Nuoret

Jopa sitsit voi pitää ilman viinaa – turkulaiset opiskelijayhdistykset järjestävät yhä enemmän alkoholittomia tapahtumia

HENRIK UHINKI
Mikko Karejoki (vas.), Kaapo Havuluoto ja Elmeri Leinonen kertovat, että tapahtumien järjestäminen vaatii koordinointia ja jäsenistön toiveiden huomioon ottamista
Mikko Karejoki (vas.), Kaapo Havuluoto ja Elmeri Leinonen kertovat, että tapahtumien järjestäminen vaatii koordinointia ja jäsenistön toiveiden huomioon ottamista

Nuoret

TS Nuoret -toimitus katsoo Turkua nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta. Lähetä juttuvinkki: ts.nuoret@ts.fi

Alkoholi on aina liitetty vahvasti opiskelijaelämään ja -kulttuuriin. Sitseillä juodaan ja lauletaan juomalauluja, minkä jälkeen lähdetään yökerhoon jatkoille. Seuraavalla viikolla kierretään kaupungin baareja ja pidetään rastikierroksia, joissa opiskelijoille annetaan juomiseen liittyviä tehtäviä.

Vaikka edellä kuvatun kaltaisia tapahtumia järjestetään edelleen, niiden rinnalle on tullut suuri määrä erilaisia alkoholittomia tapahtumia. Ainejärjestöt varaavat jäsenilleen liikuntavuoroja, järjestävät kulttuuriekskursioita ja pitävät lautapeli- ja elokuvailtoja sekä seminaareja.

– Hyvässä alkoholittomassa tapahtumassa toiminnasta tehdään niin erilaista ja jäsenistöä aktivoivaa, että osallistuja ei koe tarvetta alkoholille, Turun yliopiston oikeustieteen opiskelijoiden Lex ry:n puheenjohtaja Kaapo Havuluoto, 23, toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Alkoholittomat tapahtumat avaavat mahdollisuuksia kaikille opiskelijoille.

– Tapahtumista luodaan monipuolisia, jotta jokaisella on tilaa tulla sinne. Alkoholin käytön ei pitäisi olla lähtökohtainen periaate opiskelijakulttuuria rakennettaessa, politiikan tutkimuksen opiskelijoita edustavan P-klubi ry:n kulttuuri-, kansainvälisyys- ja ekskursiovastaava Mikko Karejoki, 23, kertoo.

Alkoholittomilla tapahtumilla on monia sellaisia hyviä puolia, joita alkoholillisissa tapahtumissa on vaikea saavuttaa.

"Alkoholittomissa tapahtumissa on rauhallisempi tempo, joten jäsenet pääsevät tutustumaan toisiinsa paremmin ja voivat löytää uusia kavereita."

Kaapo Havuluoto

Vaikka alkoholittomien tapahtumien suosio on kasvussa, toistaiseksi alkoholilliset tapahtumat houkuttelevat osallistujia merkittävästi enemmän.

– En ole varma mistä se johtuu, mutta opiskelijoilta tuntuu löytyvän helpommin 15 euroa maksaviin sitseihin kuin kuusi euroa maksavaan museovierailuun, Karejoki havainnoi.

Alkoholillisetkin tapahtumat ovat kuitenkin nykyään usein sellaisia, että juominen ei ole keskeistä, vaan illasta voi nauttia myös selvin päin.

– Pyrimme luomaan uudenlaista tapahtumakulttuuria, jotta kaikki voivat tuntea olonsa turvalliseksi tapahtumissa, Havuluoto sanoo.

Alkoholittomia tapahtumia voi kehittää myös muokkaamalla olemassa olevia käytänteitä ja kokeilemalla uudenlaisia lähestymistapoja. Sitseillä alkoholi on perinteisesti vahvasti läsnä, mutta alkuvuodesta Turun yliopiston maantieteen ja biologian opiskelijoiden yhdistys Synapsi ry järjesti alkoholittomat sitsit.

– Fiilis oli mielestäni ihan sama kuin sitseillä tavallisesti. Tapahtuma ei poikennut mitenkään muuten tavallisista sitseistä kuin että siellä ei juotu alkoholia, yhdistyksen kulttuuri- ja perinnevastaava Elmeri Leinonen, 23, kertoo.

Järjestön puheenjohtaja Pyry Toivonen, 23, mainitsee, että alkoholittomille sitseille osallistui sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät muuten ole käyneet sitseillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tapahtuma tavoitti alkoholittoman kohdeyleisön. Kohdeyleisö ei vain ole tällä hetkellä niin suuri, että sillä saataisiin isoa tapahtumaa täyteen. Siksi alkoholittomat tapahtumat toimivat hyvin yhteistyötapahtumina. Kun saadaan osallistujia monesta ainejärjestöstä, kokonaisjoukko on iso, Toivonen laskee.

Myös Havuluoto puhuu poikkitieteellisen järjestötoiminnan puolesta.

– Turussa on kirjava joukko erilaisia järjestöjä. Kun niiden kanssa pääsee tekemään yhteistyötä, huomaa, että asioita voi tehdä kovin erilaisella mutta silti kivalla otteella.

Alkoholittomat tapahtumat ovat hyvä lisä opiskelijatapahtumien kirjoon.

– Ne lisäävät diversiteettiä ja biologina voin sanoa, että diversiteetti on aina hyvästä, Toivonen naurahtaa.

Alkoholittomat tapahtumat varmistavat sen, että opiskelijayhteisössä on tilaa kaikenlaisille ihmisille.

– Turkulainen opiskelijakulttuuri on avoin ja monipuolinen kokonaisuus, josta löytyy kaikille tekemistä, Havuluoto summaa.

Tämä viestiketju on suljettu uusilta viesteiltä.