Sienet

Harvinaisen hieno sienisyksy: Testaa, tunnetko rouskut ja muut helttasienet

Marttiina Sairanen
Mustarousku kelpaa kauppasienineuvojan koulutuksen käyneen Maarit Piitulaisen koriin.
Mustarousku kelpaa kauppasienineuvojan koulutuksen käyneen Maarit Piitulaisen koriin.

Rousku on parhaimmillaan, kun se on kämmenen kokoinen, näyttää Turun sieniseuran puheenjohtaja Maarit Piitulainen ja rajaa käden pyöräytyksellä sormet pois. Haapa- ja karvarouskun ihanteellinen läpimi...

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Lue juttu ja tutustu myös muuhun digisisältöömme.

Tilaa 1 kk 1,90 €

Tee tilaus verkkosivuillamme. Pääset lukemaan jutun ja tutustumaan myös muuhun digisisältöömme.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Sivustaseuraaja
Kyllähän mie sienet tunnen
Vaikka pohjoisen junan kantama olenkin. Mutta niitä en siellä oppinut, mummun mielestä sienet olivat lehmien ruokaa! Vasta kun Turkuun tulin, sain oppia serkultani – tai oikeastaan hänen Heidekenillä syntyneeltä mieheltäään. Mistä hän taas oli oppinsa saanut, en tiedä. Myöhemmin imatralainen enoni vaimo opetti rouskut, ja suolasienien teon yleensäkin.

No siitä kehittyi vuosikymmenien pakkomielle, sieneen piti päästä, makso mitä makso. Myöhemmin seuraani liittyi pikkusiskoni, junantuoma tietysti hänkin, joka sittemmin löysi heidekeniläisen miehen. Hänen sienijuurensa taisivat tulla Karjalan suunnalta.

Mieleeni tulee lukuisia lämpimiä sienimuistoja, mutta yksi parhaimmista oli se, kun vein viiden litran purkin kuivattuja suppiloita joululahjaksi silloiselle anopilleni Etelä-Ruotsiin. Hän puhkesi itkemään ja sanoi sen olevan paras joululahja ikinä ja että vain suomalainen nainen keksii sellaista, antaa sieniä joululahjaksi.
Vanhemmat ruotsalaiset tuntevat kyllä sienet, mutta useimmilla se pysähtyy kanttarelliin ja tattiin.

Hieno juttu, kiitos!
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
T.S.
Muistelua
Joskus aikoinaan auttelin sukulaismiestä kesäisin tuolla pohjoisessa Karjalassa.
Pakettiautolla aamusta liikkeelle ja mukaan iso kasa kasseja. Hän 'vanhana kettuna' tiesi paikat ja kun kohteeseen päästiin niin ei kuin keräämään haaperoisia kassikaupalla. Ja niitähän tosiaan tuli kassikaupalla.
Useimmitenhan noita sieniä sitten ryöpätään kotona jossain kattilassa ja laitetaan suolasieniksi lasipurkkeihin.
Hänellä taas oli pihalla julmetun iso saunan vesipata jossa sienet ryöpättiin. Suolaa ei laitettu mistään pienestä jozo-purkista vaan suola tuli 50 kilon säkeistä.
Lopuksi suolatut sienet sitten isoihin muovisaaveihin ja myntiin.
Tällaisia 'elämäntapaintiaaneja' taitaa vielä jonkun verran löytyä. Tämä elinkeinorakenteen muutos on heidät sysännyt sivuraiteelle, mutta he ovat löytäneet uuden raiteen näistä luonnon antimista joiden keräily ja myynti on verovapaata. Ja jos tuon 'ammattimaisesti' hoitaa niin tulot ovat tosi hyvät.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.