Luonto Plussan työharjoittelija Heli Laaksonen kerää maan aarteita läksypussiinsa Kaarinan Tuorlassa
Ensimmäisenä keväthumauspäivänä kottaraisparvi lehahtaa puistopuihin ja Luonto Plus kahahtaa muutamaksi viikoksi uuteen kokoonpanoon: kirjailija Heli Laaksonen aloittaa työharjoittelijana ohjelmassa ja saa lähiopettajakseen luontoasiantuntija Ari Karhilahden. Vakijäsen Ann-Mari Rannikko parantelee sillä välin polveaan.
Laaksonen suorittaa luonto- ja ympäristöopintoja ammattiopisto Liviassa, Tuorlan kartanon Kaarinan Piikkiössä – ja luontoretki olikin luonnikas aloittaa sieltä.
Päivän teemana on ”Mitä sää oppisit tänä”. Laaksonen kuljettaa luontoasiantuntijaa tunnistamassa lajeja ja ilmiöitä pitkin Tuorlan kartanon kulttuurihistoriallisia mantuja ja suojeltuja vanhoja metsiä. Pitkä asutus- ja viljelyshistoria näkyy joka silmäyksellä: vanha viljamakasiini, vesimylly, kartanon mailla korkeina kohoavat jalavat, tammet ja lehmukset. Ensimmäiset maininnat Tuorlasta on kirjattu historian kansiin jo 1500-luvulla. Maanviljelystä siellä on opetettu vuodesta 1885 – ja luonto- ja ympäristöalaa alettiin opettaa vuonna 2001. Monet Tuorlan alueen erikoiset kasvit ovat peräisin pitkästä puutarhakouluajasta. Aitauksien takana turvassa kuin pankin holvissa kasvaa monien hedelmäpuiden ja koristepensaiden alkuperäiskantoja.
Tuorlan kedoilta, rantalaitumilta, ruovikoista ja vanhasta metsästä löytyy ihmeteltävää joka askeleella. Erisorttisia sammaleita, äkämiä ja kuusen kasvuhäiriöitä sattuu matkan varrelle - ja sellainenkin ennen näkemätön ilmiö kuin tellervonkampa! Luonnossa kaikella on tarkoituksensa, tulee taas todetuksi.
Laaksonen kerää kotiin tunnistettavaksi erikoissammaleita ja nahikkaan rihmastoja – läksypussi täyttyy nopeasti. Myös Karhilahti löytää kiehtovia kotiinviemisiä. Millaisia?
Luonto Plus -jaksojen kohteet kartalla.
Ikonia klikkaamalla pääset suoraan paikalla kuvattuun jaksoon. Tarkka sijainti selviää karttaa zoomaamalla.