Juoksu tai salilla käynti tuntuvat minusta epämukavilta – kokeilin lajia, jossa kehon kireys hellittää ilman aktiivista ponnistelua
TS Nuoret -toimitus katsoo Turkua nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta. Lähetä juttuvinkki: ts.nuoret@ts.fi
Liike on lääke, ja tapoja hoitaa oman kehon sekä mielen hyvinvointia on monia. Kehon ja mielen yhteys on suuri, sillä esimerkiksi pitkittyvä stressi alentaa fyysisen kehon vastustuskykyä sairauksia vastaan ja toisinpäin; pitkät ajanjaksot neljän seinän sisällä ja paikallaan ollen tuntuvat väsyttävän ja hidastavan toimintakykyä. Suorituskeskeisessä yhteiskunnassa monet hakevat tapaa pysähtyä hetkeen.
Monet yleiset liikuntaharrastukset, kuten juoksu ja salilla käynti, tuntuvat itselleni epämukavilta ja liian hektisiltä. Siksi lähdin hakemaan vaihtoehtoja omiin liikuntatottumuksiini ja päätin kokeilla joogaa.
Joogalajeja löytyy laidasta laitaan. Jos kaipaa dynaamista harjoitusta ja hikeä, voi kokeilla astangajoogaa tai hotjoogaa. Rauhalliseen ja meditatiiviseen tilaan pyrkivä joogi voi taas nauttia yin-joogasta, restoratiivisesta joogasta tai kundaliinijoogasta.
Osallistuin turkulaisen joogastudio Oasiksen warm yin -joogatunnille ja nautin illastani rentouttavassa, hämärässä ja lämpimässä salissa.
Jooga ei ollut minulle juurikaan tuttua, joten ajattelin hidastempoisen yin-joogan sopivan ensikertalaiselle hyvin. Aavistelin oikein: asennot eli asanat eivät olleet liian haastavia tai monimutkaisia ja tunnin sisällöstä sai helposti kiinni, vaikka joogaan liittyvä sanasto ei ollut ennestään tuttua.
Yin-joogassa keskitytään syvään hengitykseen, jonka avulla syvennetään asanoita ja pysytään niissä useamman minuutin ajan. Kehon kireys hellittää ilman aktiivista fyysistä ponnistelua.
Salin lämmin ilma rauhoitti sekä sulki mielen ja kehon ikään kuin sisäänsä. Hetkestä seuraavaan liukuminen asentojen vaihdosten lomassa oli pysäyttävää, eikä ajankulua huomannut lainkaan. Tunti kesti kuusikymmentä minuuttia ja sen aikana venytimme lonkkia, kylkiä, vatsaa ja selkää. Parhaimmalta tuntui maata selällään bolsterin eli pötkylän muotoisen tukityynyn päällä ja kellua hiljaisuudessa ilman kiirettä.
Meditointi kuuluu moniin joogalajeihin, mutta en ole itse kokeillut syviä mielen harjoituksia yhdistettynä kehon liikkeeseen. Minulle meditaatio tarkoittaa yleensä istumista tai makaamista paikallaan, ajattelun hidastamista ja keskittymistä erilaisiin mielikuviin, mielikuvamatkoihin ja mantroihin.
Kokemukseni meditoinnista ovat positiivisia, ja olen todistanut ajatusteni voimaa useammassa meditaatioharjoituksessa. Esimerkiksi viime keväänä ollessani sairaana kuuntelin syvää, rauhallista musiikkia. Vein kehoni täyteen keskittymisen tilaan palleahengityksen avulla ja toistin mielessäni muutamaa mantraa noin 30 minuutin ajan: ”Olen voimakas. Kehoni on vahva ja terve. Olen turvassa.”
Joogaan ja meditaatioon liittyvää sanastoa
Asana tarkoittaa joogassa tehtävää fyysistä harjoitusta eli jooga-asentoja. Jokaisella asanalla on henkisiä sekä fyysisiä hyötyjä, jotka perustelevat niiden harjoittamista. Tärkeää on se, miltä harjoitus tuntuu itsestä.
Joogamatto on aloittelijan olennaisin varuste. Matto muistuttaa jumppamattoa, mutta se on ohuempi. Joogamatossa tärkeintä on hyvä pito ja tuntuma, sillä näillä ominaisuuksilla on paljon merkitystä turvallisessa harrastamisessa.
Tyhjä mieli tarkoittaa meditatiivista tilaa, joka saavutetaan keskittymisellä. Tilassa irtaannutaan ajattelusta ja reaalimaailman käsitteellistämisestä.
Mantra on lause, tavu tai niiden yhdistelmä, joka liitetään henkiseen harjoitukseen. Niitä toistetaan ääneen tai hiljaa mielessä. Mantran toistaminen auttaa mielen hiljentämisessä ja suuntaa kehon sekä mielen toiminnan haluttuun suuntaan, toistettavan mantran sisällön mukaisesti.
Onnistuin tuntemaan unenkaltaisessa tilassa, mutta kuitenkin täysin hereillä kehoni sellaisena kuin se on terveenä. Ajattelin mantroja toistaessani kehoani ilman nuhaa, kuumetta ja heikkoa oloa. Seuraavana päivänä nuhani oli lähes kokonaan poissa.
Koska meditaatiossa työskennellään alitajunnan kanssa, sen soveltumista omaan elämäntilanteeseen kannattaa harkita tapauskohtaisesti.