Liikenne

Itikat ja pörriäiset
irti tuulilasista

Etenkin vasten aamu- tai ilta-aurinkoa ajettaessa likainen tuulilasi paljastuu armottomasti. Tuulilasin sisäpinnan puhdistus on osa liikenneturvallisuutta.
Etenkin vasten aamu- tai ilta-aurinkoa ajettaessa likainen tuulilasi paljastuu armottomasti. Tuulilasin sisäpinnan puhdistus on osa liikenneturvallisuutta.

Hyönteisten jäännökset ja veritahrat jämähtävät sitkeästi kiinni niin auton tuulilasiin kuin maalipintaankin. Linnun kakka saattaa jopa syövyttää jäljen maalipintaan.

Tuulilasissa ja ikkunoissa oleva lika on turvallisuusriski, etenkin kirkkaalla auringonpaisteella.

– Kaikki ylimääräinen lika tuulilasissa voi viedä hetkellisesti huomion liikenteestä. Lasista on syytä puhdistaa säännöllisesti itikat myös niiltä alueilta, joihin tuulilasinpyyhkijät eivät ulotu, neuvoo Lasolin markkinointi- ja tuotepäällikkö Mika Särkelä.

Kesälika kuivuu ja jämähtää nopeasti kiinni pitkän ajomatkan jälkeen.

– Lasi kannattaa pestä tai liottaa mahdollisimman pian pois. Pesu säästää myös tuulilasinpyyhkijöitä ja pesunestettä.

Särkelä muistuttaa, että tuulilasin sisäpuolinen pesu on yksi tärkeimmistä, mutta unohdetuimmista puuhista. Uusissa autoissa ilmastointi ja tehokas ilmanvaihto kuljettavat sisään ulkoilmasta hiukkasia, jotka pinttyvät tuulilasiin.

– Lian huomaa usein vasta siinä vaiheessa, kun aurinko porottaa suoraan sisään ajon aikana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuulilasin sisäpuoliseen pesuun on olemassa nopeasti haihtuvia lasinpuhdistusvaahtoja, jotka ruiskutetaan lyhyeltä etäisyydeltä lasiin ja pyyhitään pois mikrokuituliinalla.

– Sanomalehtipaperi on myös kätevä lasin kuivaukseen, kunhan ei sotke painomusteella mahdollisesti vaaleaa sisustusta. Pääasia on, ettei lasiin jää nukkaa, Särkelä tähdentää.

Maalipinta vaarassa

Hyönteisissä on proteiinia, verta ja eritteitä, jotka juuttuvat tiukasti auton maalipintaan. Kesällä auringonpaiste kuumentaa maalipintaa, mikä edistää kemiallisia reaktioita.

Esteettisen haitan ja epäsiistin ulkonäön lisäksi hyönteisten jäännökset saattavat vaurioittaa maalipintaa. Mitä kauemmin lika on paikoillaan, sitä enemmän se vaikuttaa maalin kuntoon.

Kesälika voi syövyttää maalia, aiheuttaa värimuutoksia tai jopa maalipinnan halkeamia. Happamin ja hankalin on linnun uloste. Se saattaa jättää pysyvänkin vaurion.

– Olen nähnyt tapauksia, joissa hyttysen jäänteen sisältämä kalkki on päässyt maalipinnan huokosiin. Se näkyy pysyvänä tahrana tai erikiiltoisena täplänä maalipinnalla. Kiillotuskaan ei välttämättä auta, Mika Särkelä sanoo.

Pesuneste kesälikaan

Pesuainevalmistajat ovat kehittäneet itikoita varten omat tuotteensa. Kesäkäyttöön tarkoitetuissa lasinpesuaineissa tensidit ja muut tehoaineet on valittu poistamaan nimenomaan eloperäistä likaa.

Mika Särkelän mukaan samaa pesunestettä ei kannata käyttää ympäri vuoden. Talvinesteet ovat alkoholipohjaisia ja tarkoitettu kestämään pakkasta. Ne irrottavat kuraa ja suolaa.

Kasvirasvapohjainen kesäneste irrottaa ensisijaisesti kasvi- ja eläinperäistä likaa. Siksi se tepsii itikoiden lisäksi myös siitepölyyn, puiden mahlaan ja lehtien sottaamaan pintaan.

– Auton maalipintojen osalta on sama asia. Oikeat aineet oikeisiin kohteisiin, jotta hyönteiset saa irti puskurista tai sivupeilien taustoista. Hyvä vahaus suojaa maalipintaa ja helpottaa puhdistusta.

Auton pesunesteeksi ei käy mikä tahansa ikkunan- tai astianpesuaine.

– Astianpesuaine tuulilasissa, varsinkin erikoispinnoitetussa lasissa, aiheuttaa laikkuja, Mika Särkelä huomauttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy