Dinot ja kioskivaunut rekisteröitävä
Mikä muutos?
Ajoneuvolaki muuttui vuonna 2009. Lain mukaan ”autoon kytkettävän hinattavan laitteen rekisteröintivelvollisuutta koskevaa säännöstä sovelletaan ensimmäistä kertaa käyttöön otettavaan ajoneuvoon 1. päivästä tammikuuta 2011 ja muihin ajoneuvoihin 1. päivästä tammikuuta 2015.”
Eli suomeksi?
Ennen 1. tammikuuta 2011 valmistetut hinattavat laitteet kuten työmaa- ja kioskivaunut, henkilönostimella varustetut vaunut eli dinot, aggregaattivaunut ja muut pyörien varaan rakennetut työkoneet on rekisteröitävä vuoden 2014 loppuun mennessä.
Entä jos en viitsikään?
Ilman rekisteröintiä vaunua ei saa vetää autolla eikä käyttää tieliikenteessä 1. tammikuuta 2015 jälkeen. Neljän vuoden siirtymäaika on niin pitkä, että monelta asia on päässyt unohtumaan. Tavaran kuljetukseen tarkoitetut perävaunut sekä matkailuvaunut on pitänyt katsastaa jo vuosia.
Miten rekisteröinti tehdään?
Kaikki katsastustoimipaikat voivat hoitaa rekisteröinnin. Vaunun omistaja vastaa siitä, että laite on asianmukaisessa kunnossa ennen rekisteröintikatsastusta.
Mitä vaunulta vaaditaan?
Vaunuissa on oltava rekisterikilven asennuspaikka valoineen, valmistusajankohdan määräysten mukaiset perävaunutason valot sekä EU-säännösten vaativa 17-numeroinen VIN-valmistenumero. Lisäksi on määriteltävä vaunun suurin sallittu massa, joten se on punnittava ja tarvittaessa tehtävä painon vaatimat muutokset renkaisiin ja vetolaitteisiin.
Entä rekisteröinnin jälkeen?
Hinattavia laitteita ei tarvitse määräaikaiskatsastaa. Vaikka laitteessa olisi jarrut, rekisteröintikatsastus ja ensirekisteröinti riittävät.
Jotta laitteen tieliikennekelpoisuus säilyy, omistajan on huolehdittava jarrujen, renkaiden ja valojen kunnosta jatkossakin.
Paljonko vaunuja on?
Tarkkaa lukumäärää ei tiedä kukaan. Arvion mukaan yhä rekisteröimättömiä vaunuja on Suomessa ainakin 10 000.
Mistä saa apua?
Trafi tiedottaa rekisteröintipakosta useasti vielä tämän vuoden aikana. Alalla toimii yrittäjiä, esimerkiksi NEK Oy, joka hoitaa kaikkialla Suomessa vaunut kuntoon niiden varikoilla tai varastointipaikoilla. Vaunuja ei tällöin tarvitse käyttää lainkaan näytillä katsastusasemalla.
Hyvä neuvo:
– Siirtymäaikaa rekisteröimiselle on annettu vaarallisen paljon, joten kenenkään ei ole tarvinnut pitää kiirettä. Toivottavasti mahdollisimman moni havahtuu asiaan ajoissa eikä ensi jouluna, yksikönpäällikkö Otto LahtiTrafista kannustaa.
Lähteet: NEK Oy/projektipäällikkö Anu Koivisto, Trafi/Otto Lahti