Viini

Lasin pohjalle jäänyt tilkka punaviiniä käynnisti vaaleanpunaisen vallankumouksen

Jori Liimatainen
Suomalaisten suosima raikas riesling-rypäle sai uutta väriä puolivahingossa. Mutta onko pinkki riesling roseeta vai ei?
Suomalaisten suosima raikas riesling-rypäle sai uutta väriä puolivahingossa. Mutta onko pinkki riesling roseeta vai ei?

Hapokkaan sitruunainen, kevyen limettinen ja hennon mineraalinen. Raikkaan viheromenainen, ryhdikkään petrolinen, makean persikkainen.

Suomalaisille rakkaasta riesling-rypäleestä valmistettujen valkov...

Tämä sisältö on digitilaajillemme.

Lue juttu ja tutustu myös muuhun digisisältöömme.

Tilaa 1 kk 1,90 €

Tee tilaus verkkosivuillamme. Pääset lukemaan jutun ja tutustumaan myös muuhun digisisältöömme.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (2)

Vanhimmat ensin
Vastaa
AHVi
Viinit
Harmillisesti minulle käy vain yksi valkoviini, jota aina ostan kalaruualle. Se on unkarilaista ja hyvää. Mitä viineissä on makuaineina? Onko ne aromeja vai oikeista hedelmistä ja marjoista saatua? Viinirypälepohjainen pelkästään olisi hyvä, mutta miten niistä saadaan juuri sitruunainen, sopivan mansikkainen tai aprikoosinen? En ole perehtynyt viininvalmistukseen. Eikä pullon kyljestä saa selvää. Olen siis allerginen esim. sitrushedelmille.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Viinit
En mene valalle, mutta luullakseni ainakaan puna- ja valkoviinien nimellä myytyihin Alkon tuotteisiin ei saa lisätä periaatteessa mitään, ellei sitä selvästi ilmoiteta. Sokeria joissakin on, mutta se selviää tuoteselosteesta tai ilmoitetusta sokeriprosentista. Samoin rikkisulfaattia käytetään vaaleissa viineissä, mutta sekin selviää tuotetiedoista.

Mietojen viinienhän makuvivahteet ovat hyvin hienovaraisia, eli "aprikoosinen" viini ei todellakaan maistu aprikoosiviiniltä, vaan viiniltä, jossa voi (hyvällä mielikuvituksella) tuntea häivän aprikoosia. Nämä makuerot saadaan periaatteessa kyllä aikaan ihan maaperän, rypäleiden, ilmaston ja kasvukauden avulla. Sama viini voikin yhtenä vuonna olla hieman eri makuinen kuin toisena, minkä vuoksi hifistelijät pitävät suurta ääntä vuosikerroista.

Todellisuudessahan on sokkotesteissä todettu, että edes suuret viinintuntijat eivät tunnista sävyjä ja viinejä kovinkaan hyvin. Tavalliselle kuluttajalle kai riittää, että löytää viinin, joka omassa suussa maistuu hyvältä.

Sitä voi sitten miettiä, että toimivatko kaikki vapailla markkinoilla täsmälleen oikein ja rehellisesti. En suuresti hämmästyisi, vaikka joskus kävisi ilmi, että maineikaskin viinintuottaja on sortunut käyttämään ripauksen aromiaineita tai jopa väkiviinaa...
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.