. Mutta vuosikymmenien tähtäimellä ja taloudellisesti käytettävien öljyvarojen hiipuessa suunta ei voi olla kuin ylöspäin.

Vuokrattuihin akkuihin ja ajettuihin kilometreihin perustuva konsepti ei ole enää pelkkää haaveilua. Johtaviin autonvalmistajiin lukeutuva Renault-Nissan on lähtenyt mukaan projektin kehitystyöhön, joten sähköautoihin uskovilla on valmiina vahva taustatuki.