Nuoret

Yhä useampi nuori altistuu rikoksille somevideoiden kautta – kysyimme poliisilta ja varatuomarilta, mitä pitäisi tehdä

JULIA EKBLOM
Nuorten rikosten tekijöiden määrä ei ole niinkään lisääntynyt vaan pieni ryhmä nuoria syyllistyy yhä useampiin rikoksiin. Kuvituskuva.
Nuorten rikosten tekijöiden määrä ei ole niinkään lisääntynyt vaan pieni ryhmä nuoria syyllistyy yhä useampiin rikoksiin. Kuvituskuva.

Nuoret

TS Nuoret -toimitus katsoo Turkua nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta. Lähetä juttuvinkki: ts.nuoret@ts.fi

Tilastojen mukaan vakavampien rikosten kuten ryöstöjen ja pahoinpitelyiden määrä on kasvanut huolestuttavasti nuorten keskuudessa, varsinkin kaupunkialueilla. Rikollisuuden osasyynä on nuorten vähäinen ja vääristynyt tieto rikosoikeudesta.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario Juhani Malmbergin mukaan viattomat sivullisetkin altistuvat rikoksille helposti somen kautta.

– Sosiaalisessa mediassa jaetaan paljon nuorten pahoinpitelyyn ja nöyryyttämiseen kohdistuvia videoita, jotka altistavat myös tilanteeseen kuulumattomat nuoret. Nuorten pitäisi oppia olemaan jakamatta tällaisia videoita eteenpäin, Malmberg toteaa.

Pahoinpitelyt, vahingonteot ja liikennerikkomukset ovat ylivoimaisesti nuorten yleisimpiä rikoksia.

Jo kymmenen vuoden iässä jotkut lapset alkavat näpistellä tavaroita kaupan hyllyiltä. Nuorempana anastetaan karkkeja, kun taas vanhemmiten siirrytään kosmetiikkaan, vaatteisiin ja alkoholijuomiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Valitettavaa on, että jotkut alle 15-vuotiaatkin alkavat tehdä vakavampia rikoksia – usein päähänpistona, porukassa tai päihtyneessä tilassa.

Vaikka vakavien rikosten määrä on lisääntynyt, tekijöiden määrä ei niinkään.

Päihteiden hallussapito ja myyminen ovat pitkään olleet yleisiä rikoksia nuorten keskuudessa. Komisario Malmberg kertoo päihteiden hankkimisen olevan nuorille tänä päivänä liian helppoa sovellusten kautta. Alkoholin alaikäisiä myyjiä poliisi tapaa valvonnan yhteydessä.

– Alkoholia myydään alaikäisille tajuamatta minkälaisia riskitekijöitä tähän liittyy, Malmberg sanoo.

Poliisi on viikoittain tekemisissä sen kanssa, että päihteitä välitetään alaikäisille. Malmberg muistuttaa, että kokemattomalle nuorelle seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Sähkötupakka ja vape-kauppa on myös yleistynyt, vaikka se ei näy vielä tilastoissa.

Varatuomari, tietokirjailija Olavi Hölttä julkaisi maaliskuussa kirjan Noora saa syytteen, jossa pyritään sivistämään erityisesti nuoria lukijoita rikosasioiden käsittelystä suomalaisessa oikeusjärjestelmässä helppolukuisella ja konkreettisella tavalla.

Teoksen on tarkoitus olla apuvälineenä vanhempien ja lasten keskusteluissa. Kirjassa käydään läpi yhtä nuoreen kohdistunutta todellista tapausta.

– Nuoret tarvitsevat selkeää ja oikeaoppista tietoa rikosoikeudesta ja siitä, miten oikeuslaitoksemme toimii. Ulkomaisista tv-sarjoista välittyy liikaa harhaanjohtavaa tietoa, Hölttä sanoo.

Rikosvastuun ikärajan sopivuutta on pohdittu ja asiasta ollaan montaa eri mieltä. Suomessa ikäraja on 15 vuotta, mutta maailmalla iät vaihtelevat jopa seitsemästä vuodesta ylöspäin. Hölttä kertoo, että nuorisorikostutkimusten mukaan ikärajaa ei tulisi laskea alle 14 ikävuoteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Alle 15-vuotiaat eivät ole Suomessa kontrollin ulkopuolella, vaikka rikosvastuu puuttuukin. Huomattakoon, että matalan ikärajan omaavissa maissa seuraamukset muistuttavat lähinnä lastensuojelua, Hölttä sanoo.

Kuinka tilanne saataisiin sitten kuriin? Sekä Höltän että Malmbergin mukaan tarvitaan koulun ja kodin yhteistyötä. Ensinnäkin jokaisella perheellä tulisi olla riittävät taloudelliset toimeentuloedellytykset muun muassa lapsen harrastuksiin: maksuttomia harrastusmahdollisuuksia pitäisi olla enemmän.

Tarvitaan myös lisää resursseja lastensuojeluun, kunnan nuorisotyöhön, nuorisopsykiatriaan ja perheneuvoloihin, jotta syrjäytymisvaarassa oleville nuorille saataisiin apua varhaisessa vaiheessa. Tärkeää on, että vanhempi ymmärtää kasvattajan vastuun ja seuraa lapsensa vapaa-ajan viettoa tiedustellen ja kuunnellen.

– Säännöt kuuluvat nuoren elämään, Malmberg toteaa. 

Kun nuori saa syytteen

Näin voi käydä myymälävarkauteen syyllistyneelle nuorelle:

Poliisi puhuttelee nuorta ja tarkistaa henkilötiedot.

Epäiltyä kuulustellaan poliisiasemalla ja paikalle kutsutaan huoltaja ja lastensuojelu.

Aluesyyttäjä nostaa syytteen.

Kutsu käräjäoikeuteen.

Mikäli syyte on oikea, syytetty saa tuomion, joka on pikkuvarkauksissa sakko ja vakavammissa ryöstöissä ehdollinen vankeus.

Nuori joutuu korvaamaan todistetut vahingot.

Merkintä rikosrekisteriin, jos tuomio on ehdollista vankeutta.