Extra

Opiskelijalle kelpaavat 1960-luvunvaatteet vaan eivät aatteet

Nykyopiskelijat 1960-luvun asuissa. Matleena Heikkilällä (vas.) on opiskelijan puku ilman valkoista esiliinaa ja Sonja Suolahdella vastavalmistuneen sairaanhoitajan puku.
Nykyopiskelijat 1960-luvun asuissa. Matleena Heikkilällä (vas.) on opiskelijan puku ilman valkoista esiliinaa ja Sonja Suolahdella vastavalmistuneen sairaanhoitajan puku.

Viisikymmentä vuotta sitten sairaanhoitajaksi opiskelevien elämä oli tiukasti ohjattua pukeutumista myöten. Elokuussa hoitotyön opiskelun Turun ammattikorkeakoulussa aloittaneet Matleena Heikkilä, 26 ja Sonja Suolahti, 23, kokeilivat, miltä tuntuu pukeutua 1960-luvun ammattiasuihin. Historialliset puvut löytyivät Ruiskadun koulutalon varastosta.

Turkulainen Sonja Suolahti muuttuu neiti Lahtiseksi, vastavalmistuneeksi sairaanhoitajaksi, jolla on valkoinen puku ja hilkka. Kaarinalaisesta Matleena Heikkilästä tulee neiti Nykänen sinisine pikkuoppilaan pukuineen ja valkoisine yhden natsan hilkkoineen.

– Ei kynsilakkaa, Sonja Suolahti näyttää käsiään.

Neiti Lahtinen ja neiti Nykänen riisuvat vielä kellonsa ja korunsa. Hiukset on kiinnitetty piiloon nutturalle.

1960-luvun sairaanhoitaja ja opiskelija ovat valmiita.

– Tuntuu arvokkaammalta, vanhanajan sairaanhoitajalta, Sonja vastaa.

Matleena Heikkilä ei osaa sanoa, olisiko opiskelu outoa näissä vaatteissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Pikkuisen hankalalta tuntuu.

Turun sairaanhoitajaopistosta vuonna 1965 sairaanhoitajaksi valmistunut terveydenhuoltoneuvos Seija Paatero, 70, katsoo Suolahden ja Heikkilän tärkättyjä päähineitä. Hän tuumii, ettei osaisi enää taitellakaan niitä.

1960-luvulla sairaanhoidon koulutus oli hyvin säädeltyä, ohjeistettua ja holhoavaa. Valvonta ulottui oppilaan yksityiselämään saakka. Suurin ero nykyisen ja 1960-luvun sairaanhoitajakoulutuksen välillä onkin vapaus ja sen mukana vastuu omasta opiskelusta.

Turkulainen Paatero on koonnut yhdessä neljän muun kurssi 73:n käyneen kanssa kirjan Sairaanhoitajia Suomen Turusta, mikä julkistettiin maanantaina. Muut työryhmän jäsenet ovat Oili Veräjänkorva, Seija Välilä, Irma Laitinen ja Milja Heinonen.

Sairaanhoitajia Suomen Turusta -kirjan voi lukea osoitteesta http://publikaattori.turkuamk.fi/default.aspx (ensin linkki ”lokipalvelu”, sieltä ”puheenvuoroja”)

LUE LISÄÄ LAUANTAIN EXTRASTA