Ruoka

Merellä mielikuvitus punnitaan

Pirjo ja Jussi Haikalan tekemä kirja Merikokin messissä antaa vinkkejä kokkaukseen merellä.
Pirjo ja Jussi Haikalan tekemä kirja Merikokin messissä antaa vinkkejä kokkaukseen merellä.

Kevään edetessä ulkona liikkuminen lisääntyy ja veneilijöiden mieli kaihoaa vetten päälle. Ruoka maistuu luonnon helmassa ihanalta, joten makuelämyksiin kannattaa hieman satsata.

Pirjo Haikala kuuluu kokeneeseen purjehtijatiimiin, joka julkaisi Merikokin messissä -keittokirjan alkuvuodesta. Häneltä löytyy pikkuvinkkejä, jotka on tarkoitettu veneilijöille, mutta niitä voivat käyttää muutkin luonnossa liikkujat.

Huonossa säässä ei veneessä kannata yrittää kokata. Muovirasiaan pakattuja energiapatukoita, rusinoita tai suklaata voi sen sijaan napostella energialisänä.

Keväällä veneeseen onkin helppo pakata valmiiksi perustarvikkeita ja välineistöä, jolloin matkalle lähdettäessä ei enää tarvitse huolehtia kaikesta. Toisaalta kaikkia raaka-aineita ei välttämättä saa reitin varrella olevista saaristolaiskaupoista, joten viisas varautuu ennakkoon.

Hyviä varamuonia ovat esimerkiksi tuubeissa myytävät juusto-kasvistahnat ja iskukuumennetut tuotteet, jotka säilyvät huoneenlämmössäkin. Soijarouhe on edullista ja sitä voi lisätä moniin ruokiin tuomaan keveyttä sekä lisäenergiaa. Soijasuikaleita taas voi käyttää broilerin sijasta. Matkalle onkin hyvä ottaa mukaan kuivatuotteita siltä varalta, että tuoreruoka pääsee loppumaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Maustetahnoilla saa ruokiin helposti vaihtelua ja samalla ne korvaavat mausteita. Ruoka muuttuu ihan erilaiseksi kun käyttää vaihdellen curry-, valkosipuli-, inkivääri- tai vaikka sitruunaruohotahnaa.

Simppeleillä ohjeilla voikin muuttaa ruokien makua: hernekeittoon tulee pehmeä vivahde lisäämällä siihen kookosmaitoa, helpon vokkiruuan taas saa hauduttamalla kasviksia kookosmaidossa tai lisäämällä kasvisten joukkoon mangochutneytä ja broilerinsuikaleita.

Lohicurry

400–500 g kirjolohta

2 tl mietoa currytahnaa

2 tl inkivääritahnaa

oliiviöljyä

2 dl kookosmaitoa

vaaleaa soijakastiketta

jauhettua merisuolaa

1 limetin mehu

Leikkaa lohipala 1–1,5 sentin paksuisiksi viipaleiksi.

Laita kalapalat ja maustetahnat kulhoon tai muovipussiin. Sekoita kevyesti ja marinoi jääkaapissa noin 10 minuuttia.

Nosta lohipalat pannulle ja ruskista kevyesti öljyssä. Kaada pannulle kookosmaito ja hauduta noin 10 minuuttia. Lisää hieman soijakastiketta ja jauha myllystä päälle merisuola. Purista joukkoon vielä limetin mehu.

Tarjoile riisin tai pastan kera.