Politiikasta innostuneet turkulaiset opiskelijat tekevät töitä koko vaalipäivän – jännittävin tehtävä koittaa vasta äänestyspaikkojen sulkeuduttua
TS Nuoret -toimitus katsoo Turkua nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta. Lähetä juttuvinkki: ts.nuoret@ts.fi
Puolueiden ja eduskuntavaaliehdokkaiden kuukausien kampanjointi saa loppuhuipennuksensa sunnuntaina, kun vaalipäivä koittaa. Työ on tehty ja maahan laskeutuu vaalirauha.
On kuitenkin yksi ryhmä, joka ahkeroi vielä iltaan saakka: vaalitoimitsijat. Heidän vastuullaan on taata sujuva äänestäminen vaalipaikoilla aina äänestyslipun ojentamisesta äänten laskemiseen. Työ voi vaikuttaa näkymättömältä, mutta ilman sitä yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ei toteutuisi.
Vaalitoimitsijoiden joukkoonkuuluvat turkulaiset Aada Uhlgrén, 21, Elisa Olkoniemi, 23 ja Ella Inkinen, 20, hakeutuivat tehtävään puolueiden kautta. He kertovat kuin yhteen ääneen haluavansa antaa panoksensa demokratian eteen.
Heiltä kaikilta löytyy aiempaa kokemusta vaalitoimitsijan tehtävästä, joten edessä ei ole hyppy täysin tuntemattomaan. Luvassa on työntäyteinen päivä, mutta nuoret odottavat tulevaa innolla.
– Vaalitoimitsijoilla on tärkeä rooli ja tuntuu arvokkaalta, että saa olla mukana, Uhlgrén sanoo.
– Viimeksi jäi vähän kaivelemaan, kun olin varajäsen, joten nyt on hienoa olla varsinaisena jäsenenä näissä vaaleissa, kemiaa ja prosessitekniikkaa Åbo Akademissa opiskeleva Inkinen kertoo.
Nuorilla on tiedossaan äänestyspaikka, jossa he tulevat toimimaan osana vaalilautakuntaa. Vaalilautakuntiin kuuluvat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, jäsenet sekä varajäsenet. Työtä tehdään perinteisesti kahdessa vuorossa, mutta kaikki osallistuvat lopuksi ääntenlaskentaan.
Erityisesti juuri ääntenlasku tuntuu nuorista jännittävältä: he toivovat, että kaikki menisi kerralla hyvin ja epäselvyyksiltä vältyttäisiin. Toimitsijoiden työ päättyy, kun viimeisetkin äänet ovat laskettu, ja silloin nuoret pääsevät seuraamaan tulosten selviämistä.
”Meillä on etuoikeus nauttia vapaista ja rehellisistä vaaleista.”
Elisa Olkoniemi
Turkulaisnuoria yhdistää poliittinen aktiivisuus – he ovat olleet mukana puolueidensa kampanjoissa, tukeneet ehdokkaita ja seuranneet vaalikeskusteluja tiiviisti. Inkinen kertoo olleensa paikallisen nuoren ehdokkaan tukiryhmässä, Uhlgrén työskentelee puolueessa ja Olkoniemi sanoo pitävänsä taustalla auttamisesta. Vaalit ja politiikka tuntuvat siten heistä läheiseltä.
– Politiikka kiinnostaa, ja on ollut mielenkiintoista seurata mitkä aiheet ovat esimerkiksi nousseet nyt pinnalle, valtio-oppia opiskeleva Olkoniemi pohtii.
Vaalien lopputulemaa nuoret odottavat mietteliäänä: se voi olla tasainen, sillä gallupit ovat pitkin kevättä povanneet suurimmille puolueille samankaltaisia kannatuslukemia. Äänensä nuoret ovat tottuneet käyttämään ennakkoon, ja he ajattelevatkin sen olevan nyt järkevää, jotta vaalipäivänä voi keskittyä toimitsijan tehtävään.
Uhlgrén, Olkoniemi ja Inkinen edustavat ryhmää, jolle äänestäminen on itsestäänselvyys. Kaikille ikätovereille äänensä käyttäminen ei kuitenkaan ole yhtä varmaa, ja tämä huolestuttaa heitä. Nuoret pohtivat sen olevan uhka demokratialle, jos tietty ikäryhmä on selvästi epäaktiivisempi.
– Kyllä se on harmillista miten moni jättää äänestämättä. Kaikkien pitäisi tehdä töitä tämän muuttamiseksi, valtio-oppia töiden ohella opiskeleva Uhlgrén toteaa.
– Olisi tärkeää ymmärtää, mikä etuoikeus meillä on nauttia vapaista ja rehellisistä vaaleista, Olkoniemi muistuttaa.
Mutta kuinka monta äänestyslippua nuoret toimitsijat laskevat huomenna? Entä kuka kohoaa äänisaaliin kärkeen? Tämä on vielä kysymysmerkki, mutta jokaisella täysi-ikäisellä on mahdollisuus vaikuttaa tulokseen.
Nuoret toivovatkin, että äänestämisen merkitys kirkastuisi kaikille ja politiikka tärkeine teemoineen kiinnostaisi yhä useampaa. Hupiääniä vaalitoimitsijat eivät kaipaa.
– Toivottavasti mahdollisimman moni käyttää äänioikeuttaan, Inkinen kiteyttää.